6 mars – Svensk olja

Jag blev lite orolig förra veckan när Trump höll ett tal inför kongressen och västmedierna, inklusive de svenska, skrev positivt om det. Håller han den här stilen kan han sitta 8 år, skrev Aftonbladet. Vad var det frågan om? Hade det hänt saker bakom kulisserna? Att den dolda makten hade tagit kontrollen över Trump, på något sätt.
Men sen har ju fientligheterna mot Trump fortsatt, så det kanske inte är så trots allt. Kan Trump bara innebära att USA inte startar fler krig och tonar ner fientligheterna mot Ryssland och andra så får man vara nöjd.

Nu när världsläget är lite mindre dramatiskt kan man ta tillfället i akt att titta lite mer på den inhemska situationen. Om det skulle bli så att Sverige får en större frihet framöver, t.ex. om EU upplöses, så behövs något nytt. De gamla partierna är hopplöst visionslösa.
En av de viktigaste sakerna, förutom bank- och penningfrågan, är oljeberoendet. Oljan gör oss beroende av andra länder. Men tydligen är det så att vi i stor utsträckning kan använda skogen som bränsle, till bilar, maskiner, traktorer.

Preem tillverkar tallolja som blandas i dieseln och av lignin gör man bensin. Redan nu blandar de i 5% ligninbränsle och 5% etanol i bensinen. Lignin är en restprodukt från massaindustrin som mest är ett problem, de vet inte var de ska göra av det. Hör här vad talespersonen från Preem säger – dn.se – Bensin av skogsrester hett spår för Preem

Med hjälp av en katalysator, hög värme och högt tryck omvandlas molekylerna på ett sätt som motsvarar bensin. Den gröna bensinen kan blandas i fossil bensin i vilka proportioner som helst. Därmed behövs inga särskilda flexi-fuel-bilar, inga särskilda pumpar.

Det låter som att man skulle kunna köra på 100% av den här bensinen, som tillverkas av den svenska skogen!

– I Norge är varenda människa medveten om landets väldiga oljetillgångar och vad de betyder för att säkra välståndet på lång sikt. Sverige sitter på enorma energirikedomar i skogen, men ni verkar inte vara riktigt på det klara med det.
– Potentialen är enorm. Försiktigt räknat kan vi använda mellan 1 och 2 miljoner ton lignin årligen. Det motsvarar ungefär 20–30 procent av den totala tillgången i Sverige, säger han.
Två miljoner ton lignin skulle ge närmare 2 miljoner kubikmeter bensin. Det ska jämföras med den totala årsförbrukningen i Sverige på under 4 miljoner kubikmeter.
– Det här är lågt räknat och då behöver inte energiproduktionen i massabruken påverkas. Pappers- och massabruken har i dag för mycket lignin, den skapar flaskhalsar i processerna. Om vi tar hand om överskotten kan de öka kapaciteten och vi får en win-win-situation, säger Petter Holland.

Det är en person från Preem som säger detta, så man skulle kunna tro att han överdriver det positiva i och med att de har satsat på det här. Men det finns andra källor också som låter hoppfulla.
Jag tycker att det är konstigt att man inte hör mer om detta, är det oljebolagsmaffian som spökar? Vill man minska på koldioxidutsläppen är ju det här också intressant, skogen tar ju upp koldioxid när den växer. Vi kan öka skogsarealen ytterligare.
Artikeln som citaten ovan är hämtade från är från 2014, jag tror att Preem började blanda i ligninbränsle i bensinen sommaren 2015.
Skatten utgör mer än hälften av det bensinpris vi betalar. Man kunde åtminstone halvera skatten för det här nya bränslet så borde det bli klart billigare än bensinen.

Kan vi producera eget fordonsbränsle i Sverige så finns det troligen inte något som hindrar att vi kan bli självförsörjande på det mesta. Matproduktionen är ju det viktigaste.

Sen genomför vi en ordentlig reformering av bankerna och penningpolitiken. Staten tar över sin självklara ensamrätt  att skapa landets valuta. Man sätter upp ett eget betalningssystem, i linje med det som Riksbanken lade fram som förslag för några månader sen. Alla medborgare får ett konto direkt hos Riksbanken. Och staten skapar själva de pengar som behövs för att landet ska fungera och nödvändiga och önskade projekt genomförs. Och privatbankerna förbjuds att skapa betalningsmedel när de ger ”lån”!

Fler lignin-länkar –
nyteknik.se – Skogens ”hårdvara” ska bli svensk bensin
novator.se – Biodrivmedel: Ny pilotanläggning för drivmedel av lignin
skogsaktuellt.se – Framtiden är här – nu kan skogen ge grön bensin och diesel
nyteknik.se – Trotsar krisen med bensin från lignin
renfuel.se – Katalys på lignin gör Sverige oberoende av fossila drivmedel
preem.se – Preem Evolution Bensin

-

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

«

»