7 feb

Några initierade röster om ett av de lömska angreppen mot folket från finansoligarkernas marionetter i rikets styre.

Birger Schlaug – Den politiker som röstar ja till Ceta inskränker demokratin

Inom kort tas ett beslut i Sveriges riksdag som nästan ingen har fattat innebörden av. Regeringen har lagt sin proposition. Få har reagerat.
Åtgärder för miljö, hälsa och riksdagens frihet att i framtiden välja väg kommer att inskränkas. Kommunernas situation efter det att avtalet antagits kommer att försvåras. Fackliga rättigheter kan knapras på.
Och nästan ingen tycks reagera därför att det är så oändligt jobbigt att sätta sig in i beslutsunderlaget. Det handlar om ett internationellt avtal. Ceta heter det. Handels- och investeringsavtal mellan EU och Kanada.
Låter kanske oförargligt. Det är det inte. Det handlar om att förstärka den sentida formen av globaliserad kapitalism där kapitalet ges rätt att gå på tillväxtjakt var helst det vill. Det handlar om att de kapitalvaldas makt ökar på bekostnad av de folkvaldas.

Carl Schlyter i Malmö i december 2017

ttippen.se – CETA kan stöta på problem i Italien

Just nu pågår ratificeringen (godkännandet) av CETA runt om i EU:s medlemsländer. Flera medlemsländer har redan ratificerat avtalet, men i Italien kan CETA få problem.

Beskedet att det inte blir någon CETA-omröstning under nuvarande styre innebär att sannolikheten för en lyckad ratificering av avtalet minskat betydligt. Exakt vad som kommer att hända i Italien återstår förstås att se, något som inte minst beror på valresultatet. Dock innebär situationen i Italien, i kombination med det kommande utlåtandet från EU-domstolen, att det fortfarande finns flera hinder för CETA att ta sig förbi innan avtalet blir en ”permanent” verklighet (CETA har redan trätt i kraft provisoriskt, om än utan det kontroversiella investeringsskyddet).

-

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

«

»