25 mars

Nu måste gränsen vara nådd för hur mycket vi kan tolerera från bankerna. När t.o.m. riksbankschefen kräver att bankerna ska hantera kontanter, och de säger blankt nej. Och när de börjar ta betalt av kommunerna för att de förvarar pengarna hos privatbankerna.
Det kan ju inte vara på något annat sätt än att staten och kommunerna nu är i full gång med att starta upp ett eget bank och betalningssystem. Troligen jobbar de en del nu under påsken också med detta, för nu är det bråttom.

Förslag – Staten sätter omedelbart igång och startar upp ett eget betalningssystem, så att medborgarna kan ha ett konto i en statligt ägd och driven bank, eller direkt hos riksbanken. Därefter sätter staten in en lämplig summa till alla medborgare på deras nya konto varje månad, 8-10000:- (?) i nyskapade statliga räntefria äkta kronor, för att se till att tillräckligt med pengar cirkulerar i samhället. Samtidigt förbjuds privatbankerna att skapa ”pengar” som skuld, deras variant av falskmyntning stoppas. Efter ett tag skrotas insättningsgarantin hos de privatägda bankerna, de får självdö.

sydsvenskan.se – Ingves föreslår lag om kontanttvång

”Så länge kontanter finns ingår det i servicen att kunna sätta in och ta ut pengar”, skriver Riksbankschefen Stefan Ingves på DN Debatt.
Den som får ett banktillstånd får också tillgång till insättningsgarantin — och då är kontanthantering en rimlig motprestation, resonerar Ingves.

Det låter nästan som att bankerna vill att mitt förslag ska genomföras.
sverigesradio.se – Bankerna säger nej till Ingves krav på kontanter

Leif Trogen är chef för det som kallas finansiell infrastruktur på Svenska Bankföreningen och ansvarar för frågan i föreningen. Han menar på att det är uppenbart att Riksbanken som i dag har ansvar för kontantförsörjningen i samhället försöker bli av med det ansvaret.
Trogen tycker att det är staten och riksbanken som ska se till att det finns kontanter. Och någon lagstiftning vill han inte se.

svt.se – Kommuner krävs på minusränta

Nordea har som första bank börjat kräva betalt för att kommunerna har skattebetalarnas pengar på banken

Risken finns att många blir uppgivna och tror att kontanterna snart kommer att försvinna, ger upp och går över till kortanvändning. Men vi borde tvärtom visa att vi vill ha kontanterna kvar genom att använda dom mer. Gör vi det så tvingas bankerna köpa mer kontanter från riksbanken.
riksbank.se – Felaktiga uppgifter om kontanter

I morgonens nyhetsflöde har det förekommit uppgifter om att kontanter skulle kunna försvinna inom fem år. Dessa uppgifter stämmer inte. Riksbankens prognoser pekar på att kontanter kommer att finnas kvar under överskådlig tid, det vill säga troligen in på 2030-talet.

-

 

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s