5 feb

Nu kan man t.o.m. läsa om detta i Aftonbladet, det är Kajsa Ekis Ekman som skriver om Andreas Cervenkas bok –
Så gör banken pengar av luft

”Vad gör en bank? De flesta av oss lever nog kvar i föreställningen att en bank är ett slags mellanhand. En plats som pengar passerar igenom: man sätter in och tar ut, man lånar och lämnar tillbaka.
Inget kunde vara mer fel. Bankerna skapar pengar ur tomma intet, har makt och privilegier likt inga andra företag, bestämmer sina egna regler, fuskar med siffror, trixar med räntor, blåser upp bubblor och när allt går åt helvete blir de räddade av skattebetalarna.
Allt detta enligt Svenska Dagbladets prisbelönte ekonomijournalist Andreas Cervenka som med sin bok Vad gör en bank? har skrivit den mest passionerade stridsskrift mot banker jag någonsin läst. Det är intressant att det är Svenskans journalister – Carolina Neurath, Joel Dahlberg och Cervenka själv – som står för den skarpaste bankkritiken i Sverige i dag. De förtjänar att läsas av alla, för bankerna har dig i sina käftar vare sig du vill eller inte och det är dags att vi förstår vad de håller på med.”

I en intervju i ETC säger Cervenka på en fråga att han inte riktigt satt sig in i vad Riksbankens förslag om e-kronor innebär. Det är nog bäst att Riksbanken skyndar på med det projektet nu, att alla medborgare får tillgång till ett konto direkt hos Riksbanken och att de ser till att skapa en betalningsinfrastruktur till det. Så att man kan betala sin räkningar och även annat på det sättet, utan att behöva blanda in privatbankerna.
För nu kommer det signaler från EU om att öka takten mot att få bort kontanterna. Det kan inte handla om något annat än att försöka rädda det rådande banksystemet genom att låsa in medborgarna i deras orättfärdiga falskmyntarsystem. Sen kan de göra som de vill, ta minusränta, lägga beslag på insatta medel vid bankkrascher, stänga av konton till de som protesterar mot överheten osv.

Även i övrigt agerar EU-topparna på ett desperat sätt nu. Som att kalla Trump ett hot mot EU.
Här en video med en man som kanske kan bli USA’s ambassadör i EU som kommenterar bl.a. det. Han pratar också om Ryssland ungefär på det sätt som Trump brukar göra, att det är bättre att samarbeta. Jag vill fortfarande tro på att det kan bli en förändring till det bättre i världspolitiken med den nye presidenten i USA. Även om det kommer hotfulla uttalanden mot Iran och Kina. Kan det handla om att försöka skaffa sig ett bättre läge inför förhandlingar och överenskommelser? För Trump har väl inte blivit påverkad av ”rådgivare” och försöker driva in en kil mellan Ryssland och Kina och Iran? Det hoppas jag i så fall att dessa länder inte låter ske.

Ännu en intressant artikel från Aftonbladet, från kultursidan liksom föregående, det är ju något helt annat än andra delar av den förfallna tidningen. Åsa Linderborg om en bok om det etablissemang som har försvarat den oligarkernas ordning som ser sig som hotad, de professionella kallas de – Eliten bakom katastrofen

De professionella är ytterst konforma, annars kvalar man inte in. Thomas Frank, som inte snålar med sina sarkasmer, jämför de professionella med den sovjetiska politbyrån. Medlemmarna där hade också hamnat på fel sida om det som angick vanligt folk, men de behövde aldrig tappa ansiktet inför varandra. De kunde också bara prata på, eftersom de aldrig behöver lyssna på någon annan.
De som nu tillber DN, New York Times, Washington Post et alt som en gudom för deras hårdföra linje mot Trump måste lyfta blicken och se den ideologiska helheten, inte bara insupa den allmänna upprorskänslan som tidningarna inger.
De här publikationerna har i åratal mässat om hur världen ser ut utan att intressera sig för den ojämlikhet som sliter jorden i stycken och ur grus och aska föder högerpopulistiska ledare som pekar med hela handen – precis som de själva alltid har gjort. De som tror att en återgång till status quo är lösningen förstår inte vad som behövs för att läka ihop trasiga, ångestridna och alltmer konfliktfyllda samhällen.
I medierna har de professionella gnuggat in följande allmänsanning: Man ska inte förvänta sig allt för mycket av politiken.
Det är just den inställningen som gjort att alla regeringspartier oavsett färg låtit politiken abdikera för marknadskrafterna.

Och på tal om medierna, här är en artikel som bra beskriver denna plåga —
Karel van Wolferen – Karl Rove’s Prophecy: “We’re an Empire Now, and When We Act, We Create our Own Reality”

The realities Rove predicted have infantilized parliamentary debates, current affairs discussion and lecture events, and anything of a supposedly serious nature on TV. These now conform to comic book simplicities of evil, heroes and baddies. They have produced a multitude of editorials with facts upside-down.
They force even those who advise against provoking Moscow to include a remark or two about Putin being a murderer or tyrant, lest they could be mistaken for traitors to Enlightenment values or even as Russian puppets, as I have been.
Layers of unreality have incapacitated learned and serious people to think clearly about the world and how it came to be that way.

-

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

«

»