24 nov

Det har nu kommit lite fastare siffror över totala antalet döda i november, så att man kan se hur den våldsamma uppgången i covidstatistiken slår igenom. Än så länge syns ingen högre dödlighet än normalt.
Antalet döda första halvan av november, årets siffra kommer att gå upp när rapporteringarna blir fullständiga, frågan är om den kommer att nå 3600 (UPPDATERING – 3695 är siffran i SCB’s rapportering den 30 nov – 3748 efter rapporten den 7 dec) –
2015 – 3604
2016 – 3680
2017 – 3643
2018 – 3467
2019 – 3631
2020 – 3338

Kanske kan man göra en uppskattning att årets stapel för november kommer att bli ungefär lika hög som förra årets, den ljusblå.
Man får alltså en lite annan bild av detta än när man ser de chockerande kurvorna från covidstatistiken. Kan det vara så att man har tagit så många covidtest att man får med många som haft positivt svar men dött av andra orsaker, och då kan tas med i covidstatistiken?
Diagrammet och siffrorna ovan kommer från – https://scb.se/om-scb/nyheter-och-pressmeddelanden/scb-publicerar-preliminar-statistik-over-doda-i-sverige/

Vårens höga dödstal är en annan sak. Idag har granskningen från Inspektionen för vård och omsorg av hur det gick till på äldreboendena presenterats (AftonbladetSveriges RadioSVT). Vad jag har sett så är den förvånansvärt hård i sin kritik, jag trodde att de skulle försöka sopa det under mattan mer. Den bild man tidigare fått verkar stämma, det har gått brutalt till. Man har mer eller mindre avlivat äldre som fått covidsymptom. Ett citat från en artikel från Newsvoice jag länkade till i förra inlägget
Det finns sakkunniga som anser att 87 procent av dem som har rapporterats döda i Covid-19 på äldreboendena i själva verket vanvårdades till döds.
Då finns det fog för uppskattningen att årets överdödlighet hittills på ca 1000 personer jämfört med ett medeltal för de fem föregående åren är självförvållad. Inte omöjligt att så många hade kunnat räddats om de fått den vård som hade behövts, och då handlar det inte om att lägga mycket gamla i respirator.
Sen kan man fundera över vad det hade kunnat innebära om man hade tillåtit de mediciner som visat sig fungera bra om de sätts in på ett tidigt stadium av smitta, som jag tagit upp så mycket i tidigare inlägg. Om Läkemedelsverket t.ex. hade låtit bli att gå ut med direktiv i början av april om att hydroxiklorokin inte ska användas i covidbehandlingen. Redan 2005 fanns studier som pekade mot att hydroxiklorokin kunde ha effekt på SARS-virus, så det är säkert ingen tillfällighet att hydroxiklorokin motarbetas!

Ett diagram till, hur det ser ut om man zoomar ut lite och får med hela bilden, inte bara hypnotiseras av den blå uppgången i nedre högerkanten.

Från twitter – https://twitter.com/JohnDStats/status/1330551943429836805?s=19

-

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s