27 dec

En lag om bankräddning har den 17 december röstats igenom i riksdagen

Regler om krishantering av banker EU-anpassas (FiU17)
Riksdagen sa ja till regeringens förslag om hur EU:s krishanteringsdirektiv ska genomföras i svensk lagstiftning. Syftet är dels att förebygga att banker, kreditinstitut och värdepappersföretag får problem, dels att ge möjligheter att hantera en kris om den uppstår. Bland annat genom att rekonstruera eller avveckla företag.
I första hand är det bankens ägare och långivare som ska bära eventuella förluster, men under speciella omständigheter kan det krävas extra stöd.

Det är inte lätt att ta sig igenom de över 200 sidor som pdf-filen om lagen består av, men som jag förstår det så gäller det som EU har gett order om, man ska rätt att ta insättares pengar när banken råkar i kris. Antar att man med ordet långivare i sista meningen i citatet ovan menar insättare. Det ska bli intressant att läsa kommentarer om detta från någon som är van att läsa kryptiska texter som är ägnade att dölja och förvilla för allmänheten. T.ex. från Stefan Koch som för ett år sen skrev ett par bra artiklar om dessa planer på tidernas största bankrån –
Du och jag ska betala när bankerna krascharBankerna får ta dina pengar för att klara krisen

Endast konton på över ca 800 000 kr (100 000 euro) ska komma ifråga sägs det, men frågan är om man kan lita på det om det blir en riktig härdsmälta.
Vi har en regering i vårt land som följer direktiv från främmande makt. Man är oberoende på samma sätt som riksbanken, dvs oberoende från det svenska folkets påverkan.
Nog borde det vara självklart att staten tar över banker som går omkull. Ungefär som man gjorde i början av 90-talet, men utan planer på att lämna över den till privatbankirerna senare. Staten garanterar insättarnas och företagens pengar, kasinoverksamheten får gå omkull. I fortsättningen är det staten som ser till att skapa de pengar som behövs för att samhället ska fungera. Det är slut med den primitiva och grymma ordning vi vant oss vid. Där privatbankerna har en privilegierad ställning och kan kamma hem enorma vinster varje år (80-100 miljarder för de 4 storbankerna) och sen ska staten, och nu även insättarna, komma och rädda dom när de går omkull! Inget kan väl vara mer självklart än att så kan vi inte ha det.
Staten tillhandahåller en (eller fler) hederlig, ärlig bank där medborgarna kan ha sina pengar utan risk för att banken går omkull. De privatpersoner som absolut inte kan klara sig utan att äga en bank kan inte räkna med någon statlig insättningsgaranti, och de har inte rätt att skapa, hitta på, pengar när någon kommer och frågar efter ett lån.

Kraschen kanske är närmare än man tror
larouche.se – Finanskraschen sker nu: Bara en transatlantisk politisk revolution kan avstyra finanskatastrofen

Hela det transatlantiska finanssystemet med London och Wall Street som huvudcentra balanserar på randen till ett totalt sammanbrott. Det kan ske vilken dag som helst, vilken timme som helst. Tecknen är tydliga, för alla som inte blundar hårt med båda ögonen. I Italien gick fyra banker omkull förra veckan, och regeringen gjorde tvångsindrivningar från bankkunderna (Cypernmodellen). Puerto Rico har aviserat att man kommer att missa betalningen av en miljard dollar den 1 januari, som en del av en skuldbubbla på 72 miljarder dollar, och flera gamfonder står och faller med den betalningen. Flera hedgefonder, exponerade för Puerto Ricos skulder och konkurserna inom skifferolje- och gasbranschen, har redan kastat in handduken. Detta är bara förebuden om en total kollaps av det transatlantiska systemet, som är överhängande.

I en intervju med Peter Koenig om underligheter där vissa euroländer tycks tillåtas att själva skapa euros, nämns också det här med den här ordningen där man lägger beslag på insättares pengar, sk bail-in.
Are EU Country Central Banks “Illegally” Buying Government Bonds?

What this would mean for the European average citizen who keeps his money in a bank account is bad news: In July this year, the EU / EC have issued an edict, totally illegal and without consultation of the people of Europe, or even the parliaments of European countries, that in the future banks shall no longer be ‘rescued’ by ‘bail-outs’, i.e.by tax payers’ money, but instead by ‘bail-ins’, meaning the banks would refinance themselves with money stolen from depositors and shareholders. Who doesn’t believe this, may recall Cyprus, where in March 2013 the ‘bail-in’ was tried out. Some 10 billion euros were taken from depositors to salvage the broken Cypriot banks.
By now we know: Banks never lose.

En folkomröstning om ett sunt banksystem ska hållas i Schweiz
rt.com – Switzerland to hold referendum on banning private banks from creating money

A radical initiative to strip private banks of their power to “create money” and make it exclusively a central bank privilege has gathered enough support for the Swiss government to announce a referendum on the issue. A vote in favor may result in a return to 100 percent reserve banking.

En ny intervju med Steve Keen som kan vara nyttig att ta del av

-

>

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s