16 aug

Jag fick syn på ett inlägg på facebook som jag tycker på ett bra sätt beskriver grundproblemet i samhällsbygget, i vårt land och de flesta andra länder.

Staten i händerna på SEBanken!
När man lyssnar på denna minidebatt med Björn Eriksson, fd svenska Rikspolischef, som startade kontantupproret, får åtminstone jag klart för mig hur svårt och komplex kontantfrågan är.
Det synes självklara och absurda är att staten har reducerats till en andrahandsfigur.
Betalningssystemet inkl pengaskapandet har outsource-ats till privata banker och har blivit något, som ingen vågar tackla. Staten har inte ens längre ett eget konto utan det finns hos SEBanken!
Kontantfrågan inkl pengaskapandet är inte bara komplext utan inrymmer så stora och mäktiga maktspelare/intressen att just lösningen blir att låta det fortgå!
Lösningen blir att hålla cancern borta genom att förtränga problemet, det verkar ha blivit ett predikament, mao något vi enbart kan anpassa och förhålla oss till!
Utvecklingen mot kollaps verkar vara skrivet i sten. Påminner mkt om den pågående energi/oljekrisen, ingen ko på isen. Det löser sig med optimism och mer forskning och teknik.
Maktetablissemanget vet vad som väntar och befäster sina positioner. Förmögenheter och makten koncentreras allt mer. Vi andra förförs med osanningar via media och följsamma politiker oavsett partifärg, i hopp om att vi inte ska regera och revoltera.Det blir synd om våra barn och barnbarn!

Och en kommentar till inlägget, som kommer med en bra lösning. Monetär bas är vad jag förstår äkta svenska kronor, inte bankernas falskmyntade krediter. Och förutom i formen av kontanter, som bara är några enstaka procent av det vi kallar ”pengar”, så finns dessa baspengar endast på bankernas riksbankskonton, cirkulerar aldrig i samhället, mer om det här – parasitstopp.wordpress.com

Inför centralbankskonton för allmänhet, företag, stat osv. med elektronisk betaltjänst, VISA-kort etc. om man vill ha det. Allmänheten skall kunna äga monetär bas elektroniskt på samma sätt som banker kan. Det skall vara möjligt att sköta sin privatekonomi med monetär bas, och inte med bankkreditpengar. Huruvida den monetära basen tillhandahålls i form av papperslappar och runda metallbitar eller siffror i datorer skall inte de kommersiella bankerna diktera. Banker kan ju äga monetär bas elektroniskt, varför skall inte allmänheten kunna det?
Med en sådant riskfri och praktisk möjlighet att äga pengar så kan insättargarantin avskaffas. Bankerna kommer då att tvingas bjuda över varandra och konkurrera marknadsmässigt för att få låna pengar av allmänheten, något som de idag får betalt för.
Jag är inte säker på att bankerna skulle tåla en sådan reform. Och om bankerna inte kan överleva utan den typ av subvention som insättargarantin innebär, då finns skäl att ifrågasätta penningsystemet som helhet.

Bankerna är falskmyntare

-

12 svar to “16 aug”

 1. anders Says:

  Jag förstår inte varför vi har en insättningsgaranti över huvud taget. Moral hazard.
  Utan garanti skulle folk bli mer nogräknade med var de deponerar sina surt förvärvade stålar.
  Kallas i folkmun för ”marknaden”.
  Och när det gäller banker och vem som har rätt att göra vad finns idag bara RF9:14.
  Ur ett någorlunda påläst perspektiv verkar det inte finnas skäl att ändra några lagar eller regler på kort sikt, bara se till att de vi har efterlevs. Rätta gärna om jag har fel.

  • Stan Says:

   Det är väl så att vi har en insättningsgaranti därför att staten och kapitalet sitter ihop. Om man med kapitalet menar de höga finansoligarkerna bakom bankerna. Om man tittar från vänster så ser man storkapitalet och vilken makt de har. Om man tittar från höger på Makten ser man en centralmakt med för stor makt. Båda har en otillräcklig bild av hur det faktiskt förhåller sej.
   Ta ifrån privatbankerna rätten att skapa krediter som lån, och ta bort insättningsgarantin. Och låt staten se till att tillräckligt med pengar finns i cirkulation i samhället, pengar som staten skapar i tillräcklig mängd och utan ränta, eller till låg ränta.
   Jag vet inte vad RF9:14 är för något.

   • Michael Thudén Says:

    Ordet ”insättning” i ”insättningsgarantin” är dessutom en direkt lögn. Bankerna använder inte insättningar som de ”lånar ut” till kundkonton. Ditt konto hos banken kan endast innehålla bankens skuld till dig (banken kan, i extremt begränsad omfattning, betala sin skuld genom att du t.ex gör bankomatuttag). Mao – då det enda som kan finnas på ett kundtkonto är bankens egna skuld till kontokunden så är detta det enda som banken kan ”låna ut” till kundens konto (banken kan ju inte gärna ”låna ut” något annat till kundkontot än vad kundkontot kan innehålla). Så bankerna ”lånar ut” bankens egna skulder till kundkonton – ALDRIG kronor.

    Bankerna har gjort betalmedel av sina egna skulder. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan betalmedel och pengar) kronor i Sverige. 97% av den sk penningmängden är inte pengar – de är bankernas skulder till kontoinnehavare som vi använder som betalmedel ISTÄLLET för pengar (kronor). Endast runt 3% är pengar, dvs kronor.

