30 jun

Sveriges Radio hade den 27 juni ett inslag om –
Robotattack mot köpcentrum i Krementjuk – minst 16 döda

Ett köpcentrum i staden Krementjuk i centrala Ukraina har träffats i en rysk robotattack, uppger landets president Volodymyr Zelenskij.
16 personer har dödats och 59 uppges ha skadats, enligt AFP.
Över tusen personer befann sig inne i köpcentrumet när attacken skedde, enligt president Zelenskij.

Jag letade på morgonen nästa dag efter något om detta på tass.com och rt.com, men hittade ingenting. Men på eftermiddagen kom inlägg som sa att rysk militär hade skjutit missiler mot en byggnad där det fanns vapen och ammunition som hade levererats från väst, och att explosionen hade orsakat en brand på ett köpcentrum i närheten – rt.comtass.com. Kanske är det så att en av missilerna i själva verket har missat sitt mål och träffat köpcentrat? Men det låter mest troligt för mej att det var frågan om en attack mot en byggnad med vapen, inte en attack som var avsedd att träffa ett köpcentrum, men att det kan ha träffats av misstag.
moonofalabama.org har ett bra inlägg om detta.

Ett annat inlägg på Sveriges Radio den 28 juni om detta ser ut så här –
Ryska medier: attacken mot köpcentret är ukrainsk fejkad provokation

Den ryska attacken mot ett köpcenter i staden Krementjuk fördöms internationellt.
Men ryska statliga medier påstår att attacken är en ukrainsk fejkad provokation.
”Perspektivet för oss är att skapa en säker korridor fram till Kaliningrad, det är vårt område och vi bestämmer hur vi agerar, några internationella rättigheter existerar inte”, sa en Putinlojal dumaledamot i det ryska programmet Vesti.
Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent
maria.persson_lofgren@sverigesradio.se

Det är möjligt att någon rysk media har spekulerat om att det var en falsk nyhet, det har inte saknats sådant när det gällt Ukraina-kriget de senaste månaderna, men jag såg inget sådant på tass eller rt.
Men, citatet av en rysk duma-ledamot! Kan det verkligen ha sagts i samband med den här händelsen i Krementjuk!?
Litauen håller ju just nu på med en provokation mot Ryssland, säkerligen på order från väst. Man tillåter inte längre transport av vissa varor genom Litauen från Ryssland till Kaliningrad, som tillhör Ryssland. Kanske försöker väst provocera Ryssland till en militär insats mot Litauen?
Men som sagt, kan det som citeras verkligen ha sagts i samband med Krementjuk-attacken? Krementjuk ligger i mellersta Ukraina, jag kan inte se att det skulle kunna ha något med Litauen och Kaliningrad att göra. Är Sveriges Radio så fräcka att man kastar in det här för att kunna visa att man från ryskt håll säger att man struntar i internationella rättigheter och tar sig rätten att bomba köpcentra!?
Det är ett under att det finns mer är ett litet fåtal som har någon sorts förtroende kvar för Sveriges Radio.

Efter dessa inlägg har jag inte sett något om detta på Sveriges Radio. Det är så man brukar agera, man slår snabbt upp en sån här händelse stort, att det finns rapporter om något, från det ukrainska styret när det gäller den här Ukrainakonflikten. Och sen när det efter några dagar kommer andra uppgifter om att det kan ha gått till på ett annat sätt så har man lämnat detta bakom sig, ger det inte längre någon uppmärksamhet. Man har fått en hel del svenskar att tro att Ryssland har bombat ett köpcentrum, och de som är ansvariga bakom Sveriges Radio är nöjda med det, propaganda är ju deras uppdrag.

-

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

«

»
%d bloggare gillar detta: