1 dec

Mainstreammedierna, som agerar för finansoligarkerna och mot folket, vill att vi ska tro att CETA-avtalet är klappat och klart. Så att inget motstånd mot det ska hinna byggas upp. Det är färdigförhandlat men det ska först godkännas av EU-parlamentet i början av nästa år.

”Rösta nej till EU:s avtal med Kanada”

I skuggan av det mer omdebatterade TTIP-­avtalet med USA har EU förhandlat klart ett omfattande avtal med Kanada som nu ska upp för beslut. Den rapport som Katalys publicerar i dag visar att avtalet kan medföra en mängd risker och leda till att Sverige stäms om vi exempelvis förbjuder vinster i välfärden, skriver debattörerna Daniel Suhonen, Rikard Allvin och Robin Zachari.

I Cogito och Katalys rapport om avtalet med USA, TTIP, poängterades hur frihandel som begrepp kommit att användas i debatten om avtalet. Detta trots att TTIP i väldigt liten grad berör klassiska fri­handels­frågor. Samma sak gäller i högsta grad Ceta. Därför måste dessa avtal lyftas bortom en i Sverige närmast avklarad debatt om ”för eller emot” frihandel, och i stället fokusera på avtalens faktiska innehåll.

Vi har funnit att många av de reservationer som är tänkta att skydda offentliga tjänster inte på ett fullgott sätt garanterar politiskt manöverutrymme och möjligheten att exempelvis, utan att bryta mot avtalet, återkommunalisera verksamheter eller expandera allmännyttiga tjänster som drivs i offentlig regi.
Sverige är i en global kontext snarast unikt när det gäller avreglering av offentliga tjänster och hur vi valt att tillåta privat kapital att utifrån en vinstmaximeringsprincip operera i äldreomsorg, sjukvård och skola. Ceta är därigenom särskilt allvarligt för Sve­riges del då inget av dessa områden är undantagna från avtalets vagt definierade investeringsskydd. Detta innebär att politiska åtgärder för att åter­reglera dessa områden, exempelvis i form av ett vinstförbud eller begränsning inom vård och skola, skulle kunna resultera i stämningar från kanadensiska investerare eller amerikanska investerare med en omfattande affärsverksamhet i Kanada.

Max Andersson – EU-parlamentet måste stoppa Ceta-avtalet

Ceta-avtalet har nu godkänts av EU:s ministerråd. Men varken den belgiska överenskommelsen eller det nya tolkningsinstrumentet har löst grundproblemen med Ceta, och därför måste EU-parlamentet nu stoppa avtalet. Riskerna för miljö, klimat och konsumenter är för stora.

ttipppen.se – 455 miljö- och fackliga organisationer kräver att CETA stoppas

-

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

«

»