9 jan

Jag vill tipsa om några bra artiklar. Den första, från Expressen, det är anmärkningsvärt att någon bara tillåts ifrågasätta etablissemangets och mainstreammediernas USA-trogenhet.

Frida Stranne – Tänk om Trump har rätt? En svensk tiger – om USA

Det har länge skavt i mig att så många som har till uppgift att tolka vad som händer i USA drivs av en fascination av landet som skymmer en mer ärlig intellektuell diskussion om vad Washington gör och framför allt varför.
I Sverige (av alla länder?) finns nästan inte något utrymme för ett genuint systemkritiskt resonemang om hur USA använder sin särställning i världen. Av någon för mig oklar anledning stämplas i stället alla försök att ställa mer systemkritiska frågor till vad som driver amerikansk utrikespolitik som anti-amerikanism, naivt flum.

Nästa från Göteborgsposten. Om den smala åsiktskorridoren, vad som är tillåtet att tycka. Jag tänker på Ryssland och invandringspolitiken, men det är mycket mer än det.

David Eberhard: Majoriteten skräms till tystnad

Det ligger helt enkelt i den mänskliga naturen att härma andra människor. Att tycka som alla andra. Förmodligen för att det evolutionärt har funnits ett stort överlevnadsvärde i att anpassa sig till majoriteten.
Men det är en vansklig väg att gå. Man kan förklara många diktaturers fortlevnad med denna kollektiva rädsla för att påtala det uppenbart felaktiga och förtryckande. Något som också tycks gälla en hel del av det politiska skeendet i Sverige på senare tid. När en självutnämnt politiskt korrekt samling högljudda och fanatiska människor sätter agendan över vad de anser vara fint att tycka, är det lätt att vanliga människor helt enkelt håller tyst. Eller ännu värre, spelar med. Tills allt krackelerar och kejsaren visat sig vara naken.

Och så från Skånska Dagbladet.

Carl Meurling – Sveriges Rysslandspolitik styrs utifrån

På många sätt är jag en vanlig svensk familjefar. För två år sedan förändrades mitt liv. Utrikespolitiska institutet (UI) gav då ut en rapport, i vilken jag och en rad kända och okända svenskar utnämndes till agenter för Kreml. Personligen fick jag äran att pryda Aftonbladets löp med Putin. Sedan dess har jag försökt förstå varför vi blev uthängda. Min slutsats är att den svenska utrikesförvaltningen delvis har privatiserats av utländska särintressen. Det är oacceptabelt och en säkerhetsrisk för Sverige.

Den mest intressanta detaljen kom nyligen. Då avslöjades det via en dataläcka att brittiska UD år 2015 via omvägar sponsrat ett anonymt nätverk, Integrity Initiative. Det officiella syftet var att ”bekämpa desinformation”. Det egentliga uppdraget tycks ha varit att plantera brittiska UD:s agenda avseende Ryssland i olika länders samhällsdebatt. I Spanien smutskastade Integrity Initiative på direkt order av brittiska UD en kandidat till chef för spanska Säpo, vars uppfattning om Ryssland tydligen inte stämde överens med Storbritanniens. Mest frapperande var att Integrity Initiative utmålat Labours partiledare Jeremy Corbyn som Kremlagent! För brittiska skattepengar!
Vem visar sig enligt dataläckan vara ansvarig för den svenska delen av Integrity Initiative om inte UI:s Rysslandsexpert? En skattefinansierad del av Sveriges utrikesförvaltning har alltså en medarbetare som samtidigt arbetar för brittiska UD för att påverka svensk politik via en anonym frontorganisation! Låter inte det som just de s.k. aktiva åtgärder som många anklagar Ryssland för? UI visar på hur vår offentliga sektor i tysthet har privatiserats. Skrapar man på ytan finner man att privata aktörer styr. Samma gäller för UD – viktiga åtaganden har beslagtagits av utländska särintressen. Det skadar Sveriges utrikes relationer och skapar ett säkerhetsproblem.

-

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

«

»