20 jul

De svenska storbankerna har kommit med sina rapporter om de övervinster de tagit ut andra kvartalet, ocker kan det kallas. Det är det bankerna sysslar med. De lägger beslag på ännu mer än vanligt, SE-Banken 5,7 miljarder, 5 700 000 000 kr, Swedbank drygt 6 miljarder.
Så här säger Swedbanks vd

När det gäller utmaningar nämner Bonnesen företags svårigheter att rekrytera rätt kompetens och att det inte görs tillräckligt för att motverkade grundläggande problemen på bostadsmarknaden. Kritiken mot bankernas miljardvinster ger hon däremot inte mycket för.
– Jag tror att det är viktigt att förstå att de allra flesta banker är företag som alla andra. Som ICA, Volvo och HM, som har aktieägare och som lever i en öppen marknad. Och det är viktigt att förstå att en bank är ingen myndighet.

Men då så, om banker är som andra privatföretag så föreslår jag följande ändringar fr.o.m. den 1 augusti. Privatföretag tillåts inte längre falskmynta, vilket de gör då de skapar betalningsmedel när de ger lån. De knappar in den aktuella summan på kundens konto i banken då denne har skrivit på kontraktet. Betalningsmedel som inte fanns innan dess. Och om kunden inte kan betala för ”lånet” så tar banken huset eller vad det är som finns som säkerhet.
Punkt 2, bankerna får räkna med att klara sig utan någon statlig insättargaranti. Och punkt 3, varken staten, skattebetalarna eller någon annan kommer att rädda bankerna nästa gång det krisar. Det är väl så det fungerar för privatföretag i en öppen marknad.

Samtidigt sätter staten upp ett ärligt och sunt betalnings- och banksystem. Så att medborgarna har valfrihet och kan välja ett statligt alternativ för att betala räkningar och ev. ta lån. Statligt ägda SBAB finns redan, men den ska bli fri och tillåtas agera för medborgarnas bästa, inte tvingas lyda under några fundamentalistiska marknadsprinciper.

I inlägget på Sveriges Radio om SE-Bankens rapport sägs det så här –

Det största orosmolnet för Torgeby just nu är att centralbanker runt om i världen ska börja strama åt sin penningpolitik. Det är stora stimulanspaket ska avvecklas. Torgeby uppskattar att det kan handla om 15 000 miljarder dollar som ska bort från marknaden. Han beskriver det som ett stort test för såväl banker som företag och hushåll.
– Det börjar nu och så kommer nog 2018 vara ett år då det verkligen testas, säger han.

Det låter nästan som att den väntade kraschen i banksystemet planeras att utlösas nästa år! Inte alls konstigt i så fall. Det passar de internationella finansoligarkerna att placera den i knät på Trump, för att kunna skylla den på honom. Oj oj oj det var väl det vi sa, det blir katastrofalt med honom som USA’s president.

Kan passa på att tipsa om en artikel om ämnet pengar som jag nyss fick syn på. Den är inspirerad av Bernard Lietaer som förespråkar alternativa eller lokala valutor som ett komplement för att öka motståndskraften mot finanskrascher.
Why the world needs People Powered Money

I artikeln finns också en länk till en bok av Lietaer som man kan ladda ner som pdf –
http://www.iefpedia.com/english/wp-content/uploads/2013/05/Bernard-Lietaer-Jacqui-Dunne-Rethinking-money_-How-new-currencies-turn-scarcity-into-prosperity-Berrett-Koehler-Publishers-20.pdf

-

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

«

»