22 nov

Mer om samma som i föregående inlägg. Först, ett inlägg på Positiva Pengar –
E-kronor, elektroniska kronor hos Riksbanken!

Skingsley marknadsför e-kronor som ett komplement till den minskade mängden kontanter för att ”Även den som är bosatt i Sverige och inte vill ha, kan ha eller får tillgång till bankernas tjänster ska också kunna sköta sina betalningar”. Hon säger det inte så tydligt, men för att alla ska kunna sköta sina betalningar utan att affärsbankerna blandas in måste riksbanken skapa ett komplett betalningssystem inkluderande betalkort, löne- och bidragsutbetalningar, skatteinbetalning samt möjlighet att ta ut och sätta in sedlar via bankomat.

Sammantaget skulle e-kronan och ett fortsatt införande av Sovereign Money innebära att människor och företag i Sverige får ett helt säkert betalningssystem, att makten över penningpolitiken återförs till Riksbanken från affärsbankerna, att de ekonomiska klyftorna slutar öka, en minskad skuldsättning samt en mycket mer stabil ekonomi utan finanskriser där Sveriges betalningssystem är vaccinerat mot en internationell finanskris.

Detta är mycket intressant, och av en betydelse som är svårt att överskatta. Och det tål att funderas på, då det är ovant att tänka på pengar på det här sättet. Att skilja på krediter skapade av privatbankerna och äkta skuldfria pengar skapade av riksbanken.

* * *

Sen om Carl Bildt och hans artikel om att detta är slutet på det ”väst” som vi är vana vid. Hoppas att det är slutet på Bildt, som vi känner honom. Han intervjuades på CNN om artikeln. Det han sa där är för mej en varning. Bildt säger att Putin säkert kommer att försöka utnyttja Trump och testa gränserna för hur långt han kan gå. Och att det kan slå över i sin motsats om Trump upplever att Ryssland försöker lura honom.
Detta kommer säkert hjälpsamma ”rådgivare” försöka se till att infrias, säkerligen med benägen hjälp av medierna, från CNN till Sveriges Radio. Det behövs inte att så mycket verkligen händer på riktigt, medierna kan göra en brun höna av en vit fjäder, det har de demonstrerat med Ukraina t.ex.
Det låter som att han låter sin insider-info lysa igenom. Nu har den aktuella videon tagits bort från youtube – https://www.youtube.com/watch?v=HtzU4mbihWc – man kan undra varför. Jag har dock en kopia sparad.

I stort sett samma sak sa en annan som tillhör det rådande väst-etablissemanget i ett debattprogram på iranska Press TV(mot slutet av videon), Michael Lane från American Institute for Foreign Policy. Att Trump har ett annat temperament än Obama, som nog varit en återhållande kraft i t.ex. Syrien, mot de värsta krigshökarna. Trump vill nog visa att han är handlingskraftig och beslutsam om han bestämt sig för något. Dessa ”rådgivare” kommer nog att göra allt för att skapa en bild av att Ryssland och Putin utnyttjar och missbrukar Trumps eventuella tillmötesgående.
Det finns säkert anledning att se upp.

I det pågående arbetet med att sätta ihop ett manskap för den nya regeringen i USA har namn som Mitt Romney och John Bolton nämnts, gamla republikanska hökar, som inte skulle tyda på någon större förändring på utrikespolitiken.
Men, nu har tydligen även Tulsi Gabbard varit och snackat med Trump-teamet. Hon är demokrat och gav Bernie Sanders sitt stöd, inte Clinton. Hon har själv tjänstgjort i militären i Irak, och talar nu bestämt mot USA’s politik för regimbyte och inblandning i andra länders angelägenheter. Det vore något för utrikesministerposten!

Donald Trump met with Bernie Sanders supporter Tulsi Gabbard to discuss Syria

For years, the issue of ending interventionist, regime change warfare has been one of my top priorities. This was the major reason I ran for Congress—I saw firsthand the cost of war, and the lives lost due to the interventionist warmongering policies our country has pursued for far too long.”

-

Annonser

4 svar to “22 nov”

 1. anders Says:

  Hela iden blir ju en centralisering, även om tanken kan uppfattas som positiv. Affärsbankerna ”plockas bort”, och allt ligger i händerna på riksbanken. Styrningen av RB kan ju uppfattas som kritisk faktor. Den är väl i nuläget politiskt frånkopplad?

  • Stan Says:

   Styrningen av RB en kritisk faktor, ja. Jag har haft bilden att RB haft det rådande banksystemet som viktigaste mål, att se till att bevara det. Så det här är något som avviker från den bilden. Kanske är tillståndet så illa för banksystemet att det är ett hot mot landet, att riksbanken tvingas att tänka nytt. För att det inte ska vara alltför uppenbart att de inte ser till landets bästa.
   Centralisering, ja det måste vara något positivt. Utgivningen av pengar ska vara statens sak. Jag är övertygad om att det system som råder, att privatbanker skapar de ”pengar” vi använder när de ger lån, är roten till i stort sett alla problem. De ser ju till sina ägares intresse, att tjäna pengar.
   Staten ska aldrig ha brist på pengar, och sådant som behöver göras för allmänintresset ska inte få förbli ogjort därför att det saknas pengar. Den ordning som råder är allvarligt förvriden.
   Sen får man förstås se till att hålla koll på att en rimlig mängd pengar cirkulerar. Någon sorts skatt behövs säkert även i ett reformerat system, och då kan staten se till hålla inne pengar om det finns för mycket i cirkulation.


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

«

»