8 mars

Länken här – The Finance Curse – leder till en video där ekonomiprofessor Richard Werner intervjuas tillsammans med David Buik, som presenterar sig så här på sin blogg”Impecunious and humble commentator on global financial issues. Deeply and irrevocably commited to City of London.”
Werner får upp ångan i andra halvan av programmet och förklarar hur banker skapar pengar när de ger lån. Herr Buik verkar lite tagen och vet inte vad han ska säga.

Lösningen som Werner kommer med är fler små banker som ger lån till små och lokala företag, så som det tydligen är i Tyskland.
Och att det ska regleras vad banker ska få skapa pengar till, verksamheter i den verkliga ekonomin inte till spekulation.

Mitt förslag är att staten ska ta tag i det hela och använda en, eller flera, egna banker, man har ju redan SBAB, för att skapa ett eget betalningssystem för medborgarna att använda. Och kasta det där löjliga snacket om att man inte får ”snedvrida konkurrensen” i papperskorgen. Det där har de höga herrarna, finansoligarkerna, hittat på för att skydda sina storföretag.
Och staten ska skapa egna pengar direkt från riksbanken för att starta upp samhällsnyttiga projekt.

Det är för mycket daltande med finansoligarkerna. De behöver inte vara rädda, de ska tillåtas att få ge utlopp för sin kreativitet och sitt snille och få samla pengar på hög. Men inte till den grad att det stör samhällsordningen för vanligt folk.
Bankverksamhet är en verksamhet som är alltför lömsk och frestande att missbruka. Och alltför många har tillåtits göra just det alltför länge. De får hitta andra verksamheter att syssla med.

* * *

En intervju om den senaste Wikileaks-rapporten om att CIA avlyssnar allt, det som många redan har anat. Det är inte direkt något drev i de svenska medierna om det här, även om de känt sig tvungna att nämna det.

John Whitehead on CIA Vault 7 Release: This is No Longer a Democracy

”Wikileaks has released the largest ever leak of documents from the CIA — a batch of thousands of documents code-named Vault 7. It shows that the agency has the ability to hack into virtually all popular encryption apps. Is there nowhere to hide from illegal govt spying?”

 

-

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s