bankpaniken

UPPDATERING

Ny artikel från larouche.se – EU-toppmötena godkände Cypernmodellen

Precis som befarat godkände svenska regeringen att bankerna skall kunna ta företagens bankkontopengar så att vanliga löner och annat inte kan betalas. Företagen skall dö och strax efter dem också människorna utan försörjning. Toppmötet för EU:s finansministrar och därefter regeringscheferna bestämde att bankernas förluster skall kunna täckas med de pengar de har närmast till hands, nämligen pengarna på kundernas bankkonton. Insättningsgarantin gäller men för företag är 100000 euro en småsumma, när löner och varor skall betalas.

Liksom alla de andra på EU-mötena försökte Borg och Reinfeldt att i efterhand börja presentera den nya redan beslutade politiken och vad den betyder. De försökte få det att se mer aptitligt ut genom ljuga att skattebetalarna skyddas på detta sätt i bankkriser. Banker skall först i andra hand, sedan kundernas pengar tagits, tillföras skattepengar från staten. Men är inte löntagare och bankkunder samma skattebetalare? Vilka skatter kommer in när företagen drivs i konkurs och löntagaren inte kan få sina löner i nästa bankkris?

Den moderatledda regeringen har satt ett maskineri på plats för att, när bankerna kräver det, driva stora delar av näringslivet i konkurs och kasta stora delar av befolkningen ut i svält och misär. Prioriteringen för denna regering har hela tiden varit att bankerna skall ha prioritet och bankdelning skall stoppas. Nu handlar det inte bara om att hålla tillbaka utbyggnaden av Sveriges infrastruktur, industri och bostäder med åtföljande förödande massarbetslöshet speciellt för stora delar av ungdomen. Nu skall bankerna även kunna få ta maten från bordet för dem som fortfarande har arbete.

slut på uppdateringen _________________________

I förra veckan kom det här beskedet – sverigesradio.se – EU:s finansministrar eniga om krisande banker

Kommer någon att tvingas riskera sina pengar i svenska banker nu?

– Det kommer vara en ”bail-in”-lösning (Bankerna i första hand, räddas med hjälp av egna resurser, aktieägare eller rent av insättare.) som gäller för alla europeiska banker, den kommer också gälla för svenska banker. Så att också de som finansierar bankerna får bära en del av riskerna i samband med allvarliga kriser, det här gäller då banker som går mot väldigt lågt kapitalteckningskrav, fortsätter Anders Borg.

svd.se – Nattlig uppgörelse om bankavveckling

Även om det i första hand är aktieägare och finansiärer som tvingas skjuta till pengar så finns också risken för den som har mer än 100 000 euro i en krisbank.
Svenska företag kan mycket väl få vara med och betala för bankkriser på ett sätt som inte tidigare varit fallet

För det första, att EU-topparna överhuvudtaget gör sådana här extraordinära förberedelser visar på att de som menar att hela det sammankopplade internationella banksystemet är väldigt illa ute, inte har fel!
Sen kan man nog vara ganska säker på att det är en sockrad och tillrättalagd version vi serveras i finansoligarkernas informationsblad, mainstreammedierna.
Alla som har pengar på banken, och alla andra också, gör nog klokt i att ta del av det som sägs på larouche.se om detta – Cypernmodellen lotsas igenom Europaparlamentet

Politiken att börja rädda banker genom att beslagta innehaven på kundernas bankkonton, såsom gjordes på Cypern, håller på att godkännas av Europaparlamentet. Men det är inte de egna småbankerna kunderna skall tvingas rädda, utan det mest spekulativa i det internationella finanssystemet, derivaten, tillsammans med de några av de internationella storbanker som sköter det mesta av derivathandeln.

Fortfarande skall de systemviktiga derivaten ha sina pengar först, liksom de systemviktiga finansinstitutionerna. För Cyperns banker beslagtogs bankkontoinnehaven därför att den ”systemviktiga” Europeiska centralbanken i första hand skulle ha tillbaka sina lån till de två Cypernbankerna. Skall derivatmarknaden skyddas genom att betalas först, går bankens alla pengar åt och insättarna förlorar sina pengar även om de har företräde framför både aktieägare och bankens långivare. Även om banken saknar derivat och lån till ”systemviktiga finansinstitutioner”, så kan banker i kris slås samman med sådana som har sådant. Därmed kan alla bankkonton i alla banker användas för att rädda den värsta spekulationen.

Förslag till åtgärder från samma sida – Bruksanvisning för en bankreform med tre steg!

Finanskrisen som pågått sedan 2007 är resultatet av 40 år av finansiell globalisering som slagit sönder realekonomin. Den enda lösningen är att återskapa kreditsystemet för att få igång infrastruktursatsningar, produktion och massor av kvalificerade arbeten. Det kräver en sanering av finanssystemet genom bankdelning. Sammanbrottet har hittills endast temporärt undvikits genom att västvärldens centralbanker pumpat in fantastiska summor för att hålla finanssystemet flytande. Dessa krediter går uteslutande till banksystemet, medan den reala ekonomin sätts på svältkur med åtstramningspaket i land efter land. Denna sedeltryckning, och de ytterligare pyramider av riskabel spekulation de används för, gör att världen står inför en inflations-explosion som kan slå sönder allt.

Se också en tidigare artikel som jag länkade till i ett inlägg den 15 maj nedan – larouche.se – Finansoligarkins Cypernmodell
Det är hög tid att kraven på bank- och penningreform verkligen börjar höras!
Läs mer här – parasitstopp.wordpress.compositivapengar.weebly.compositivemoney.org

-

Publicerat i ekonomi, EU. Leave a Comment »

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


»
%d bloggare gillar detta: