16 feb

Ett inlägg om något verkligt viktigt som man verkligen kan fundera över –

Birger Schlaug – Bankernas hittepå-pengar är elefanten i rummet

Kan vi vara överens om att det är Riksbanken som skapar alla sedlar och mynt? Kan vi vara överens om att ny teknik har gjort att det numera inte bara finns sedlar och mynt, utan också elektroniska pengar som finns som digitala siffror?
Skulle tro att vi är överens än så länge.
Kan vi vara överens om att det inte är Riksbanken som skapar de digitala pengarna? Utan att pengarna skapas när vi går till affärsbanken och lånar. Banken trycker, enkelt uttryckt, in siffror i sina datorer och lånar ut de siffrorna mot ränta.
Tidigare var det nästan ingen som trodde att det var sant. Frågan ”Var kommer pengar ifrån?” lät ju så korkad att ingen ville ställa den. Jag intervjuade till och med professorer i ekonomiska discipliner, bland annat i Kunskapskanalen, som såg frågande ut.
Sedan kom upplysningen. Kan vi således komma överens om att pengar kommer till när vi lånar dem?
Kan vi till och med komma överens om att det är ny teknik snarare än politiska beslut som gjort detta möjligt? Och att det steg för steg har normaliserats så pass att de flesta av oss inte ens ställt frågor om det, än mindre funderat på det. Trots att det finns skäl att fundera på det.
Man kan spetsa till det och ställa frågan: ”Är det rimligt att privata affärsdrivande banker skapar pengar och gör vinst på att låna ut dessa pengar?” Vore det inte bättre att Riksbanken precis som förr hade ensamrätt på att skapa pengar? Och – håll i er nu – att staten gjorde vinsten som bankerna nu gör? Till glädje för statens finanser.

-

Annonser

5 svar to “16 feb”

 1. Michael Thudén Says:

  Jo, Schlaug är en av få som faktiskt kan se den parasiterande finansiella parasiten i rummet. Lagren av ekonomiska ”fake news” som döljer seendet är extremt:
  Det ekonomiska systemet är ett enda jävla ”fake news”!

  • Stan Says:

   Men en sak som Schlaug säger ställer jag mig tveksam till. Att det är tekniken som har gjort det rådande systemet möjligt. Nog hittade bankerna på betalningsmedel även innan datorerna. Fast det var i lite mer försiktig skala.
   Och det har sen 80-talet accelererat och det har mer och mer handlat om ren spekulation och casino-ekonomi och mindre om tillverkning och industri

 2. abc Says:

  ‘Vad är ekonomi? Svar: En vetenskap uppfunnen av överklassen för att komma åt frukten av underklassens arbete’ Steinberg hadde en poeng;) Bra av Schlaug…..

  • Stan Says:

   Ja hur ekonomin sköts är system som har uppfunnits av människor och som kan ändras av människor, men som vi luras att tro är naturlagar, som det där med ränta. Strindberg heter han väl som sa så.


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

«

»