26 nov

Ännu en artikel om riksbankens nya förslag. Se också inläggen 16 nov och 22 nov nedan.

tidningensyre.se – E-kronor till alla kan bryta onda cirklar

Förra veckan hände något som kan bli startskottet på en ny era i Sveriges ekonomi. Vice Riksbankschef Cecilia Skingsley föreslog att Riksbanken ska börja ge ut elektroniska ”e-kronor”. I media har förslaget marknadsförts försiktigt som en lösning på problemen med den minskande kontantanvändningen så ”även den som är bosatt i Sverige och inte vill ha, kan ha eller får tillgång till bankernas tjänster också ska kunna sköta sina betalningar”.

Avslutningsvis, e-kronor kan vid en första anblick tyckas vara ett obetydligt förslag, men det kan ha enorma konsekvenser. E-kronor kan komma att minska bankernas makt, öka jämlikheten, skapa en stabilare ekonomi med minskad skuldsättning, befria oss från finanskriser och krav på evig tillväxt. E-kronor ger oss ökad demokratisk kontroll över skapandet av pengar och miljardvinsterna därav, pengar som säkerligen gör större nytta investerade i välfärden eller en klimatomställning än i rika aktieägares fickor. Kort och gott: ett underbart initiativ av Riksbanken!

-

Annonser

2 svar to “26 nov”

 1. J-m Says:

  Detta är ett meddelande från 2026. Sittande regering har börjat nudda ämnet ‘suveräna pengar’ efter senaste finanskrisen. Detta har diskuterats sen många år tillbaka men förståelsen är långt ifrån klar. Bankirerna och näringslivet fortsätter att styra landet i bakgrunden och politikerna/opportunisterna förändrar ingenting under sina mandat.

  • Stan Says:

   Eller också rycker ”dom” i snöret och utlöser den stora kraschen vid lämpligt tillfälle för att sätta den i knät på Trump. Man såg 2008 hur snabbt det kan bli väldigt dramatiskt. Och då kan de här riksbankskontona bli räddningen för vårt land.
   I vilket fall som helst så borde vi ta till vara det här för att lära oss hur penningsystemet verkligen fungerar. Att det är skillnad på de kontonoteringar som privatbankerna skapar när någon tar ett lån, och riktiga kronor skapade av riksbanken.


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

«

»