11 aug

Mer om dessa olycksaliga folkpartister! Missa inte videorna och kommentarerna till detta inlägg –
schlaug.blogspot.se – Jan Björklund, vet han hur pengar skapas?

Jan Björklund höll ett svettigt sommartal förra veckan. Han sa bland annat följande, läser jag i Fria Tidningen: ”Tre av fyra rödgröna partier har ingen aning om hur pengar skapas. De är bara inriktade på hur pengar fördelas…”.

Och här – parasitstopp.wordpress.com – Jan Björklund påstår sig veta hur pengar skapas

och sen från facebook , ett makalöst svammel till svar!

”Jag skickade ett brev till Folkpartiet. Det ska bli intressant att se hur de svarar.

”Hej. Jag hörde Björklund tala i Göteborg förra helgen. Han vitsade då fyndigt om att de rödgröna inte vet hur pengar skapas – bara hur man bränner dem. Men det fick mig att undra hur pengar skapas egentligen.Om jag går in på banken och lånar en miljon – är det då pengar som banken har, eller skapas de i samma ögonblick som de skriver in beloppet på mitt konto?Hur går det annars till när pengar skapas?
Vänligen, hjälp mig med mitt bryderi.
Johan”

Och jag fick också svar:
”Sofia Karlsson
AUG 10, 2014 | 03:10PM CEST
Hej Johan,Penningfrågan är en av de mest komplexa frågorna inom nationalekonomin, för pengar skapas ju på så många fler sätt än bara genom att mynt och sedlar trycks. Speciellt idag, är kopplingen mellan de fysiska pengarna och det totala penningutbudet väldigt svag.
Jag tror dock att det Björklund menade är hur välfärden växer, det vill säga allt vi producerar ökar, tillväxt i ekonomin. Det kan man kalla pengar, eftersom värdet på det som produceras, mäts i pengar. Och här kan man gott säga att oppositionen är mer intresserad av att fördela, än att se hur produktionen kan öka.

Med vänliga hälsningar
Sofia KarlssonFolkpartiet liberalerna Brevsvar

ps. Penningutbudet däremot ökar i takt med att pengar används: du har 10 kronor, du sätter in dem på banken, banken får 10 kronor som de lånar ut, person A lånar 10 kronor och investerar i Bs affärsidé, B har då 10 kronor och kan förverkliga sin idé och säljer en sak till dig, Du köper den för dina 10 kronor som du har på banken, B kan betala tillbaka vinst till A, som betalar tillbaka sitt lån till banken som då kan ge dig pengarna som du satte in – i verkligheten förflyttas inga pengar alls, utan de flyttas bara mellan konton. Genom att pengarna snurrar kan många fler dra nytta av de pengar vi har och de skapar också tillväxt. Under finanskraschen 2008, försvann pengar för att folk började hålla på dem, banker ville inte låna ut och folk ville inte investera. Så ja, på sätt och vis skapas pengar när du går in på banken och lånar dem, även om de också finns. Detta är dock en helt annan historia, och som jag skrev i inledningen, förmodligen inte det Björklund avsåg.

Sofia Karlsson Brevsvar Folkpartiet liberalerna
Socialförsäkringsutskottet Arbetsmarknadsutskottet

* * *

Här berättar en kvinna från Ukraina som arbetar i Storbritannien att hennes man, som är kvar i Ukraina, tjänar 200 euro i månaden (som elektriker) och att han tjänade 200 euro extra i månaden (som han fick från en tysk bank) genom att delta i protesterna i Kiev i vintras som ledde till regeringsbytet. Så går det till!
Christopher Booker – Fresh evidence of how the West lured Ukraine into its orbit, The West is demonising President Putin when what set this crisis in motion were recklessly provocative moves to absorb Ukraine into the EU

-

Annonser

2 svar to “11 aug”

 1. Lincoln Says:

  Ja, herregud vilket djävla svammel från kvinnan!

  Nä, bankerna ”lånar” inte ”ut” kronor till konton av den enkla anledningen att bankernas konton inte kan innehålla annat än bankerna s SKULDER på kronor (ditt kontoinnehav är bankens skuld på kronor som banken kan betala till dig) Det är fan otroligt att de inte ens fattar att ett konto överhuvudtaget inte kan innehålla kronor och att de tror att banken ”lånar ut” kronor till kontot. Det är just det Bank of England säger i sin rapport:

  “Bank deposits are simply a record of how
  much the bank itself owes its customers. So they are a liability
  of the bank, not an asset that could be lent out.”

  Översatt:
  . ”“Kontoinnehav är helt enkelt en sammanfattning av vad banken är skyldig sina kunder. De är en skuld banken har, inte en tillgång som kan lånas ut.”

  Men ändå år detta precis vad banken påstår att de gör – ”lånar ut” kronor till konton. Banken säger:
  ”Den miljon kronor du lånat finns på ditt konto”
  Vilket mao är en total jävla lögn då det är en total omöjlighet!

  Det sorgliga är att svammelkvinnan inte är ensam om luras till att tro att bankerna kan ”låna ut” kronor till kontona – nästan alla av ”våra” folkvalda (troligen t..o.m Jörgen Andersson) tror att bankerna kan ”låna ut” kronor till kunton. Va fan ska till för att det ska förstå?
  POLITIKER! LÄS FÖR I HELVETE VAD BANK OF ENGLAND SÄGER OVAN! EN BANK KAN INTE ”LÅNA UT” KRONOR TILL KONTON DÅ DET ENDA SOM KAN FINNAS PÅ KUNDKONTOT ÄR BANKENS SKULD! DET ENDA BANKEN KAN”LÅNA UT” TILL KUNDKONTON ÄR MAO BANKENS EGNA SKULD – ALDRIG KRONOR!

  Penningmängden består mao till 97% av bankernas skulder på kronor till kontoinnehavarna – och bara 3% är kronor. Det är därför det går åt helvete vid bankrusningar – det finns knappt några kronor men det finns en djävla massa skulder på kronor som bankerna har till sina kontokunder.

  Det är sorgligt när politiker alltid måste dolja sin totala okunskap bakom en harrang av fullständigt svammel!

 2. Jan Björklund påstår sig veta hur pengar skapas, del två | Ett nytt penningsystem Says:

  […] Bloggaren Stan (bra blogg) har hittat det här från facebook om att Björklund ondgör sig över att andra partier inte vet hur pengar skapas. Del 1 om Björklund synbara okunskap går att läsa här. […]


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

«

»