23 sep

Riksbanken har kommit med en ny rapport om sitt intressanta projekt med e-kronan – Så kan en e-krona se ut – alltså äkta riksbankspengar, liksom kontanterna, fast i digital form. Som vi medborgare skulle kunna använda för att betala räkningar t.ex.
Man skulle kunna klara sej utan privatbankerna. De allra flesta har stora svårigheter att greppa vad det handlar om, det visar t.ex. kommentarerna på Kontantupprorets facebooksida.
Det är en av de intressanta sakerna med det här projektet, att det gör att fler kan bli medvetna om att det är skillnad på äkta kronor och bankernas krediter. ”Riskfria centralbankspengar” skriver riksbanken själva, som inte kan gå i konkurs.
Beslut om e-kronan ska införas kan fattas tidigast i slutet av 2018.
Det återstår många frågetecken om hur det praktiskt ska lösas. Ett eget betalningssystem fristående från privatbankerna vore det bästa.
En kommentar som jag kopierade in i inlägget 30 jul hade intressanta förslag på hur det kunde gå till.

Om detta system kommer på plats så finns ju sen utmärkta förutsättningar för staten att rädda landet vid den väntade finanskraschen. De kan sätta nya äkta pengar i cirkulation genom att skapa och sätta in dom på medborgarnas e-krons-konton.
Det vore i alla fall ett steg i rätt riktning. Vi sitter ju så djupt fast i ett orättfärdigt system så det är svårt att föreslå det som borde vara det självklara, att privatföretag inte skulle ha tillåtelse att skapa landets betalningsmedel.
Att önskvärda och allmännyttiga projekt i samhället ska förbli ogjorda ska inte behöva bero på brist på betalningsmedel, det ska staten se till att finns.

Mitt tidigare inlägg om detta – 16 nov
positivapengar – E-kronor, elektroniska kronor hos Riksbanken!

parasitstopp.wordpress.com – Riksbankens förslag om införandet av E-kronan skulle döda bankerna genom digitala bankrusningar

Tips om ett annat inlägg om banker med mycket som tål att funderas på både en och två gånger –
Lögnerna som bankernas skuldslavsystem kallat penningsystem grundar sig på

-

Annonser

2 svar to “23 sep”

 1. Helena Palena Says:

  En nåd att stilla bedja om!
  ”Om detta system kommer på plats så finns ju sen utmärkta förutsättningar för staten att rädda landet vid den väntade finanskraschen. De kan sätta nya äkta pengar i cirkulation genom att skapa och sätta in dom på medborgarnas e-krons-konton.”
  Så underbart och enkelt så det finns inte ord. Men är det möjligt! Ja, det är det. Men får dom göra det? Vem bestämmer det? Ja, inte är det Soros och Kissinger i alla fall fast vi tror det. Kliv ur! Kliv ur! Den nya dagen gryr!

  • Stan Says:

   Intressant är det i alla fall, det här projektet med e-kronor. Att riksbanken tänker i de banorna. Men det är mycket man kan undra om. Man har ju en bild av att riksbankens främsta uppgift är att upprätthålla det rådande systemet. Om e-kronan infördes och om tillräckligt många insåg fördelarna med att slippa hålla på med privatbankernas falskmyntade betalningsmedel så skulle ju det gamla systemet hotas. Och hur blir det om privatbankerna får i uppgift att hålla konton för e-kronan? Det skulle vara som att hantera kontanter, det har de inget intresse av. Men kunde riksbanken sätta upp systemet med Swish så borde de kunna sätta upp något liknande så att man kan ha ett konto direkt hos riksbanken, med hjälp av dator och mobiltfn.


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s