19 nov

Som med det mesta annat, det är värre än man kunnat tro! Vem kunde för ett eller ett par decennier sedan tro att Sverige skulle utvecklas till ett fullfjädrat övervakningssamhälle!
sverigesradio.se – Ekots avslöjande om Säpos direkt-tillgång

Säpo, polisen och andra brottsbekämpande myndigheter är på väg att få direktåtkomst till delar av Sveriges data- och telefontrafik. Här sammanfattar vi avslöjandet i korthet.

svd.se – Säpo vill komma åt data direkt, Säpo vill att operatörer i Sverige automatiskt ska lämna ut uppgifter om bland annat privatpersoners telefoni och mejl.

nyteknik.se – Säpos krav: Direkttillgång till pukkoder

Men Säpos åsikt är att operatörerna – utöver trafikdata – också måste lämna ut andra uppgifter som de har eller bevarar. Man hänvisar till regler i rättegångsbalken och i den så kallade inhämtningslagen.

Det finns också sökfält i ITS27 för hur abonnenter betalat sin trafikräkning, vilket exempelvis avslöjar detaljer om kundernas kontonummer och kortnummer.
– Att en viss uppgift omfattas av en teknisk specifikation är inte detsamma som att det alltid är okej att lämna ut uppgiften, säger Staffan Lindmark, och manar operatörerna till försiktighet.

Säpo driver nu på ordentligt för att operatörerna ska använda ITS27, som bygger på en europeisk standard. Kurt Alavaara beräknar att gränssnittet ska vara i gång under första kvartalet 2014.

falkvinge.net

The Swedish citizens will get all their phone calls and e-mail traffic wiretapped in real time not just by the Swedish NSA branch, but also by police, customs, the tax authority, and others. These plans were revealed today by the Ny Teknik magazine, sending shockwaves among civil rights activists.

We’re now officially past the point where “national security” (and the the ever-present disgusting child porn/terrorism argument) is used to justify bulk warrantless wiretapping of everybody, all the time. We’ve arrived at the point where the Police justifies the complete elimination of entire classes of civil liberties with nothing more than “because it can be done, and we want it”.

newsvoice.se – Säkerhetspolisen kan få direkt tillgång till din mail- och teletrafik

Rune Lanestrand – Ökad avlyssning i takt med att klyftorna växer

I Sverige vill SÄPO nu kunna avlyssna telefonsamtal och läsa mail genom att helautomatiskt inhämta information via nätet. Förmodligen med regeringens goda minne men helt i strid med den hårt kritiserade FRA-lagen. Snart är vi mer övervakade än medborgarna i forna Östtyskland.
Detta speglar en rädsla från den politiska eliten, i alla länder, som tilltar i takt med att avståndet mellan de styrande och folket växer. Räddast av alla är tydligen politikerna i Vita Huset.

Och sen det här – 2op.se – Svensk lagändring ger mer sekretess vid internationella samarbeten

Sverige är på väg att sekretessbelägga stora delar av sin inblandning i kommande frihandelsavtal.
Efter president Obamas besök i Sverige i höstas, överlämnades en proposition med förslag på lagändringar inför Sveriges deltagande i olika frihandelsavtal. Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask överlämnade förslaget som innebär följande, citat:
”Syftet med sekretessbestämmelsen är att säkerställa att svenska myndigheter kan uppfylla internationella förpliktelser om sekretess och tystnadsplikt, i den utsträckning detta krävs för att Sverige ska kunna delta i det internationella samarbetet om exempelvis frihandel.”

Vad innebär då detta?
Det är alltså en förändring av offentlighetslagen, vilket kommer att innebära att fler uppgifter och dokument kommer att hemligstämplas med hänvisning till att skydda parter i ett frihandelsavtal. Hårdrar man innebörden är det som att frihandelsparterna (läs storföretagen) säger: ”du får inte vara med och handla om du inte kan garantera sekretess på vissa punkter”. Och Sverige svarar med: ”OK, då får vi ändra i offentlighets- och sekretesslagen”.
Och nu väntas alltså riksdagen fatta beslut om lagändring från den 1 januari 2014.

skriv under för att detta ska skjutas upp, det är bråttom, omröstning ska ske imorgon onsdag – skrivunder.com

-

Annonser

3 svar to “19 nov”

 1. Perra J Says:

  Snart är vi mer övervakade än medborgarna i forna Östtyskland.

  Hej StAn, nu är det evigheter sedan jag skrev här men jag tror du minns mig.

  Samtidens händelser får också mig att tänka på forna DDR, vars flagga bar den omisskännliga frimurarsymbolen (samma symbol kan ses t ex vid ingången till Pantheon, Roms äldsta byggnad.)
  Ingen frågar. Ingen bryr sig om dessa ”vardagliga” symboler (som även finns i alla västvärldens kyrkor), fast folk har en mycket detaljerad och djupgående insikt i PRECIS ALLT ANNAT. Det är väldigt intressant.

  Jag vet att frimurarna är väl insatta i den Hegelska dualismen, där en tes alltid får sin antites; varvid de två oundvlikligen drabbar samman i konflikt – och vi erhåller en syntes.
  Från andra källor har jag läst om det dualistiska medvetandetillståndet, vilket kännetecknas av förbannelsen att alltid se verkligheten som ett ”drama” mellan två polariter, där en sida är RÄTT, den andra FEL – och graderna av det.

  Detta medvetandetillstånd möjliggjorde för makten att komma undan med DDR – Demokratin som var en diktatur – därför att den ville skydda just demokratin (varvid alla förstås vet att demokratins motsats är diktatur. Men det är onämnbart, för annars skulle vi ju FATTA). Och man hamnade i fällan där en polaritet: De DÄR UTE är ONDA, vi HÄR INNANFÖR MUREM är DE GODA – förefall Sann.

  Jag påstår inte att alla DDR:are, men säkert majoriteten, levde i en bubbla där de var övertygade om att de levde i världens mest demokratiska land. SÅ demokratiskt – tyckte man – att ”vargarna därute” gärna vill fördärva. Därför behövdes STASI.
  -Samtidigt som vi ”fria” vet att vad som typiskt sker med förtryckta människor, är just att de stänger in sig i en bubbla, där man inte vågar SE UPPÅT, helt enkelt inte vågar FATTA.

  VAd frimurarna gjorde med DDR var att definiera en fiende mot den fina demokratin, som alla var så stolta över. Och vad frimurarna (i USA) gör idag är att definera en fiende – terroristen – mot den fina demokratin, som alla är så rädda om. Därför behövs – enligt samma logik – NSA. Det kommer att bli mycket mera än så.

  Och folk går på detta IGEN. Och IGEN. Därför att folk inte vågar SE UPPÅT.
  Men nu håller det på att ske en förändring. Fast det är trögt. Vi lever ju i en demokrati, fortfarande bättre än den i DDR, men vi är ändå förtryckta och vi lever i våra bubblor. Vi har ännu lite längre till taggtråden än man hade i DDR. Men det vi vågar se, det ”ser” inte våra media, och därför har vi inte sett något. Och det blir vår trygghet.
  Varför sticker strutsen huvudet ner i sanden? För att inte se något.

 2. Perra J Says:

  Hej StAn
  Anledningen – den konkreta – till övervakningssamhället är ju 9/11. Det krävs att man definierar en fiende mot demokratin, och det gjorde man helt medvetet, och med så stor internationell, bombastisk slagkraft att INGEN missade det. Och 9/11 framställdes i media förstås som en attack mot demokratin (vilket det naturligtvis var, men inte från dem som framställs), medan hela västvärlden med USA i spetsen nu konverterar till diktatur, för att ”skydda demokratin”. Vad som skett är inget mindre än en krigsförkaring mot HELA MÄNSKLIGHETEN. Avgörandet vem som är terrrorist och inte, vilar nämligen helt i maktens händer. OCH VI IFRÅGASÄTTER INTE DE SOM HAR MAKT. (Jo, vi gör det, men ännu inte tillräckligt uttalat).

  Har du märkt att nästan alla totalitära, hierarkiska skurkstrukturer i världen nu kan spela ut terroristkortet när det behagar, och erhålla erkännande och respekt? Ett av många exempel är våra svenska reportrar Schibbye/Persson i Etiopien, vilka fängslades för ”terrorism”.

  Grejen är att vi alltid kommer att tro att vi har demokrati, hela vägen ner i helvetet! Förutom då ett medvetet fåtal…
  Ska kolla länkarna 🙂


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

«

»