25 juni

Alltmer uppskruvat hot mot Ryssland. USA forslar stora mängder vapen till Baltikum och andra östeuropeiska länder. Som Stephen Cohen säger i den här nya intervjun, om det inte är så att USA verkligen vill få till en konfrontation med Ryssland så finns det ingen förklaring till detta beteende. Lägg ihop detta med varningen i förra inlägget, om en provokation, ett angrepp på Kaliningrad, så ser läget otäckt och skrämmande ut!

NATO Announces Expansion of Military Force Targeting Russia

The EU needs to get a grip before the USA/NATO aggression starts a nuke war

The surge of equipment, including a total of 250 tanks, Bradley fighting vehicles and self-propelled howitzers along with 900 vehicles and other equipment,…

William Engdahl skriver artiklar nästan fortare än jag hinner läsa dom. Här en ny om den positiva utvecklingen i Ryssland, satsningarna tillsammans med BRICS-länderna, satsningarna på den inhemska produktionen som svar på de fientliga sanktionerna, t.ex. GMO-fritt jordbruk! Och många internationella affärspartners på det ekonomiska mötet i S:t Petersburg, trots USA’s försök att stoppa sådant.
Sanctions and the Birth of the New Russia

Today it is clear that the New World Order of Bush was intended to take unscrupulous advantage of the disorder following the end of the Soviet Union to forge a unipolar world where one tiny group would dictate to the entire world its terms of existence. Pursuit of that has been the sole aim of the US foreign policy and their wars, fear campaigns, under three US presidents over the past quarter century since the end of the Soviet Union. It motivates the US-instigated civil war in Ukraine, in Syria, against China in the East China Sea, US covert backing for ISIS. It drives the US economic sanctions against Russia, sanctions which Washington has arm-twisted the EU into supporting, much to the detriment of the EU and their economies.

To borrow from the text of the great American country singer and songwriter, Carl Perkins, Russia is saying to Washington, “You can knock me down, step in my face, Slander my name all over the place. And do anything that you want to do, But uh uh, honey, lay off of my sovereign right to exist and prosper in peace with my neighbors.” Bush’s New World Order is crumbling before our eyes as Russia gives birth to this New World Ordering. It’s fascinating and quite beautiful to watch.

Frågan är om de ökade hoten mot Ryssland hänger samman med situationen i Grekland. Om Grekland ställer in betalningarna kan en process sättas igång som får hela det internationella finansiella systemet att rämna. Är det då det är läge att sätta igång ett vansinnigt storkrig!?
Bankirerna är säkert mycket måna om att Syriza ska misslyckas, inga ledare som sätter länders befolkning före bankerna får tillåtas ha framgång. De kunde bli ett farligt föredöme för andra.
Jag hittade en text som på ett bra sätt beskriver varför Grekland betyder så mycket, det handlar om de gigantiska bergen av derivat.
Texten är från tidningen ETC som någon scannat eller skrivit in, tror inte att den finns på nätet –

Det enklaste sättet att lösa det grekiska problemet skulle givetvis vara genom en reduktion av skulden. Skriva ned den, ta förlusten och gå vidare. Säg 250 miljarder euro i förlust och ett problem mindre. Men det finns två hakar: för det första är grekisk skuld fortfarande klassad som en säker tillgång. De 320 miljarder euro som är grekisk skuld står alltså samtidigt som en tillgång på bankernas balansräkning. Vid en konkurs får flera banker problem med att se solventa ut och måste få tag på nya ”tillgångar”. För det andra, och detta blir det stora problemet, går alla derivatspel på grekisk konkurs plötsligt in. 27 000 miljarder kronor i spelvinst är så mycket pengar att det antagligen inte går att betala.

Ett utdrag till ur texten, som är rörig, allt har inte blivit rätt inmatat –

Men allt hänger samman. En liten skärva av derivathandeln bygger på den grekiska skulden för derivathandeln spelar på allt och också på olika länders skulder, om de kommer att kunna betala eller inte. En grexit med 2 880 miljarder kronor skulle därför inte kosta 2 880 miljarder kronor på finans- marknaden, utan uppemot 27 000 miljarder, enligt är 600 000 miljarder dollar, eller drygt 20 gånger Tysklands BNP.
Teorin bakom G-sib är att om en ett sådant scenario är vi tillbaka i 2008. De stora bankerna kan inte betala ut derivatvinsterna till varandra. Ingen vet hur illa den andra banken har det, alla slutar handla med varandra och finansmarknaden fryser till is. Det får inte hända. Därför kan Greklands skuld inte skrivas av, den måste drivas in, eller snarare, alla måste låtsas tro på att den håller på och drivs in. Om det ändå skulle gå att överleva en derivat- bomb på 27 000 miljarder kronor är den grekiska bomben en fattigmansbomb. Nästan alla andra är större – Portugal, Spanien, Frankrike och Tyskland.
För att inte prata om USA. Den amerikanska statsskulden som numera är basen för hela världsekonomins finanssystem, precis som guldmynt-foten var innan. Statsskuldväxlar är betraktade som den säkraste finansiella tillgången av alla, och de amerikanska statsskuldväxlarna är i centrum av det systemet. Om statsskuldsystemet skulle tappa fotfästet faller hela finansvärlden oundvikligen samman.

Det här är den finansiella utgångs- punkten för det grekiska dramat. Tyskland och IMF måste statuera exempel med Grekland, de kan inte avskriva skulden för det skulle kunna utlösa en derivatbomb och samtidigt behöver de skrämma andra länder som Portugal, Spanien och Italien att hålla sig lugna. Grekland vill inte åka ur euron och börja en egen stormig resa med nya drachmer, men samtidigt har de inte mandat att förstöra landet för att få vara kvar i euron. Vapnet de har är faran för en derivatexplosion och
risken som finns där för alla länder. Det blir inte bara Grekland som tar ett stort steg ut i det okända om de tillåts gå i konkurs, det blir hela världen.

Vladimir Putins tal på S:t Petersburg-mötet – Vladimir Putin on the Global Economy, Geopolitics and Russia-Europe Relations

De flesta har väl sett dagens dos att krigspropagandan i medierna, om att Ryssland har övat anfall mot Gotland. Det hela kommer från en amerikansk rapport så trovärdigheten är det ju inte mycket bevänt med. Och om det var så att den ryska övningen handlade om det som anges så är de ju ett svar på USA/Natos och Sveriges hotfulla och fientliga agerande.
Men något unikt dök också upp. Ett inslag på Sveriges Radio som är i närheten av hur en fri, oberoende och balanserad rapportering ser ut! Inslaget verkar komma från Radio Gotland – Försvarsforskare: Vi är utsatta för informationsoperationer från båda sidor

– Man målar ut Ryssland som väldigt ondsint och farligt. Jag tycker inte att Ryssland är så farligt som man utmålar i rapporterna. Vi börjar få en skev bild av det här, säger han.

Tänk, dom kan ju! Radio Gotland kan väl visa Ekot-redaktionen hur det går till.

-

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s