20 juli – den svenska propagandan

Jag lyssnade på ett avsnitt ur TV’s Aktuellt från i fredags, 17 juli, om det som de svenska medierna kallar ”den ryska propagandan”, som jag blev så illa berörd av att jag lagt ner en hel del jobb på att spela in och skriva ut det. Detta måste dokumenteras.
De svenska medierna har fullständigt tagit till sej den version av händelserna i Ukraina och den syn på Ryssland som förs ut av de styrande i USA. Och de trycker upp denna version i ansiktet på de svenska medborgarna på ett aggressivt sätt, och kallar Rysslands synvinkel för ”propaganda”. Vad är det som säger att det som sägs i ryska medier och av ryska politiker ska kallas för propaganda, men inte det som sägs i västmedier och av västpolitiker?
Som jag ser det så är det istället de svenska medierna som för fram lögner och halvsanningar, och förvrängningar av skeenden och utelämnande av betydelsefulla komponenter. De ryska medierna är inte alls så förslagna utan försöker mest försvara sig mot de våldsamma propaganda-angrepp som kommer från västmedierna. Jag skulle vilja be Per Enerud att ta fram konkreta exempel på felaktigheter i den ryska rapporteringen, stället för allt svammel han kommer med. Men de gör sig mycket svåråtkomliga, medierna och såna som han, oftast finns ingen kommentarsmöjlighet på nätet. De vill att man ska skicka e-mail, så att de kan skicka ett intetsägande goddag-yxskaft-svar, och sen är det ur världen utan någon vidare uppmärksamhet.
Det är mycket obehagligt att konstatera att vårt land i praktiken kontrolleras av främmande makt. Vi har mycket lite självständighet kvar.

Ett utdrag ur reportaget –

Kriget i Ukraina är ett av dom ständiga bevakningsområdena. Ryssland skyller det på fascister i Kiev och förnekar att det var ryska vapen sköt som ner Boeingplanet över östra Ukraina förra sommaren.

Ett exempel på de oerhört försåtliga och förslagna metoder för hjärntvätt som används – förnekar att det var ryska vapen sköt som ner Boeingplanet över östra Ukraina förra sommaren – reportern presenterar det som ett faktum att det var ryska vapen som sköt ner planet, bara det att Ryssland förnekar detta. I alla fall kan formuleringen uppfattas så. Och ryska vapen …. det är väl vad både ukrainska armén och självförsvarsgrupperna i östra Ukraina använder.

Från inslaget i Aktuellt juli 2015 –

Nyligen blev det klart att Nordiska Ministerrådet satsar miljoner på till stöd självständiga ryskspråkiga medier i Baltikum.
I Sverige ska det psykologiska försvaret byggas upp igen, och EU har tillsatt en specialgrupp för att möta rysk propaganda.
Margot Wallström: ”Det är mycket allvarligt därför att den är omfattande och massiv, och har en inverkan. Vi måste fortsatt investera i det här. Vi har ju dessutom från europeiska tankesmedjor fått en rad förslag till hur man ska göra det och nu finns ett sådant underlag också frånutrikestjänsten

Utskrift av intervjun med Per Enerud. Jag vet inte riktigt vem han är, tror att han tillhör försvaret. Jag bara konstaterar att han finns med i en av de största nyhetssändningarna. Jag undrar på vems initiativ han finns där, vems var idén att detta inslag skulle göras? Kom det från försvaret, dvs en förlängning av USA’s krigsmakt som det ser ut nu?

Studioreportern:
Välkommen Per Enerud, Rysslandsexpert med många år i Ryssland och Ukraina och andra östländer.
Vad är Rysslands främsta syfte med att bedriva den här typen av propagandakrig eller informationskrig?
Per Enerud:
Ja, jag skulle föreställa mej att det första och viktigaste målet är att skapa osäkerhet bland beslutsfattare och opinionsbildare, och överhududtaget opinionen i utlandet. Man vill skapa förvirring, man vill skapa osäkerhet genom att sprida lögner alternativt halvsanningar osv. Så gör man opinionen och beslutsfattarna mindre benägna att fatta hårda beslut som riktar sig mot Ryssland.

Propagandan i västmedierna som ska få både politiker och medborgare att hata Ryssland kan alltså störas.

Studioreportern:
Även Sverige är ju uppenbarligen utsatt för det här. Varför blir vi indragna i det här?
Per Enerud:
Sverige är ett väldigt bra mål för Ryssland. Vi är inte med i Nato, vi är inte ett, vad ska man säga, vänskapligt land, vi är kända i Ryssland, Sverige är ett varumärke kan man säga i Ryssland. Vi har en gemensam tusenårig historia, Ryssland och Sverige ihop, både krig och vänskap. Det här gör att Sverige är känt i Ryssland. Samtidigt är Sverige ganska litet och ofarligt att angripa så att det gör ingenting att trampa Sverige på tårna ideligen, så det är ett idealiskt mål för rysk propaganda, framför allt för den ryska inrikespubliken.

Vilket sanslöst svammel! Ett hån mot lyssnarna och tittarna.

