28 okt

Troligen har svenska folket utsatts för en ny propaganda-attack där det har påståtts att syriskt eller ryskt flyg har bombat en skola i Syrien. Från Sveriges Radio igår – Skolbarn dödade i flygattack i Syrien – minst 26 personer dödade. Sveriges Radio reserverar sig och säger att de inte kan verifiera filmerna. Men de vill helt klart ge läsarna/lyssnarna intrycket att det som påstås har skett.
Nästan samtidigt gick ryska medier ut och sa att rysk övervakningsdrönare hade skickats ut och filmat och funnit att taket på de aktuella byggnaderna inte var skadade.
sputniknews.com – Russia Registered US Attack Drone in Area Where Idlib School Was Attacked – MoD

”Video footage published by a number of foreign media outlets of an alleged strike on the residential area of Hass [in Idlib] consists of more than 10 pieces pasted together, being shot at different times of the day.”
Moreover, Konashenkov added that the school’s fence has not been damaged at all, while if an aerial bomb exploded, ”the fence and all the walls of the buildings would have been destroyed and damaged by shrapnel, while the furniture would have been swept away by the shock wave.”

rt.com – School in Syria’s Idlib province not hit by airstrike, drone photos show – Russian MoD

Blame game: Russian MoD says it didn’t carry out deadly attack in Syria’s Idlib

Om det vanliga mönstret följs bryr sig Sveriges Radio inte om att följa upp detta och reda ut vad som verkligen hänt. Syftet med inlägget har uppnåtts, en stor del av befolkningen har registrerat det som att ryskt eller syriskt flyg brutalt har bombat en skola. Och kan sen framöver lägga det till den långa listan av liknande påstådda händelser, ”Syrien har använt gas mot den egna befolkningen” och de och Ryssland har ”bombat sjukhus”, ”hjälpkonvojer” osv.
Det är så propaganda går till.

Annars har propagandan mot Ryssland gått på högvarv som vanligt. Ett par ryska korvetter har seglat i Östersjön, och det utnyttjas förstås genast till att blåsa under skrämselpropagandan.
Finsk media hade ett balanserande inslag –
svenska.yle.fi – Dansk forskare varnar för hysteri: Ryska skepp på Östersjön inget ovanligt

Enligt de svenska forskarna är det anmärkningsvärt att fartygen kan vara bestyckade med kärnvapen som kan ha en räckvidd på 2 600 km. De är lite hysteriska i Sverige, säger Riber Norby.
– Det är osannolikt att de ha kärnvapen ombord, säger han. Om vi ska oroa oss för kärnvapen ska vi vara mer oroade för landbaserade kärnvapen.
Vi ska passa oss så att vi inte börjar se troll överallt. Det betyder inte ökad upprustning bara för att ett ryskt skepp seglar in på Östersjön, säger Riber Norby.

Nato’s aggressiva beteende i Rysslands närområde brukar medierna hålla mer tyst om – NATO pushes military buildup plans near Russia – även om man tog upp uppgiften att USA tänker placera 300 soldater i Norge!

Ett märkligt undantag i medierna är Lars J Eriksson på Skånska Dagbladet, han har tidigare skrivit sansat om Ryssland och skriver så här om Syrien nu – IS framtid avgörs i Aleppo

Hur striderna beskrivs i ord är viktigt eftersom de påverkar våra sinnen. Syriens största stad Aleppo brukar i medierna beskrivas som ”belägrad”, ett farligt och vilseledande begrepp eftersom den korrekta beskrivningen är att en del av Aleppo, den östra delen är ”ockuperad” av framförallt jihadister, en del IS trupper och det som brukar kallas för syriska rebeller men som mest verkar vara en symbolisk motståndsrörelse.

Om man menar allvar med att IS och Al Qaida – som i Syrien döpt om sig till Al Nusra – måste besegras så bör vi i västvärlden ge regimen stöd. Det finns ingen tredje ståndpunkt som fungerar i sinnevärlden. Sanktionerna måste därför upphöra och regimen få vapen. Samtidigt måste vapenförsörjningen till regimmotståndarna strypas och östra Aleppo befrias och förenas med resten av staden, där folkmajoriteten bor.

Tydligen ägs inte Skånska Dagbladet av de vanliga storägarna av medierna, och Lars J Erikssson är både chefredaktör och ansvarig utgivare.

Men en som sannerligen inte brukar agera som en fri och oberoende journalist är Wolfgang Hansson på Aftonbladet. Därför är hans nya artikel om Ryssland helt häpnadsväckande, förhållandevis sansad och balanserad –
Ryssland är inte det enda hotet

När Ryssland placerar krigsfartyg vars robotar kan nå hela Europa, bara 30 mil från Sveriges gräns så kan det givetvis tolkas som en allvarlig upptrappning av det militära hotet från Vladimir Putin.
Sannolikt vill Moskva i den tuppfäktning som pågår med väst skicka en signal till Nato att Ryssland kan attackera Europa om man vill.
Varje gång Ryssland vidtar liknande åtgärder så uppmärksammas den stort av medier i väst och bygger på det ökade hot vi känner från våra mäktiga granne i öst.
Det som ofta får betydligt mindre utrymme och tolkas annorlunda är åtgärder från Sverige och Nato-länder som riktar sig mot Ryssland. För bara någon dag sedan kom beskedet att amerikanska trupper ska stationeras i Nordnorge, på USA:s initiativ. Sedan tidigare har Nato flera gånger beslutat om ökad närvaro av trupper och vapen i medlemsländerna som gränsar till Ryssland.
Meningen med dessa åtgärder är att skicka en signal till Ryssland. En varning om att utifall Putin har några aggressiva planer så är vi minsann beredda. I väst tycker vi att det är ett naturligt och nödvändigt svar på vad vi uppfattar som rysk aggression.
Men funderar vi någonsin på hur detta uppfattas i Ryssland?

Vad är det frågan om!? Att Wolfgang tagit av sej kopplet från Washington kan man nog inte anta i första hand. Är det ett försök att bättra på sitt rykte, att reparera sin fasad inför kommande offensiver? Man kan bara spekulera.

-

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

«

»
%d bloggare gillar detta: