3 april

Fallet med förgiftningen och mordförsöket på Skripal i England har ju hållit på i flera veckor nu. Idag kom ett uttalande från centret för forskning om kemiska vapen i England, Porton Down, som ligger bara någon mil från Salisbury där händelsen inträffade, att man inte hade kunnat fastställa var giftblandningen var tillverkad. Bara att det var en viss sorts nervgift.

Jag tror ju inte att Rysslands regering ligger bakom förgiftningen. Det som främst talar emot det är sättet som det här har hanterats från den brittiska regeringens sida. Man gick redan från början ut hårt med att det måste vara Ryssland som ligger bakom. Utan att man hade några bevis kom man med anklagelser och sa att det var mest troligt att det var Ryssland som var skyldiga. En överdriven reaktion. Man tog det till FN, utvisade en massa diplomater, vilket även de länder gjorde som är mest trogna västimperiet, bl.a. Sverige.
Ungefär som det gick till när passagerarflygplanet sköts ner över östra Ukraina sommaren 2014. Genast stora rubriker om att Putin var skyldig. Det är så det går till. Man gör stort oväsen direkt. Alldeles för tidigt för att seriöst kunna slå fast hur det gått till och vem som är skyldig. Skulle tro att de flesta aningslösa mediekonsumenter tror att det var Ryssland som låg bakom nedskjutningen av  planet i Ukraina, liksom många tror att Ryssland låg bakom den nu aktuella händelsen med Skripal.

Ryssland hade inget bra motiv att utföra ett sånt här dåd. Skripal hade ju varit agent åt Storbritannien och avslöjat ryska hemligheter, men han hade häktats i början av 2000-talet och suttit i fängelse i 6 år och sedan släppts till Storbritannien i en utväxling där ryssar släpptes i gengäld. Han hade inga färska uppgifter att lämna och ryssarna hade troligen inte släppt honom om de hade trott det.
Dessutom, det här nervgiftet, som kallas Novichok, hade forskats fram i en sovjetisk delstat som blev självständigt i början av 90-talet. Och då deltog USA i uppstädningen och nedläggningen av anläggningen. USA hade alltså kunnat ha lagt beslag på giftet då. Ryssland har avvecklat alla sina kemiska vapen.
En ryss, Vil Mirzyanov, som flyttat till USA på 90-talet som jobbat vid projektet där det forskades på de här kemikalierna i dåvarande Sovjet, har gett ut en bok där han beskrivit hur det går till att tillverka det här giftet. Det verkar som att det har kunnat tillverkas lite var som helst.

Det propagandablad som Storbritannien delade ut till länder som de ville få att utvisa diplomater är nästan som ett skämt. En uppräkning av tidigare kända händelser och de vanliga påståendena. En sida som visar en anatomisk bild på människokroppen och var ett nervgift verkar. Och en lista med tidigare obevisade påståenden om Ryssland. Det är nästan så att man tycker synd om de som har fått i uppgift att sätta samman den här propagandan. Det är inte mycket de har att jobba med, en tunn soppa bestående av rena lögner och egna vantolkningar.
sputniknews.com – Fact-Checking the Report Used by UK to Press Allies to Expel Russian Diplomats

Russia’s Kommersant newspaper has gotten its hands on ‘Salisbury Incident’, a document used by the British government to convince allies to expel more than a hundred Russian diplomats over the Skripal poisoning case. The five-slide PowerPoint presentation summarizes the UK’s version of events. But what proof does it offer? Let’s look at the facts.

Det är ju egentligen bra att de har gjort den här sammanställningen över vad det är som gör att Ryssland måste utpekas som onda och ett hot. Då kan det redas ut för en gång skull. Det brukar bara kastas ut några lösa anklagelser i förbifarten för att man inte ska få chansen och titta närmare på vad det är de menar.
Bland det som nämns är fallet med Litvinenko, en ryss som dödades i London 2006. Det är ännu ett exempel på något som presenteras som fastslaget att Ryssland är skyldiga, men det är tydligen inte så. Här är en artikel av Alexander Mercouris som grundligt går igenom detta – The Litvinenko Inquiry: London’s Absurd Show Trial
Och en fransk fd säkerhetstjänstmedarbetare – French counter-terror boss says Putin didn’t kill Litvinenko, US and UK did – and he has proofvideo

Georgien 2008 – Det har slagits fast av en EU-utredning att det var Georgien som startade ett omfattande angrepp mot Syd-Ossetien som Ryssland svarade på och gick in och drev tillbaka de georgiska trupperna.

Krim 2014 – Det minsta man kan göra är att åtminstone säga att väst hade minst lika stor delaktighet i händelseutvecklingen som Ryssland. Det som hände var ett svar på den väststödda kuppen i Kiev. Befolkningen i östra Ukraina var mer rysktillvänd och ville hellre tillhöra Ryssland än att foga sig under det nya styret.

Ett citat från ett tidigare inlägg här från min blogg om detta med Krim, där det finns länkar till ett par intressanta artiklar –

Det här med Krim är ju i stort sett det enda de Putin-fientliga medierna och politikerna har att komma. Därför är det viktigt att titta närmare på hur det egentligen gick till. T.ex. så ville Krim-borna bilda en egen stat i början av 1990-talet efter Sovjetunionens upplösning, men detta hindrades av Ukraina. Och utropandet av själva Ukraina som en självständig stat i början av 90-talet motiverades bl.a. av osäkerheten efter kuppförsöket som just hade ägt rum i Sovjet. Har ju vissa likheter med hur det gick till när Krim lämnade Ukraina våren 2014.

Här finns en 15 min lång video med folkrättsjuristen Erik Göthe om Krim-händelserna.

Ungefär samtidigt som förgiftningen av Skripal ägde rum verkar det som att en kemvapenhändelse planerades i Syrien. Ännu en alltså. I samband med att syriska armén påbörjade återtagandet av East Ghouta utanför Damaskus kom varningar från syriska armén om att man hade indikationer på detta. Samtidigt lade sig amerikanska stridskepp tillrätta i Medelhavet för ett angrepp. Syrien gick ut med varningar för en false flag-händelse med kem-vapen och Ryssland gick ut med ett tydligt budskap att man skulle försvara Syrien mot ett angrepp och också angripa fartyg där angreppen kom ifrån. Som tur är blev det inget av det hela. Och nu är operationen med att befria East Ghouta i stort sett klar.
Möjligen fanns en plan att både Skripal-affären och en kemvapen-händelse i Syrien skulle göras till något stort för att komma åt Ryssland och vända på utvecklingen i Syrien.

Thierry Meyssan – Four days to declare a Cold War

The week that has just ended was exceptionally rich in events. But no media were able to report it, because they had all deliberately masked certain of their number in order to protect the story that was being woven by their government. London had attempted to provoke a major conflict, but lost to Russia, President Trump and Syria.

Se också Craig Murrays blogg, fd brittisk ambassadör, för många bra inlägg om Skripal-fallet, som det här – The Novichok Story Is Indeed Another Iraqi WMD Scam

-

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s