9 jan

Mycket bra artikel av Roland Paulsen – Vi förvaltar oss till döds i stället för att ompröva

Hur kommer det sig att denna skenlogik är så normaliserad? Hur kunde vi svälja den bisarra idén att den som under sitt yrkesverksamma liv haft hög inkomst också ska få högre pension än andra?

Vad det gäller annan skattefinansierad verksamhet accepterar vi inte ojämlikhet på samma sätt. Att säga att de som betalar mer i skatt ska få bättre sjukvård eller friskare kranvatten är exempelvis inte en opinionsmässigt gångbar åsikt (ännu).
Om vi nödvändigtvis måste gradera pensionerna, är då inte den motsatta principen rimligare, att de som tjänat mycket får lägre pension? I stället för den intellektuella förolämpning som de orangea kuverten i dag utgör skulle man kunna skicka ut ett enda kuvert mot slutet av livet.
”Staten har noterat att marknaden belönat dig med mycket pengar” skulle höginkomsttagare få läsa. ”Staten kommer därför lägga din pension under genomsnittet. Eftersom du redan levt på så hög konsumtionsnivå och haft möjlighet att spara och bli bostadsmiljonär är detta rättvist. Då sannolikheten är stor att du kommer leva längre än genomsnittet, vilket gör dig relativt kostsam för staten, skulle staten uppskatta om du fortsatte jobba ett tag till. Med största sannolikhet har du ändå ett av de där hobbyjobben som inte tär så mycket på kroppen. Med vänlig hälsning /Staten”.

-

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

«

»