23 mars

Ockupationsmakten har gett besked om att man inte vill ha något krångel när man väl vill ta över vårt land även militärt. Så man skickar fram sin marionett för att få till ändringar i regelverken.
sverigesradio.se – Utredning om hur Sverige ska besluta om militär hjälp

Vem ska fatta beslut om att Sverige ska ta emot hjälp från exempelvis Finland vid kris eller krig och hur det ska det gå till? Det ska nu regeringen utreda så att alla vet exakt vad som gäller om Sverige måste fatta snabba beslut i ett sådant läge.

Då det svenska försvarssamarbetet är mest omfattande med Finland så är det Finland regeringen fokuserar på i utredningsdirektiven. Men eventuella regeländringar kommer vara generella och Sverige är berett att ge och ta emot hjälp också i förhållande till övriga länder inom EU och Norden och har också ett nära samarbete med USA. Så förändringarna skulle också underlätta beslut om att ta emot hjälp från Nato-länder.

Det blir mer och mer obehagligt, detta med prat om krig. Det är så absurt så man har svårt att ta det på allvar. Men helt klart ser det ut som att de mörkrets makter som drar i trådarna till regeringen har riktigt ondskefulla planer för vårt land.
sverigesradio.se –
Hon tar över om det blir krig i Sverige

Socialdemokraten Jennie Nilsson från Hylte är del av riksdagens krigsdelegation. Häromdagen övade de för första gången på 20 år.
– Det är en delegation av ungefär 50 stycken ledamöter som är valda för att kunna träda in i riksdagens ställe vid händelse av krig eller krigsfara, förklarar Jennie Nilsson (S) som är en av medlemmarna i krigsdelegationen.
Krigsdelegationen inträder i ett läge där man bedömer att riksdagen av säkerhetsskäl inte kan sammanträda, för att folk inte kan ta sig till riksdagen, exempelvis, alternativt att man måste kunna ta snabba beslut.


* * *

Förra veckan hade Sveriges Radio den här rubriken – Nu vill regeringen begränsa Riksbanken
”nu”, varför inte bara ”Regeringen vill begränsa Riksbanken”? Det låter som att man är missnöjda på redaktionen. För det är nog så att det är en viktig sak för finansoligarkerna att Riksbanken inte styrs av riksdagen utan av de internationella bankirerna.
Jag vet inte riktigt vad det här innebär, men nog låter det positivt att politikerna stärker sin makt över Riksbanken. Riksbanken har alltså tvingat staten att ta lån på 250 miljarder som de haft till en valutareserv i beredskap för att kunna stötta bankerna vid en kris. Inga småsummor. Man kan ju tycka att bankerna kunde stå för den potten själva när de 4 storbankerna går med ca 80 miljarder i vinst per år!

Regeringen föreslår idag en begränsning av hur stor valutareserv som Riksbanken får låna upp.
Det är Riksdagen som ska ta över besluten. Och Riksbanken kommer att tvingas återbetala 250 miljarder kronor till staten vilket gör att den svenska statsskulden minskar med 20 procent. Samtidigt införs strikta regler för Riksbanken som enligt finansminister Magdalena Andersson stärker Riksbankens oberoende.
– Ja det blir dels att Riksbankens finansiella oberoende kommer att stärkas, men det är också en omorganisation av den krisberedskap som vi har vi eventuella finansiella kriser. Det innebär i praktiken att några brandbilar som idag står i Riksbankens garage nu kommer att flyttas över till Riksgäldens garage.

Riksgälden ska alltså få större makt för krishanteringen. Och de där 250 miljarderna från Riksbanken skulle alltså användas till att betala av på statsskulden. Riksgäldens chef berättar här varför man vill ha ner nivån på statsskulden. För att vara beredda att ta nya lån vid en kris? Han beskriver också hur nära en större krasch det svenska banksystemet var 2008.
di.se – Riksgäldens chef är livrädd för en ny finanskris

Ni bedömer att statsskulden* sjunker till 30 procent av BNP i år. Vad är en lagom nivå?
”En statsskuld som ligger på 60–80 procent av BNP är så pass stor att den börjar få störande effekter på tillväxt och räntebildning och sådant. Över de nivåerna ska man inte vara. Vi vet också att en finanskris kan i princip fördubbla en statsskuld. Då ska man vara nere på 30–35 procent. Och med tanke på att på vi är ett land som har en väldigt stor banksektor så är någonstans runt 30 procent en rimlig nivå. Blir den lite lägre så bygger det upp ännu starkare skyddsvallar så det är inget fel med det ur ett stabilitetsperspektiv.”
”Statsskulden ska kunna variera, vara en buffert vid en riktigt stor chock. Alternativet är att man ska in och skruva i skattesatser, minska i bidragssystemen, ändra regler och annat som drabbar människor och gör att ekonomin fungerar sämre. Men i ett jämviktsläge är det bra om den ligger på ungefär de nivåer den ligger på nu.”
Vad är viktigast just nu?
”Det är krishanteringen, att se till att vi bygger skyddsvallar. Jag var som ung tjänsteman på finansdepartementet med om krisen på 1990-talet. Jag satt sedan på en väldigt central befattning i finansdepartementet under krisen 2008. Jag vill inte att det ska hända igen. Det var otroligt spännande tider, men vi bodde bokstavligen talat på finansdepartementet.”
”Man måste komma ihåg att BNP faktiskt föll med 6 procent i Sverige. En storbolags-vd kom till oss på finansdepartementet och berättade att 18 av 20 fabriker hade stängts. Alla indikatorer störtdök. Det var en hemsk situation. Vi hade en kombination av tur och skicklighet att vi lyckades komma ur det så pass bra. Hade Baltikum devalverat är att jag inte säker på att exempelvis Swedbank, som var illa ute, hade klarat sig. Det gjordes ett stort arbete från Sverige att förhindra att Baltikum devalverade men det hängde på gärdsgården. Det är viktigt att vi som var med upplyser om vad som kan hända. Särskilt för en liten och öppen ekonomi som Sverige, med en stor banksektor och stort beroende av marknadsfinansiering, är det viktigt att vi kan hålla i det här. För när krisen väl är ett faktum är det en j-ligt blodig historia. Det blir en slakt av Guds nåde när det blir kris. Det är inga trevliga diskussioner man har med folk då.”

-

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s