27 aug

Det var på hösten 2008 som den ekonomiska krisen slog till på allvar. Desperata åtgärder vidtogs, enorma summor kastades över banker för att hålla dom vid liv, trots att de var konkursfärdiga. Sen dess, i sju år, har vi väntat på den slutliga kraschen, för banksystemet går inte att rädda, enligt många experter.
sputniknews.com – Den globala krisen 2.0 och Ryssland

Nedgången på världens marknader kan betyda att den andra och avgörande fasen av den globala finanskrisen har börjat.
Om det verkligen är så kan man säga att det nuvarande globala finanssystemet och följaktligen hela världsordningen är på väg att falla samman.
Ingen av problemen som år 2008 utlöste finanskrisen har lösts. USA har vägrat att reformera IMF för att minska dollarns betydelse som den internationella valutan. Kina utvecklas och stimulerar hela den globala ekonomin, men industriella länder saknar både den ekonomiska tillväxten och konsumtionsökningen. Man klarade av krisen med hjälp av småfiffel i stället för ett allvarligt kirurgiskt ingrepp, skriver den ryska affärstidningen Vzgljad.
Med andra ord har krisens andra fas bara senarelagts.
Nu kommer läget att trappas upp. Insatserna är extremt höga. Den transatlantiska dominansen står på spel.

Ingen vet hur länge krisen kommer att fortsätta och när den tar slut. Dess största konsekvens blir av allt att döma en fundamental ombyggnad av den nuvarande världsordningen, både den geopolitiska och den ekonomiska.

Vi behöver nya friska krafter i Sverige, nya idéer. Att Syriza i Grekland inte var bättre förberedda och inte hade en plan B var en smärre chock. I USA har presidentkandidaten Bernie Sanders medvind, en kritiker av det ekonomiska systemet. Och i Storbritannien finns motsvarande i Jeremy Corbyn. Det är verkligen hög tid att något händer i vårt land. Inget av riksdagspartierna känns levande och i takt med verkligheten. Nog är det ganska självklart vad som behöver göras om man tar bort blicken från massmediaspektaklet med de döda partierna, tar ett par steg bakåt och tänker efter.

Penningsystemet, som har grundläggande betydelse för allt annat är nog det viktigaste. Fortfarande verkar flesta inte ha något större hum om hur det fungerar, men skillnaden i detta avseende mot 2008 är säkerligen stor.
Låt staten skapa pengarna i samhället, det som de flesta tror att de gör, och frånta privatbankerna denna rätt. Eller kanske det räcker att ta bort insättningsgarantin hos privatbankerna? Sen sätter vi igång och restaurerar Sverige. Staten sätter igång samhällsviktiga projekt, finns det material, kunnande och arbetskraft tillgängligt inom landet får brist på ”pengar” aldrig vara en anledning till att det inte blir gjort. Ekonomin ska vara till för människorna, inte som nu där människorna är till för ekonomin.

-

3 svar to “27 aug”

 1. anders Says:

  Kanske skulle man kunna tänka sig att göra PRECIS TVÄRTEMOT vad man gjort under lång tid, och som inte fungerat?

  The Whole Problem (and Solution) in Two Minutes

  • Stan Says:

   hm en sån där no government-amerikanare.
   Men, så lite centralstyrning som möjligt, så mycket beslut som möjligt på lokal nivå tycker jag låter bra.
   Det är viktigt att gemensamt ägda och drivna verksamheter får finnas, sånt är den nuvarande överheten, finansoligarkerna och politikerna de äger, livrädda för. Det är ju självklart att verksamheter som drivs i vanligt folks intresse och som inte ska gå med vinst, utan ska leverera kvalitet till självkostnadspris, snabbt konkurrerar ut de som ska vara fiffiga och sko sej på andras bekostnad. När det gäller nödvändiga nyttigheter som mat, el, vatten, bankverksamhet naturligtvis, fastighetsmäklare, begravningsentreprenör osv.

   • anders Says:

    Det viktiga är att det är frivilligt. Som bekant brukar ju gemensamma insatser tex vägar dras upp som argument när det föreslås att minska på skatter och annat samt minska överbyggnad generellt. Då skall man minnas att det är vägtrafikskatten som skall betala vägar, och det är bara en liten del av den inbetalade vägtrafikskatten som används till just vägar. Så om man granskar varje bit för sig, och gör det frivilligt, så kommer saker att lösa sig på något vis efter hand. Det mest intressanta vore att granska exakt vart alla skattekronor går, och minska där det är möjligt.
    Företag går på knäna och kontroller och pålagor bara ökar. Det är inte hållbart ens i nuläget.


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

«

»
%d bloggare gillar detta: