16 dec

UPPDATERING

Försvara kontanterna! Från – positivapengar.weebly.com – från deras facebooksida

Den senaste tiden har media uppmärksammat att allt fler företag inte längre tar emot kontanter. Det kan tyckas som en självklarhet att betala med kort, det är ju så enkelt och förmodligen miljövänligt eftersom sedlar inte behöver tryckas och transporteras. Och javisst, precis som pengar så är kortbetalningar en fantastisk mänsklig uppfinning!
Problemet är att betalning med kort idag per automatik innebär betalning med kredit. De 4% av pengarna vi använder som är kontanter är den enda resten av vår gemensamma valuta, svenska kronan, utgivna av Riksbanken. Kontanter är de enda pengar som inte kräver att någon har skuldsatt sig. När du betalar med kort är det bankens valuta du betalar med, bankens löfte om att ge dig svensk valuta (kronor) om du ber om det. Att banken kan avge det löftet beror inte på att de har pengarna, utan på att andra människor har satt sig i skuld till banken, till exempel genom att ta ett bolån som de sedan betalar av, med ränta.
När du betalar med kontanter är det inte skulder du betalar med – det är en skuldfri papperslapp som kommer att fortsätta cirkulera i samhället, för att förenkla utbytet av varor och tjänster. När du betalar med kort använder du ett betalmedel som skapats av ett privat företag, i syfte att göra vinst.
När du betalar med kontanter betalar du med ett betalmedel som skapats av staten, i syfte att förenkla handelstransaktioner. När du betalar med kort är affärsinnehavaren tvungen att betala en avgift till något av de få företag som tillhandahåller tjänster för kortbetalningar.
När du betalar med kontanter krävs inte att handlaren tecknar en sådan, ofta kostsam, tjänst. Enligt svensk lag är var och en skyldig att ta emot sedlar och mynt som ges ut av Sveriges Riksbank. Sedlar och mynt är de enda lagliga betalmedel som privatpersoner och företag har möjlighet att få tag i. Så länge Riksbanken inte ger ut svenska kronor i elektronisk form, så skulle ett kontantlöst samhälle i praktiken betyda att vi avskaffar vår gemensamma statligt utgivna valuta, den svenska kronan, och istället använder valutor skapade av privata vinstdrivande företag. Eftersom den som har makten över samhällets betalmedel även har makten över all aktivitet som utförs i samhället vore det en katastrofal utveckling!

Några artiklar i ämnet, bland annat en strid ström av debattartiklar som respons på Björn Ulvaeus besked om att Abba-museumet vägrar kontanter: http://www.ostran.se/NYHETER/Kalmar/Olagligt-att-inte-ta-emot-kontanter
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/handel-och-tjanster/fler-butiker-valjer-kort_8823706.svd
http://www.di.se/artiklar/2013/10/22/debatt-sluta-med-smutsiga-pengar/
http://www.di.se/artiklar/2013/10/22/debatt-ulvaeus-ar-aningslos/
http://www.di.se/artiklar/2013/10/24/debatt-kontanter-ger-frihet-fran-kontrollsamhallet/
http://www.di.se/artiklar/2013/10/25/debatt-att-vagra-kontanter-ar-en-forolampning/
http://www.di.se/artiklar/2013/10/25/debatt-kort-kostar-ocksa-ulvaeus/
http://www.di.se/artiklar/2013/10/26/debatt-pengar-ar-inte-smutsiga/

slut på uppdateringen ______________________________

Läget i förfallets EU, framför allt euro-zonen. Grekland – Opening speech of Dimitris Kazakis – on EPAM’s INTERNATIONAL CONFERENCE in Athens

Greece was forced, from the first moment, to ‘irrevocably and unconditionally waive all immunity’, as mentioned verbatimin the loan agreements.* By doing this, the eurozone lenders were free to put the country under a state of liquidation and clearance. The average Greek citizen was officially turned into a debt slave. A peon. Forced to give up on essential rights on their work, its product and their own life in order to pay a debt that is impossible to pay off.

Another Europe is indeed feasible. A Europe whose peoples will be free, sovereign and owners of their countries, where they will solely decide for their present and their future. Only such a Europe of independent, autonomous and sovereign peoples can turn into a continent of true peace, democracy and brotherhood.
Brotherhood cannot exist where peoples are slaves of the markets, the banking cartel and the supranational instruments of European integration.

Grekland har säkert tjänat som en väckarklocka för andra, som nu gör allt för att inte råka lika illa ut.
Irland – Irland lämnar räddningspaketen

Irland blir i dag officiellt det första krisland som lämnar räddningspaketen bakom sig. Finansminister Michael Noonan ger svidande kritik till de villkor som långivarna tvingade på Irland. Skattebetalarna fick betala för att privata investerare inte skulle drabbas, säger han.
Stämningen på Irland gentemot långivarna är fortfarande spänd. Både EU-kommissionens ordförande Barosso och ekonomikommissionären Ollie Rehn hade velat närvara vid dagens ceremonier.
Men Irlands regering har sagt nej. Det skulle skicka fel signaler, säger en regeringskälla till tidningen Irish Times.
– Det var de människor som stod bakom konstruktionen av euron som hade de inflytelserika rollerna när räddningspaketen utformades, säger Michael Noonan vid en presskonferens i Dublin.

Slovenien – bankkris, men de vill tydligen inte blanda in de internationella lånehajarna! Tydligen ska svenskar lägga sig i, låter oroväckande. Varför inte bara förstatliga de banker som gått omkull, utan att lämna tillbaka dom när de kommit på fötter!
Ca 70 000 kr stjäls av varje medborgare! Är det något liknande vi har att vänta här?
sverigesradio.se – Slovenien klarar sig utan EU-stödKonkursfärdiga banker oroar i SlovenienSvenskar löser Sloveniens bankkris

I Slovenien väntar man med spänning på resultatet av en stor genomgång av landets konkursmässiga banker. Frågan är hur mycket pengar som måste stoppas in för att rädda banksystemet, och om Slovenien blir det sjätte landet inom eurozonen som måste ansöka om nödlån för att klara krisen.
– Det rör sig om stora summor, varje medborgare får bidra med 8 000 euro i olika bankstöd, säger Janez Tomazic, bankreporter på den ledande affärstidningen Finance i Ljubljana.

Enligt bedömare behöver de tre största bankerna i Slovenien ett tillskott på cirka fem miljarder euro. Men de svarta hålen i balansräkningarna kan vara större än så, och då kanske den slovenska statens tillgångar inte räcker.
Hittills har alla politiker här avvisat alla tankar på en så kallad bailout, det vill säga att Slovenien skulle bli det femte landet i eurozonen som måste söka hjälp från IMF och de övriga euroländerna.

På Island var ju bankkrisen akut för några år sen – svd.se – Fängelse för isländska bankchefer

De åtalades för att ha undanhållit information om att en qatarisk investerare under finanskrisen 2008 köpte 5,1 procent av företaget, med pengar som lånats ut av banken själv.

-

>

Publicerat i ekonomi, EU. Leave a Comment »

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: