16 juli – Grekland

Jag har flera gånger de senaste inläggen hänvisat till en text av Stefan Koch i ETC som jag tror bäst beskriver vad som ligger bakom händelseutvecklingen i Grekland. Idag finns en ny mycket läsvärd artikel av Koch – Tyska banker räddas på Greklands bekostnad

I veckan kom grekiska regeringen och långivarna överens om ett nytt räddningspaket. Men det är egentligen inte Grekland som räddats utan den tyska bankjätten Deutsche Bank. Frågan är för hur länge, skriver Stefan Koch.

Efter ett halvårs förhandlingar ger Syriza-regeringen upp och går med på allt och Grekland är räddat. Eller snarare är Deutsche Bank och Nordea räddade igen. Nu ligger uppemot 3 000 miljarder i spel på en grekisk konkurs. Om den derivatbomben löser ut finns det stor risk för att världens finansiella system går under för gott. Grekland får nya lån för att betala gamla lån. Kombinerat med sänkt pensionsålder och försäljning av alla fasta tillgångar och höjda skatter ska det börja ge tillväxt.Så vad är det egentligen som hänt? Grekland får inte gå i konkurs, på samma sätt som de stora bankerna inte heller får gå i konkurs. Inget någorlunda stort får gå i konkurs för då går allting sönder. Problemet är att allting egentligen är konkursmässigt sedan länge och bara håller ihop så länge inte de stora bubblorna spricker, börsbubblan, fastighetsbubblan och den största av dem alla, statsskuldsbubblan, ja just den som var på väg att brista i Grekland i förra veckan.

Det är nog mer dramatiskt än de flesta anar – Inget någorlunda stort får gå i konkurs för då går allting sönder

I nästa artikel jag vill tipsa om säger ekonomiprofessor Richard Werner att Obama ringt upp Merkel och sagt att det är mycket viktigt att Grekland hålls kvar inom eurogruppen. På order från finansoligarkerna på Wall Street då förstås. Werner beskriver hur den gemensamma valutan mycket målmedvetet pressades fram på 90-talet, trots att ungefär hälften av ekonomerna redan från början ansåg att det inte kommer att fungera. Det var säkert ett viktigt led i avskaffandet av demokratin och att samla så många som möjligt under en valuta, med en världsvaluta som mål? Och sen kommer Werner med sitt förslag på lösning – What should be done about Greece – and what is likely to happen

So it is high time to recognise that the introduction of the euro was a mistake. It is time to cut our losses, instead of throwing good money after bad. Eurozone countries should therefore now show solidarity with Greece and all exit the eurozone together. This can be done by simply reversing the procedures of introducing the euro.
By abandoning the euro, each country would regain control over monetary policy and could thus solve their own particular predicament. Some, such as Greece, may default, but its central bank could limit the damage by purchasing the dud bonds from banks at face value and keeping them on its balance sheet without marking to market (central banks have this option, as the Fed showed again in October 2008). Banks would then have stronger balance sheets than ever, they could create credit again, and in exchange for this costless bailout central banks could insist that bank credit – which creates new money – is only allowed for transactions that contribute to GDP in a sustainable way. Growth without crises and large-scale unemployment could then be arranged.

Egentligen handlar det om siffror på datorer. Regler om när banker ska anses konkursade är påhittade av människor och kan mycket lätt ändras om man vill. Vi måste komma ur det här tyranniet under ett finanssystem kontrollerat av privatbankirer! Och återta demokratisk kontroll över våra länder och ta kontroll över det finansiella systemet. Det är hög tid att detta kommer upp på dagordningen, nu när vi står på katastrofens rand.

parasitstopp.wordpress.com – Demokratin är officiellt död i finansdiktatur-staten EU

larouche.se – En skuldkonferens för Grekland kan bara lyckas om en bankdelningsprincipen i stil med Glass-Steagall-lagen återinförs

di.se – Allvarliga konsekvenser för EMU vid bankkollaps

Vid en kollaps av de grekiska storbankerna skulle få detta få allvarliga konsekvenser, inte bara för Grekland, utan för euroområdet som helhet.
Det säger Klaus Regling, chef för euroländernas permanenta nödfond ESM, på torsdagen enligt Dow Jones Newswires.

nyhetsbanken.info – Militär kan ingripa mot europeisk oro

I en artikel nyligen varnar den irländske journalisten Finian Cunningham, specialist på internationell politik och mångårig medarbetare i bl a Mirror, Irish Times och Independent, för att USA och dess allierade kan ingripa militärt mot en tilltagande politisk oro inom EU.
Han är inte ensam – nobelpristagarna I ekonomi Paul Krugman och Joseph Stiglitz ser Tysklands utsvältning av Grekland efter det nyligen ingångna avtalet som en attack på demokratin och startskott för politisk och social oro inom hela EU. Den avgångne grekiske finansministern Varoufakis ser det inträffade som en kupp som förvandlat Grekland till en vasall under EU-toppen. Sedan åtskilliga år samordnas övningar av ”crowd” och ”riot control”, d v s upploppsbekämpning, av EU och Nato, ibland under förevändning att kunskaperna skall användas i internationella fredsinsatser, men ibland sägs rent ut att de vid behov skall tillämpas i Europa. Svensk polis och t o m hemvärnet deltar i dessa projekt. I USA sker en liknande utveckling, just för tillfället pågår en stor militärövning i sju amerikanska delstater under mycket hysch-hysch. Det är lätt att sätta in denna i ett scenario av elitens rädsla för en växande social oro under den ekonomiska krisen.

Jon Weman – Det här är en kupp. Grekland röstade fel – nu kommer bestraffningen
-

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s