Studioreportern:
Men hur skadlig skulle du säga att den här propagandan är, mycket av det kan ju verka nästan lite löjeväckande för oss med våra västerländska ögon.
Per Enerud:
Ja det skadliga ligger ju i att som sagt, europeiska beslutsfattare blir osäkra själva och vill inte ta dom nödvändiga beslut som kanske skulle behövas för att så att säga markera var som gränserna går för vad som är acceptabelt för Ryssland. Men den stora faran ligger ärligt talat för Ryssland självt. Ryssland far mycket illa av att skapa en mediekultur och en politisk kultur som bygger nästan helt och hållet på lögner och halvsanningar.

Sverige far mycket illa av att skapa en mediekultur och en politisk kultur som bygger nästan helt och hållet på lögner och halvsanningar!

Studioreportern:
Men uppenbarligen så tror vi att dom tjänar nåt syfte för egen del, med den här typen …. men gör dom inte det …. ?
Per Enerud:
Ja det är ju en kortsiktig lösning i ett konfliktläge just nu. Men hela Ryssland är genomsyrat utav en politisk kultur som inte är, kan vi säga, särskilt gynnsamt för Ryssland självt. Det är beslutsfattare som till slut själva tror på dom lögner som de själva sprider. Ryssland har till viss del förlorat kontrollen över propagandamaskineriet.

Återigen säger han det om Ryssland som passar bäst för Sverige och väst. Beslutsfattare som till slut själva tror på de lögner som de själva sprider. Och sen nästa mening, hur fick han till det där!? !? De ryska medierna är ju under så total kontroll från de styrandes sida, enligt Enerud. Det är dessutom en av alla lögner som västmedierna sprider. Det finns regeringskritiska medier i Ryssland, ganska många också tror jag.

Studioreportern:
Hur ska man bemöta sånt här då på bästa sätt …..
Per Enerud:
Genom att vara envis och lugn och sakligt gå igenom, t.ex. när det handlar om det här nedskjutna flygplanet. I lugn och ro gå igenom; vad finns det för fakta att gå igenom här. Vad finns det för saker vi faktiskt vet? Det är enda …. så att … tar man ut trollen i solljuset så spricker dom. Det är så man bekämpar propaganda. Det behövs naturligtvis motåtgärder, men det är lugn och ro och saklighet, det är dom starkaste, effektivaste instrumenten mot den ryska propagandan.

Kom ut i solljuset Enerud, kryp fram ur din skyttegrav, så kan vi lugnt och sakligt gå igenom de saker vi faktiskt vet. T.ex. om det nedskjutna flygplanet! Kan förresten passa på och länka till ett inlägg av Paul Craig Roberts om detta.

Studioreportern:
Men det är väl inte så att Ryssland är ensamma om att bedriva propaganda, hur ser den västliga propagandan ut?
Per Enerud:
Den västliga propagandan skiljer sig … för att det inte finns en operatör, i Ryssland är det bara en, det är staten som kontrollerar, man skulle vilja påstå alla medier. Det finns ingen oberoende mediamarknad i Ryssland. I väst, vare sig Sverige eller USA, eller Tyskland eller Grekland, finns det samma hierarki i ordergången. I Ryssland så kan en centralt placerad, kan vi säga, propagandaminister, sprida ut ett faktum som ska spridas. Det funkar inte så i vår del av världen. Därför är det ju också så att vi har svårare att komma med motlögner, om vi så skulle säga. Det är svårare för Löfvén att säga att nu ska alla svenska medier säga så här. Det går inte, de skulle inte lyda.
Studioreportern:
Nä! Jag skulle inte lyda. Tack Per Enerud för att du kom hit.

Västmedierna är ju så oerhört väldresserade, och lyder under samma dirigent. Jag tror inte att det är möjligt och förstår inte hur det kan gå till i praktiken, men jag ser ju att det är så, ändå!

Delar av Aktuellt-inslaget kan laddas ner som mp3-fil här – http://s000.tinyupload.com/?file_id=80478654904839524846

Ett par makalösa propagandastycken till från de senaste dagarna som bör dokumenteras och arkiveras för framtiden. Om världen nu överlever de svenska mediernas herrars illdåd.
http://www.dn.se/ekonomi/usa-stryper-lanen-ska-svalta-ut-putin-fran-ukraina

http://www.gp.se/nyheter/ledare/gastkronikor/1.2779503-katarina-tracz-sverige-ar-skyddslost-utan-nato

-

Annonser

4 svar to “20 juli – den svenska propagandan”

 1. Michael Thudén Says:

  Bra att du orkar vara en motkraft. Det behövs, tack!

  • Stan Says:

   Tack för uppmuntrande ord! Jag tycker att det både är otroligt och skrämmande att så många ställer upp på den här oanständiga smutskastningen och svartmålningen mot Ryssland. De flesta som jobbar år medierna borde väl ha nån sorts känsla för anständighet.
   Liksom jag inte kan förstå hur så många kan fås att ställa upp för grupper som ISIS.

 2. Perry Says:

  Så här ser USAs strategi ut för att hålla EU under stöveln och behålla herraväldet: http://www.voltairenet.org/article187588.html

  F.ö. starkt av dig att klara av en så stor dos svensk TV, jag upplever det som outhärdlig tortyr

  • Stan Says:

   Det var en bra artikel, och han har troligen rätt i det han säger. Också viktigt det han säger om ISIS och flyktingsituationen, det är imperiets agerande som är den bakomliggande orsaken till båda.


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s