11 maj – mediernas lögner om Nato-opinionen

Jag skulle tro att det var fler än jag som blev blåsta av medierna för några dagar sen, när de kom med rubriker som dessa –

dn.se – ”Stöd för Nato-medlemskap nu större än motståndet”

sverigesradio.se – Många positiva till Nato

För första gången är fler svenskar för ett Natomedlemskap än emot, visar den senaste SOM-undersökningen.

Är det konstigt om man tror att nu har opinionen svängt till fördel för Nato-anhängarna, tack vare den massiva anti-Ryssland-propagandan i medierna, när man läser detta? Men t.o.m. jag, som är mycket misstänksam mot allt som medierna påstår, underskattade deras förslagenhet och slughet.
Det visar sej att siffrorna som nu presenteras kommer från en undersökning i höstas, Nato-undersökningen ingick i en årlig undersökning som SOM-institutet gör, men som inte presenteras förrän nu.
Resultatet

SOM-mätningen visade att andelen anhängare till Natomedlemskap har ökat, från 31 procent hösten 2014 till 38 procent hösten 2015.
Under samma period har motståndarna till Natointräde minskat, från 37 procent till 31. De som är osäkra och inte har åsikt om detta är nästan oförändrat drygt 30 procent av de tillfrågade, 31 i år och 32 hösten 2014.

I samma undersökning säger ca 60% att de vill att Sverige ska förbli alliansfria! Vilket inte går ihop med att vilja ha Nato-medlemskap.

Det finns betydligt färskare undersökningar som visar på helt andra siffror, att nej till Nato får ca 50% och ja ca 30%. Från ipsos.se (pdf) – Den har tydligen tagits bort, men jag har en kopia här –
https://fritenk.files.wordpress.com/2017/11/ipsos-byter-nato-fraga-5-april-2016.pdf (högerklicka – Spara länk som)

Ja-sidan har alltså minskat från 34% i december-15 till 29% i mars-16, medan nej-sidan ligger på ca 50%, enligt Ipsos!
Dessa undersökningar nämns inte när medierna går ut stort med att ”Nu är Nato-anhängarna fler än motståndarna”.

En korrekt beskrivning vore att SOM-institutet fick fram dessa siffror i en undersökning hösten 2015, medan det finns senare undersökningar som visar något annat. Och visst är det märkligt att SOM-institutet fick fram dessa avvikande siffror, verkar skumt.

Man kan till detta lägga den undersökning som SIFO gjorde på uppdrag av aktionsgruppen Nej till Nato, i slutet av februari i år, om värdlandsavtalet med Nato. Den visade på 57% nej till värdlandsavtalet och ca 27% ja. Denna undersökningen gjorde medierna sitt bästa för att ignorera.

Jag skulle vilja att SIFO eller något liknande institut idag gjorde en undersökning och frågar folk hur de uppfattade utspelet i medierna för några dagar sen. Gjorde de flesta som jag, lade mest märke till rubrikerna eller snabbt ögnade igenom inlägget, och blev förbannad för att folk så lätt låter sig förledas av medierna?
Det är ju en viktig insikt av detta avslöjande av mediernas grova övertramp med detta. Folk är inte fullt så lättmanipulerade ändå!
Detta bedrägliga beteende av medierna borde orsaka stor turbulens och krav på att ansvariga ska avgå. Men sånt gäller alla andra än medierna, det är ju de som står för dreven mot de som deras herrar gett order om. Själva står de oåtkomliga!

-

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s