    Jag försökte förklara skillnaden mellan betalmedel och pengar här:
    https://parasitstopp.wordpress.com/2015/08/16/nej-det-finns-ingen-bostadsmarknad-det-finns-bara-skuldslavsauktioner-som-bankerna-annordnar/

    • Stan Says:

     Det är som ett trolleritrick, ett illusionstrick. Om man tittar på kommentarerna till inlägg på SVD om att amorteringskrav på bostadslån ska införas, så tycker många att det är självklart att man ska betala tillbaka det man lånat. Och det låter ju logiskt och självklart om man ser till sin privatekonomi. Många har fortfarande ingen aning om hur det går till med lån och pengar. Att penningmängden minskar när man amorterar av på lån. Och därmed blir det än mindre ekonomisk aktivitet i samhället. Staten måste se till att sunda pengar sätts i cirkulation.
     Det finns väl dessutom anledning att misstänka att sedelbytet har som syfte att minska antalet kontanter i cirkulation.

     • Michael Thudén Says:

      Japp, och bankernas skulder, dvs våra kontoinnehav, är inte pengar ens enligt bankerna själva. Vid en kontoöverförin blir den mottagande banken alltid betald med kronor från Riksbankskontona med kronorna där.

      Vi har mao ett penningsystem där bankernas skulder (ditt och mitt kontoinnehav) utgör 97% av penningmängden fastän inte ens bankerna själva ser dem som pengar eller ens giltiga betalmedel.

   • anders Says:

    ”Jag vet inte vad RF9:14 är för något.”
    Regeringsformen 9 kap reglerar finansmakten.

    Klicka för att komma åt 20110109.pdf


    Se sid 20 i pdf.

    I teorin borde den lydelsen vara tillräcklig.

    • Stan Says:

     Citat därifrån –
     ”Endast Riksbanken har rätt att ge ut sedlar och mynt. Bestämmelser om penning- och betalningsväsendet meddelas i övrigt genom lag. Lag (2010:1408).”
     Sedlar och mynt ja. Är det där ett medvetet vilseledande? Troligen. Ingen, eller väldigt få, förväntas känna till bedrägerisystemet. Att ca 97% av betalmedlen, som Mikael säger, består av falskmyntade betalmedel!
     Sen gillar jag inte det här –
     ” Ingen myndighet får bestämma hur Riksbanken ska besluta i frågor som rör penningpolitik.”
     Ingen myndighet, utan vems direktiv ska Riksbanken följa? Som det är nu är det privatbankirernas klubb, BIS, som ger direktiv, som jag förstår det. Definitivt åt h-ete!

     • anders Says:

      Klokt argument. Kanske finns det människor med mer kunskap i ämnet som kan utveckla?
      Men grunden är att det enda som finns stadgat i lag är sedlar och mynt. Försök hitta var det uttryckligt sägs att andra typer av pengar eller krediter kan skapas. Vad jag vet finns inte det utrymmet.

      • Stan Says:

       Henning Witte har ju drivit just detta i domstol, han stämde SEB för att olagligt skapa pengar!
       Men som det sägs i citatet i inlägget ovan –
       ”Kontantfrågan inkl pengaskapandet är inte bara komplext utan inrymmer så stora och mäktiga maktspelare/intressen att just lösningen blir att låta det fortgå!”
       Det finns vissa som står ovanför lagen!
       http://www.whitetv.se/sv/gigantiskt-pyramidspel/490-norrkoepings-tingsraett-aendrar-grundlagen-foer-att-gynna-bankparasiterna.html
       ”Den andra satsen i 9:14 regeringsformen betyder, att allt som har med penning- och betalningsväsendet i Sverige att göra, måste regleras genom lag. Eftersom privata banker som SEB skapar pengar genom utlåning så måste detta regleras genom en lag. En sådan lag finns dock inte i Sverige eller EU. Att tillverka pengar är den viktigaste delen av penningväsendet. Tänk, om vi alla kunde det!
       Under den muntliga förberedelsen till det här målet frågade Henning Witte SEB:s ombud, om hon kunde nämna en lag, enligt vilken SEB har rätt att göra pengar. Hon kunde inte nämna en sådan lag. Då detta var centralt i målet, bad Henning Witte, att protokollföraren tar upp hennes konstaterande i protokollet .
       Norrköpings tingsrätt förtiger dock detta centrala och i protokollet iförda erkännande från SEB, för att dra läsarens uppmärksamhet ifrån denna för bankerna negativa punkt.
       Norrköpings tingsrätt citerar inte heller texten i 9:14 regeringsformen utan nämner enbart siffrorna 9 kap 14 §, så att det är svårare för en utomstående att sätta sig in i fallet.
       I sina domskäl T 2379-12 skriver Norrköpings tingsrätt på sidan 15 : ”Olagliga pengar ? Av 9 kap.14 § regeringsformen framgår att endast Riksbanken får ge ut sedlar och mynt. Redan av ordalydelsen framgår att bestämmelsen endast avser sedlar och mynt, det vill säga vissa fysiska bärare av monetärt värd, och inte pengar eller ett monetärt värde som sådant. …”

       • anders Says:

        Kanske kan man se det så här: riksbanken ger ut pengar, resten delar ut krediter. Så man måste hålla koll på definitionerna för att kunna se vad som är tillåtet och inte.

 2. Stan Says:

  En pdf-skrift från Riksbanken kan också vara intressant i sammanhanget. Som det här –
  ”Allmänheten får tillgång till sedlar och mynt genom att ta ut kontanter från sina konton.
  Observera att detta inte innebär att den totala penningmängden förändras utan bara att andelen
  sedlar och mynt ökar samtidigt som andelen insättningar på bank minskar.”
  Vi kan alltså påverka hur stor del kontanter som används i samhället. Tänk om alla kunde hjälpas åt och använda så mycket kontanter man kan!

  Klicka för att komma åt rap_finansm_150813_sve.pdf


  sid 64-70


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: