22 feb

Lyssnade just på Ellen Browns radioprogram, i det här avsnittet intervjuade hon Charles Eisenstein som ju förekommer i en video några inlägg nedanför på den här sidan, på slutet lägger hon fram som förslag att staten ska ge medborgarna 1000 dollar per månad. I digitala pengar som de inte tar någon annanstans ifrån utan skapar nya. Detta för att få fart på efterfrågan i ekonomin. Precis det problem som den svenska riksbanken kämpar med. Samma förslag som Ellens framfördes sensationellt nog av en ekonom på Nordea nyligen! Helikopterpengar kan vara lösningen
Här talas det om 100 000 kr som en engångssumma. Anledningen till att man lägger fram ett förslag som detta är säkerligen inte att man plötsligt insett att samhället i första hand har som uppgift att se till medborgarnas bästa, utan att banksystemet är så illa ute att man tvingas ta till det som desperat åtgärd för att rädda det gamla systemet.

Men detta borde ju kunna få alla att tänka efter och börja fundera över vad det innebär. Det går alltså att göra så som penningreformister har sagt sen länge. Att staten skapar pengar räntefritt som kommer medborgarna och samhället till del, i stället för att nya pengar skapas av privatbanker som lån mot ränta! Det finns för alla tillgängligt att läsa i mainstreammedierna nu.
Brist på pengar är en illusion konstruerad av privata intressen som vi har hållits fångna i så länge vi minns. Vi kan kasta av oss detta nu.
Sen finns det massor av detaljer som måste ses över. Så länge som privatbankerna inte uttryckligen förbjuds att hålla på som de gör nu, att skapa ”pengar” när de ger lån, så bör staten iordningställa ett eget betalningssystem så att man kan ha ett alternativ till privatbankerna, med konto, möjlighet att betala räkningar, och uttagsautomater.
Som Eisenstein säger i intervjun, det går säkert inte att presentera ett perfekt system direkt. Man får prova sig fram och se hur det fungerar och ändra om det behövs. Bara det hela går öppet och demokratiskt tillväga.

En artikel som är 2 år gammal, också om att sanningen om penningsystemet numera finns ute i mainstream.
David Graeber – The truth is out: money is just an IOU, and the banks are rolling in it

Back in the 1930s, Henry Ford is supposed to have remarked that it was a good thing that most Americans didn’t know how banking really works, because if they did, ”there’d be a revolution before tomorrow morning”.
Last week, something remarkable happened. The Bank of England let the cat out of the bag. In a paper called ”Money Creation in the Modern Economy”, co-authored by three economists from the Bank’s Monetary Analysis Directorate, they stated outright that most common assumptions of how banking works are simply wrong, and that the kind of populist, heterodox positions more ordinarily associated with groups such as Occupy Wall Street are correct. In doing so, they have effectively thrown the entire theoretical basis for austerity out of the window.

-

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: