Ny väg

Några utmärkta riktlinjer att börja med för att formulera en vision för ett upprättat Sverige.

De första kommer från Canadian Action Party:

1. Monetary Control
The use of our Bank of Canada in the best interest of all Canadians and to maintain and enhance sovereignty.
2. Sovereignty
The ability to make laws and decisions for Canadians by Canadians.
3. Civil and Human Rights
4. The restoration and fulfillment of our rights as originally intended under our Charter of Rights and Freedoms and the Canadian Constitution.
5. Parliamentary Reform
The changes needed to bring our country to a state of complete interactive democracy, for the people, by the people.
6. Energy Freedom
Compel the release to the public and funding of existing alternate technology that can free us from a dependance on damaging fossil fuels. Moratorium on the use of depleted uranium.

Och dessa punkter kommer från Lars Osterman:

1. Man bör sträva efter att bygga upp en aktiv representativ demokratirörelse där medborgarna inte föraktar varken politiken i sig eller politikerna. Politiken bör skaka av sig alla spår av elitism, kabinettpolitik och sk partidisciplin.
2. En stabilt förankrad grundlag som garanterar medborgarna rättigheter och friheter, samt som effektivt hindrar alla myndighetsintrång. (må de sedan vara med hänvisning till påhittade terrorismhot, trafikövervakning, fildelning eller vad som helst..)
3. Ekonomisk välfärd genom att höja andelen offentliga, skuldfria och bestående pengar. (idag är den under 2% i Finland) (här har vi då det här med penningreform)
4. En ny bredare samhällsdebatt där det är möjligt att diskutera vad som helst – utan att bli stämplat för inte vara politisk korrekt. (dvs.. “rasist”, “anti-semit”, “invandringsfientlig”, “judehatare”, “nynazist” ) (man bör kunna diskutera invandring, bögfobi, holocaust, räntor och judar, revisisionism – vad som helst – utan att man får problem för det)
5. Offentligt finansierad månatlig grundinkomstgaranti för var och en oberoende av status på arbetsmarknaden. (grundinkomsten bör vara nya skuldfria pengar inte inkomstöverföring)(här har vi då inmatning av offentliga skuldfria pengar – så att dessa så småningom skall ersätta skuldpengar/bankkrediten)
6. En statsekonomi som bygger på måttlighet och hållbar utveckling – utan utomstående låntagning – och utan dagens tanklösa, blinda, doktriner om evig ekonomisk tillväxt. (inga lån – alla budgetunderskott lappas på med bestående statliga fiatpengar utan skuld)
7. Totalrevidering av dagens bankverksamhet, kritisk granskning av räntesystemet med sikte på ett möjligt förbud mot uppbärande ränta med hänvisning till att systemet är ekonomiskt ohållbart på längre sikt och medför ojust inkomstöverföring till den självutnämnda finanseliten.( bankernas roll bör bli mindre – lagring av pengar – betalningsrörelse – ingen FRB)
8. En grundlig revision av att skuldförhållanden med avsikt att dela upp dessa i dels oskäliga, sådana om bör avskrivas – och dels sådana som kan anses skäliga men som kan justeras med tanke på dem skuldsattas intressen. (t.ex. man bör kunna deklarera personlig konkurs, försenings- och straffräntor bör totalförbjudas, den skuldsatta kan flytta sin skuld från privat till offentlig part )
9. Man bör minska all onödig myndighetsbyråkrati och minimera antalet anställda i offentlig tjänst. Min vision är att det blir möjligt med upp till 50% i samband med att grundinkomsten införs. (Här i Finland kunde vi minska friskt på personalen på folkpensionsanstalten, på socialverket, på skatteverkat, på polisen etc etc eftersom folk då de får sin inkomst tryggad inte behöver intervjuas och behovsprövningsbyråkratin försvinner. Även då folk har pengar till mat o hyra minskar brottsligheten.. familjevåldet, skilsmässorna, alkoholismen..)
10. Utkomst (”ekonomisk överlevnad”) bör vara möjlig utan löneinkomster. Med grundinkomst kan olika arbeten och tjänster t.ex. delas mellan flera personer. Grundinkomsten möjliggör även att man sysslesätter sig själv på olika vis samt att man kan göra det man vill oberoende av om det är “ekonomiskt lönsamt” eller inte. Möjligt att flytta ut till landet och jobba i mindre skala med tid för familj, vänner – och sig själv.
11. Utrikeshandeln bör göras till byteshandel, eller i praktiken clearinghandel. På detta sätt behövs ingen penningtrafik utan varuvärdena kvitteras mot varandra. Produktionen bör flyttas så att den sker möjligast nära bytesmarknaden.
12. Man bör erkänna att medborgarnas ekonomiska välfärd är ett villkor för ett socialt och friskt liv inom samhället. En medborgare vars basinkomst är tryggad och som upplever en mening med sitt liv, som upplever livskvalitet och uppskattning – hemfaller inte till alkoholism, tar inte till våld, gör sannolikt mindre ofta brott och visar troligen inte heller tecken på psykisk sjukdom.
13. Samhällets skolsystem, hälso- och sjukvården, åldrings- och socialvården bör finansieras genom offentlig självfinansiering – utan beskattning, avgifter eller andra inkomstöverföringar. Lönerna bör samtidigt höjas rejält för att garantera att dessa branscher upplevs som lockande och att deras allmänna status och uppskattning höjs.( Att vara lärare eller sjukvårdare skall inte behöva vara ett kall. (OBS med offentlig självfinansiering avses att statsmakten själv skapar tillräckligt med medel för att säkerställa att nivån på alla dessa samhälleliga tjänster bibehålls på högsta möjliga nivå) (notera även att basinkomsten medför att studerande, åldringar och sjuka även själva har möjlighet att betala vid behov)

3 svar to “Ny väg”

 1. jonas Says:

  Hej

  Har följt din (hoppande) blogg ett tag och har funnit den efter ett själv ha tänkt mycket på samhället och dess uppbyggnad (tidigare dock utan att läsa så mycket som jag gör nu).
  Att vi inte lever i någon demokrati har ju varit tydligt länge nog men den stora faran nu är att vi riskerar att förlora r ä t t e n och möjligheten till att leva i en sann demokrati. Men människor tror att man är galen när man påpekar farorna för vi lever ju i en upplyst tid med allas bästa för ögonen.
  Jag tror att vägen framåt är att konstruera en hållbar vision om framtiden samt konkreta mål om hur vägen dit ser ut. Människor idag behöver visioner och politiken har varit utan länge. Det behövs kanske ett nytt parti. De vi har har gjort sig omöjliga, vart och ett på sitt eget vis.
  Men om man ser vad makten verkar ha gjort genom historien för att behålla makten och slå ner de som utmanar den så är det en farlig väg att vandra.
  Men kanske är Sverige den perfekta utgångspunkten för ett sådant arbete. Det är inte så lätt att hitta på anledningar att invadera oss som vissa andra länder. Men ett uppror k a n man slå ner. Det behövs en politisk hydra, i Sverige, Europa och globalt.

 2. corneliadahlberg Says:

  Tack för inspirerande blogg! Vi är en nybildad grupp som oxå söker Ny väg – något som är nödvändigt! http://magma.hemsida24.se/


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: