bank-oordningen

UPPDATERING

En ett år gammal artikel i Aftonbladet som passar bra i samband med Feldt och sossarnas deltagande i statskuppen mot Sverige – LO-toppar i ny bok: Socialdemokraterna bäddade för dagens massarbetslöshet och avregleringskaos

I ett avseende var Sverige fortfarande unikt: arbetslösheten låg runt två procent. Så kunde det inte förbli; i den nyliberala normpolitiken var ökad arbetslöshet centralt. För detta krävdes ett stålbad. Kjell-Olof Feldt ­hade bestämt sig, skriver författarna: ­Regeringen skulle stillatigande se hur inflationen urholkade konkurrenskraften och drev upp arbetslösheten. Det var dock först efter regeringsskiftet 1991, det misslyckade kronförsvaret 1992 och regeringen Bildts krispaket som normpolitiken kunde få fullt genomslag. LO varnade för kraftiga åtstramningar under en låg­konjunktur men Ingvar Carlsson accepterade stålbadet. Och konsekvenserna blev de avsedda: arbetslösheten ökade tre–­fyra gånger, och där har den förblivit.
Enligt marknaden är de arbetslösas arbete­ att hålla löne- och prisspiralen i schack. Detta arbete är det allra viktigaste i hela den nyliberala ekonomin, protesterade P-O Edin bittert.

Just de här orden om arbetslöshet är också mycket viktiga att komma ihåg dessa dagar med den klappjakt på arbetslösa som pågår – Tuffare regler väntar för arbetslösaSökta jobb ska redovisas

slut på uppdateringen __________________

T.o.m. Kjell-Olof Feldt, som var med om att ändra på regler för bankers utlåning för drygt 25 år sen, vilket lade grunden för Sveriges förfall, uttalar sig nu kritiskt mot den rådande bankordningen.
S blundar för banksystemets brister

Banker behövs och banker måste ta risker. Men den kommission Ulla Andersson efterlyser borde ha åtskilligt att fundera över. Behöver svenska banker vara så stora? Måste de vara finanshus, sälja alla slags placeringsmöjligheter, allt från aktier till högriskobligationer och råvaror? Borde inte bankernas ägare i så fall bära en större risk, det vill säga satsa mer eget kapital? Har alla nya så kallade finansiella instrument verkligen bidragit till högre välstånd och ekonomisk stabilitet? Har svenska folkets valda representanter i Sveriges riksdag tillräcklig kunskap om hur bankerna värderar de risker man tar med detta folks pengar?

Oppositionspartiet Socialdemokraterna har de senaste åren ägnat mycken kraft åt lösa problemet med att det finns företag som tjänar pengar på skola, vård och omsorg. Men de stora elefanterna låter man ostört klampa genom det politiska rummet. Är det inte dags att ta itu med saken?

Alex Andreou – If you think you know what ‘debt’ is, read on

The problem is by no means new. Thomas Edison summed it up very neatly in 1921: ”[Henry Ford] thinks it is stupid, and so do I, that for the loan of $30m of their own money the people of the United States should be compelled to pay $66m – that is what it amounts to, with interest … It is absurd to say that our country can issue $30m in bonds and not $30m in currency. Both are promises to pay; but one promise fattens the usurer, and the other helps the people.”

Michael Kumhof, IMF show how banks create money out of nothing

Press TV – Bank of Cyprus depositors to lose 47.5 percent of savings

Bank of Cyprus depositors are set to lose 47.5 percent of savings on accounts holding more than 100,000 euros (USD 132,000) as part of an EU-led bailout plan aimed at saving the Cypriot government from bankruptcy.
Officials said Monday that at least 47.5 percent of savings over 100,000 euros at Bank of Cyprus will turn into shares, with levies used as equity to recapitalize the Bank of Cyprus.

larouche.se – Detroits konkurs och Sverige

Med upploppen i Husby och räddningen av cypriotiska banker och dess konsekvenser i färskt minne, kan även vi i Sverige ana vad liknande politik skulle innebära för nationen. Än lever svensken i illusionen av att Sverige har en framtid, men verkligheten säger någonting annat: nedlagda industrier, utförsäljning av statliga företag, åtstramningar inom sjukvård, poliskår och skolor mm samt en stigande arbetslöshet ger en motsägelsefull verklighet vad beträffar illusionen. Regeringen ger oss luftslott när det kommer till vår framtid och det har de tydligt visat med godkännandet av bail-in av svenska banker, som innebär att företagens bankkonton kan beslagtas så att inte löner och andra utbetalningar kan göras.

 

-

Publicerat i ekonomi. 7 Comments »

7 svar to “bank-oordningen”

 1. Lincoln Says:

  Tack, Stan för all läsning du lägger upp! Jag håller helt med om att det finansiella systemet är grunden till att verkligheten är så rutten som den är. Och vi står helt på samma sida i kampen mot bankparasitismen.

  Däremot är jag inte överens med Larouche om att Bretton Wood var något bra och att det behövs ett Bretton Wood två. Vid Bretton Woood förlorade Keynes ett Bancor-förslag – det var enligt mig synd då det hade varit mycket bättre än det som blev.. Jag skrev om det i min senaste blogg:

  http://parasitstopp.wordpress.com/2013/07/30/hur-keynes-bancorforslag-skulle-kunna-anvandas-med-lokala-valutor/

  • Stan Says:

   Tack för (ännu) ett insiktsfullt och värdefullt inlägg. Larouche-rörelsen verkar uppriktiga och kunniga i sin kritik av bankir-imperiet, men de uttalar sig så tvärsäkert om att deras lösning är den självklart rätta, så det är nyttigt att de bemöts och ifrågasätts. Överdriver de t.ex. betydelsen av en bankdelning?

   • Lincoln Says:

    Jo, det finns bra saker i det men det är lite för mycket flaggviftande av USA-flaggan som skymmer t.ex vad Bretton Wood egentligen var (dollarimperialism som Stalin kallade – De Gaulle hade inga höga tankar om parasitismen i Bretton Wood-systemet kolla videon)

    Vidare snackar de om att staten ska ge ut pengar i form av kredit, dvs genom skuldsättning, men det är ju samma system som vi har med annan huvudman – istället för att privatbankerna skuldsätter allt ska centralbanken skuldsätta allt. Jag håller med Bill Still om att staten ska spendera ut skuldfria pengar i samhället -att ha kvar ett skuldbaserat penningsystem gör att bankerna förr eller senare får in en fot i systemet. Kumhof har t.ex den åsikten också.

    La Rouche ger heller ingen bra förklaring till hur ett nytt clearingsystme efter Bretton Wood ska se ut (de blundar som sagt för Keynes Bancor). De är några stormakter som sk dktera den nya världordningen och dela upp det på samma sätt som Bretton Wood 1 men man släpper in Kina och Ryssland.

    Så det finns många frågetecken.

    • Lincoln Says:

     Ursäkta att det blev lite slarvigt skrivet. Kluddade ihop det i hast.

     • Stan Says:

      Ja det är sådant som det är viktigt att fundera över i dessa de yttersta tiderna, hur detaljerna i ett nytt system ska se ut. Det urgamla bankirgänget måste hållas under sträng uppsikt, och det finns ingen anledning att det ska saknas det som kallas pengar för allmännyttig verksamhet i samhället.

 2. Dan Says:

  Vad hände med inlägget från den 27 juli?

  ”Inte ett knyst på Sveriges Radio om att en FN-delegation med bl.a. svensken Åke Sellstrom befinner sig i Syrien för att undersöka påståenden om att kemiska vapen använts, i mars i år. Det handlar ju om att Ryssland lagt fram bevis på att de väpnade grupperna använts sådana.

  Christof Lehmann – Positive Talks between UN and Syria after Russian Expert Report on Chemical Weapons
  Both UN Representatives in Damascus and the Syrian government describe their discussions about chemical weapons use in Syria as fruitful. The UN team accepted Syria´s invitation, after a report from a Russian expert commission which investigated the use of chemical weapons in the Khan al-Assal district of Aleppo on 5 March concluded, that it was the opposition, and not Syria´s armed forces, that had fired the deadly projectile which killed 25 and injured more than 100.

  Press TV – ‘UN, Syria agree on chemical arms probe’

  Inte ett knyst på Sveriges Radio om en ny fruktansvärd massaker som begåtts av väpnade gäng, över hundra dödade varav ca 50 soldater enligt uppgifter som förekommit.

  sana.sy – Media source: 123 martyrs in Khan al-Assal massacre
  A media source said that the death toll from the massacre that armed terrorist groups committed in Khan al-Assal in Aleppo countryside reached 123 martyrs, with many others still missing.
  The majority of the victims are armless civilians, the source pointed out.

  Press TV – 123 people killed by foreign-backed militants in Aleppo

  Press TV – Militants execute 51 civilians in Syria

  sana.sy – Foreign Ministry: What happened in Khan al-Assal exposed neighboring countries’ role in supporting terrorist groups

  Är det en tillfällighet att massakern skedde på samma plats som attacken med kemiska vapen i mars ägde rum, den händelse som FN-gruppen just nu ska undersöka? Video från Syrian Girl

  almanar.com.lb – Syrian Army Advances in Aleppo despite Militants’ Massacres

  Press TV – ‘S Arabia signs deal with Israeli army to buy weapons for militants fighting Syria govt.’
  Israeli Radio reported that Saudi Arabia signed a 50-million-dollar deal with Israeli army to supply the foreign-backed militants with old Israeli military equipment and arms.”


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: