20 okt

Lite blandade länkar …

Sveriges Radio, OBS, Jens Stilhoff Sörensen – Det postdemokratiska samhället

Det är påtagligt att vi har en kris i den demokratiska staten. Tydligast syns detta i sjunkande förtroende för institutioner och politiker i hela EU. Likaså i USA där massövervakningen och den militariserade säkerhetsstaten nått oanade höjder. Den totala övervakningen av medborgarna, som så att säga automatiskt är misstänkta säkerhetsrisker tills motsatsen är bevisad, har nu nått längre i den västerländska demokratin än den någonsin gjorde i de kommunistdiktaturer vi en gång kritiserade. Demokratins kris är också tydlig i de massprotester som följt finanskrisen och efter att EU tvingar medborgarna att betala för bankernas spekulationer utan att detta leder till reglering av finansmarknaden. Problemet är tydligast i Grekland som tvingats acceptera 60 procents ungdomsarbetslöshet för att betala lån till tyska och franska banker. För en grekisk ungdom utan framtidsutsikter har EU blivit ett främmande, auktoritärt och hotfull maskineri som styr över Greklands politik utan demokratisk legitimitet. EU har blivit ett säkerhetshot.

Sveriges Radio, OBS, Jens Stilhoff Sörensen – ESSÄ: Den tysta revolutionen

Managementfilosofin underminerar medborgarskapet helt enkelt genom att lösa upp dess själva idé. I stället för medborgare som möter en offentlig sektor har vi kunder och brukare. Det allmänna förtroendet för politiker och demokratin har också sjunkit i mätningar överallt i västvärlden i takt med införandet av varianter av New Public Management. Ytterst innebär detta politikernas svek mot folket och därmed demokratin.
Är vi beredda att låta demokrati reduceras till rituella val utan innehåll vart fjärde år? Att stå passiva när den offentliga sektorn som är demokratins livsnerv smulas sönder? Att omvandlas från medborgare till kunder? Om inte så måste motreaktionen komma nu. Genast. Innan det är för sent.

dagensarena.se – Spelet som knäcker ekonomin (se länkar till videor i inlägget 10 okt nedan)

När den brittiske ekonomen Adair Turner läxar upp ekonomeliten gör han det från grunden. De har inte riktigt förstått hur banker fungerar – ett rätt så tidigt inslag i grundkursen. I publiken på Global utmanings seminarium där Turner talar sitter såväl medlemmar i Riksbanksdirektionen som folk från Finansinspektionen och IMF-ekonomer. Alla lyssnar och bläddrar i den utskrivna powerpoint-presentationen.

Fas 3 i fokus – Dagens Arena granskar, Jakt på gratis arbetskraft, avstjälpningsplats och mardrömssiffror. Dagens Arena har flera gånger uppmärksammat regeringens mest kritiserade arbetsmarknadsåtgärd.

Casualty catastrophe’: cell phones and child brains (E26)http://rt.com/shows/the-truthseeker/manifacturers-cell-phone-warning-447/

-

>

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

«

»