23 dec

UPPDATERING

Men idag, 24 dec, tas det upp på Sveriges Radio – Lagförslag – 300 000 i böter för att protestera i Spanien

slut på uppdateringen _______________

Skrämmande utveckling i Spanien, stränga straff för otillåtna demonstrationer. Detta har, vad jag vet, de stora medierna hållit tyst om. Man kan ju tänka sig hur det hade låtit om detta hänt i Ukraina eller Ryssland t.ex. Men när det handlar om demonstrationer mot finansoligarkernas finansiella krigföring mot befolkningarna håller man tyst!
fria.nu – Bryt tystnaden kring Spanien

I lördags hölls i Madrid en av de 6 000 demonstrationer som hållits i Spanien senaste året. Jag säger det igen: en av sextusen. De senaste två åren har det sociala skyddsnätet i Spanien nermonterats. Sjukhusen privatiserats, arbetsrätten förändrats i grunden, mängder av människor har varslats, universitetsavgifterna höjts, lönerna sänkts, bankerna räddats, människor vräkts från sina hus, teatrarna har privatiserats och i skolan har samhällsorientering bytts ut mot religion. Regeringen har nu senast även utlovat att den nya (anti-)abortlagen kommer att röstas igenom innan år 2013 är slut.
Det som sagts handla om en ekonomisk kris är och har från början varit främst en demokratikris där repressionen är, har varit och nu lagstadgat blir det främsta verktyget för att motverka yttrandefriheten. Rapporteringen i Sverige kring situationen i Spanien har varit knapp och samhällsanalysen helt obefintlig, som om det ena inte hänger ihop med det andra. Det gör det.

Demonstrationen i lördags hölls direkt utanför kongressen i Madrid. Anledningen var att protestera mot ett nytt lagförslag, ”Medborgarskyddslagen”. Den innehåller 55 artiklar som sätter repressalier på en demonstrant enligt en tydlig straffskala där en medborgare kan bli fälld att betala mellan 100 000 och 600 000 euro för 55 olika handlingar. En tredjedel anses vara väldigt grova brott, hälften anses vara grova brott och resten anses vara lindriga brott.

Brotten? Till att börja med kommer oanmälda demonstrationer framför Kongressen eller annan statlig byggnad, så som den som genomfördes i lördags i Madrid, att vara förbjuden och bötesfällas med upp till 30 000 euro (ca 240 000 kronor) per deltagare. Det här kommer gälla så fort flera människor uppfattas som samlad grupp.
Förbudet mot oanmälda demonstrationer kommer även att gälla sociala medier – att samlas som grupp på internet runt en åsikt kommer att böteläggas med 30 000 euro.

rt.com – Clashes in Madrid as demonstrators rally against anti-protest bill (VIDEOS, PHOTOS)

nyhetsbanken.se – Spanien åter till fascismen?

En spansk käftsmäll mot demokratin

Det har inte ens gått 40 år sedan Spanien befriades från den fascistiska diktaturen som Francisco Franco ledde. Många spanjorer – och många andra med dem – känner därför en obehaglig vindpust från sin nutidshistoria när den spanska högerregeringen, som utgörs av Partido Popular (PP) och leds av premiärministern Mariano Rajoy, är på väg att införa en lag som kraftigt inskränker demokratin.

-

>

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s