21 nov

Det är inte mycket kvar av det Sverige som vi varit vana vid. Inte mycket kvar av suveränitet, frihet och demokrati. Det finns inte heller mycket legitimitet kvar hos rikspolitikerna. Det kan inte finnas många kvar som inte ser att de lyder order från främmande makt och säljer ut nationen och lämnar över självbestämmandet. Hur ska vi kunna ta tillbaka vårt land?

svt.se – Sverige förbereder för Natotrupper, Sverige ska i ett krisläge kunna ta emot Natostyrkor på svensk mark. Ett regeringsbeslut om ett sådant utökat samarbete med förvarsalliansen väntas inom kort.

I takt med att man delar ut allt fler slag i ansiktet på befolkningen (det finns hur många exempel som helst de senaste åren från Lissabonfördraget och framåt) så tilltar maktens rädsla för medborgarna, som marschen mot det totala övervakningssamhället visar. Samtidigt gör makten sig alltmer hemlig när det gäller medborgarnas möjlighet till insyn och granskning av vad de sysslar med. Herre Gud! Hur kunde detta tillåtas ske?

fria.nu – Stoppa begränsningen av offentlighetsprincipen

Nu hotas medborgarnas möjlighet till insyn trots löften om motsatsen under folkomröstningskampanjen om EU-medlemskapet, skriver Jan-Erik Gustafsson och Gösta Torstensson.

Offentlighetsprincipen är ett tydligt exempel på hur det EU-frälsta politiska etablissemanget lurade en knapp majoritet av svenska folket att rösta ja till EU. Folkrörelsen Nej till EU kräver en ny folkomröstning om EU – nu när vi har facit i hand.

henrikalexandersson.blogspot.se – Demokratins fiender

I dag har riksdagen lämnat sitt bifall till regeringens proposition om sekretess i det internationella samarbetet.
Det innebär att offentlighetsprincipen inskränks. Mer kommer att hemligstämplas. Insynen och möjligheten till granskning begränsas. Makten stänger dörrarna om sig.
Demokratin mår bra av att granskas. Insyn i den offentliga verksamheten skapar garantier mot maktmissbruk och ger möjlighet att påverka. Verksamheten angår oss alla. Medier och andra intresserade ska kunna hämta information i olika frågor, oavsett vad den offentliga verksamheten själv väljer att informera om” skriver regeringen på sin hemsida. Sedan gör man det rakt motsatta. Medvetet.

hd.se – Ja till ett tystare Sverige

Samtidigt som insynen i myndigheter nu minskar ökar bevakningen av enskilda medborgare. Oroväckande är också samstämmigheten över block- och partigränser, med undantag för Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Att politiker inte engagerar sig mer för bibehållandet av demokratiska grundvalar ger, sammantaget med de senaste dagarnas händelser, en bister bild av tillståndet i den svenska demokratin år 2013.

europaportalen.se – Fler EU-dokument riskerar hemligstämpling

Nils Funcke, expert på offentlighetsprincipen, menar dock att den nya lagen riskerar att göra det alltför lätt för svenska tjänstemän att hemligstämpla dokument. Han är kritiskt till formuleringen i förslaget att en handling ska sekretessbeläggas om ”det kan antas att Sveriges möjlighet att delta i internationella samarbeten … försämras”.
– Det innebär att väldigt mycket skulle kunna trilla in i där, säger Nils Funcke som anser att skrivningen skulle behöva vara betydligt skarpare och att avsändaren inte får tillmätas så stor betydelse när det gäller bedömningen av sekretess.

– Så länge vi är med i EU kan vi inte köra ett eget rejs, vi måste anpassa oss i viss mån. Men när den anpassningen går så långt att vi gröper ur offentlighetsprincipen bryter vi mot vad vi deklarerade när vi gick med i EU, säger Nils Funcke och syftar det löfte som politiker gav inför EU-omröstningen 1994.

Martin Aagård – Klockan klämtar för offentlighetsprincipen, I dag besluts om nya sekretessregler

Journalistförbundet rasar mot förslaget. Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) är mycket upprörd. Justitiekanslern, JK, anser att det strider mot grundlagen. Men det är bara MP och V som protesterar i riksdagen.

Den snart 250-åriga och unika svenska offentlighetsprincipen är en av de främsta anledningarna till att korruptionen i Sverige är så låg och att vi har en väl fungerande demokrati
”En sån här offentlighetskultur finns inte i alla länder” var i går sossen Helene Petersons förklaring till varför hon tycker den ska försvinna.
Röstning sker under torsdagen.

2op.se – Ska Sverige få vara med och spela internationella matcher?

sekrett n

 

-

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

«

»
%d bloggare gillar detta: