31 mars

Så har Sverige till slut också anmält intresse för deltagande i den kinesiska investeringsbanken, som experter fäster så stor vikt vid. Det är ett tydligt tecken på att USA’s dominans håller på att avta, att så många västländer ansluter sig till BRICS-ländernas linje för positiva satsningar.
Men hur gick det med USA’s ändrade inställning till mer positiv, som det talades om i en artikel jag länkade till i inlägget 24 mars?

corren.se – Sverige vill vara med i Kinabank

Sverige kommer att ansöka om att bli medgrundare i AIIB, en investeringsbank för infrastruktur i Asien, som Kina leder. Det är bra för Sverige och svensk exportindustri att vara med, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

gp.se – Sverige vill vara med i Kinabank

Banken ses inte med så blida ögon av USA eftersom den anses ge Kina mer tyngd i regionen och världen.

dn.se – Sverige vill delta i asiatisk utvecklingsbank

Detta skrevs innan det svenska beskedet – larouche.se – AIIB: Sverige akterseglat av Danmark

Ett medlemskap i AIIB skulle innebära att Sverige ökar samarbetet med Kina och de länder som håller på att ta fram en ny ekonomisk politik för att lyfta världen ur fattigdom och med banbrytande teknologisatsningar lösa stora överlevnadsproblem för mänskligheten. Medlemskap i AIIB skulle öppna stora möjligheter för svenska exportföretag att vara med i de planerade gigantiska infrastrukturprojekten i Asien.

Fler tecken på samma utveckling – rt.com – Turkey ready to settle deals with Russia in local currencies – economy minister

zerohedge.com, 25 mars – US Hegemony, Dollar Dominance Are Officially Dead As China Scores Overwhelming Victory In Bank Battle

* * *

newsvoice.se – Historiker Anders Björnsson är kritisk till NATO: Svensk neutralitet är inte till salu – Föredrag

* * *

positivapengar.weebly.com – Martin Wolf, Financial Times: ”Ta ifrån bankerna makten att skapa pengar”

”Att trycka falska sedlar är olagligt, men inte att skapa privata pengar. Det ömsesidiga beroendet mellan staten och de företag som kan göra det är källan till mycket av instabiliteten i ekonomin. Det kan – och bör – stoppas.”

Banksystemet är så här instabilt eftersom staten först låtit det skapa nästan alla pengar, för att sedan vara tvungen att försäkra systemet. Detta är ett gigantiskt hål i hjärtat av våra marknadsekonomier. Det kan täppas till genom att separera tillhandahållandet av pengar, med rätta en statlig funktion, från tillhandahållandet av finansiella tjänster, en uppgift för den privata sektorn.

* * *

En utförlig rapport om TTIP, ett av de stora hoten just nu, att ladda ner som pdf – katalys.org
Det kom uppgifter om att detta försenats. Men det finns nog all anledning att fördubbla protesterna mot detta snarare än att släppa på uppmärkamheten, det ska anordnas demonstrationer i Stockholm och Malmö den 18 april – https://www.facebook.com/events/947495442050839https://stop-ttip.org/undertecknahttp://ttippen.se

sverigesradio.se – Handelsavtalet mellan EU och USA dröjer

Med uttalandet öppnar Malmström alltså för att avtalet blir klart först 2017, betydligt senare än förhoppningarna från början då det talades om utgången av 2014.

Det finns mycket bra musik att hitta på youtube!

-

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s