boktips

UPPDATERING

Ett citat till från boken. Någon mer som tycker att situationen på 1800-talet i Storbritannien stämmer kusligt väl överens med hur det är i dagens Sverige? Med Fas 3 och det här t.ex. ”I all tystnad klubbar riksdagen beslut om att en som emottar försörjningsstöd från 1 juli skall vara skyldig att utföra vilka uppgifter som helst som socialtjänsten bestämmer.” http://anneskaner.wordpress.com/2013/05/25/straffas-skall-den-som-redan-ligger-riksdagen-infor-slavarbete-igen/#more-1744881
Talet om att moderaterna vill vrida utvecklingen 100 år tillbaka var tydligen ingen överdrift!

”Ett mer utbrett problem var den arbetslöshet som i princip kunde drabba vem som helst ur de lägre klasserna. Storbritanniens beryktade fattigvårdslagstiftning från 1832 försökte motverka detta ”utanförskap”, som man idag kallar det, genom att göra deltagandet i fattighusens verksamhet obligatoriskt för att erhålla socialhjälp.
I fattighusen buntades arbetslösa, fattiga och kriminella samman – vilket säger något om hur arbetslösheten betraktades – för att tvingas in i ett arbete vars explicita mål var att vara värre än arbetet i ordinarie fabriker.
Trots att de riskerade att konkurrera ut företag på den reala marknaden var syftet med arbetet i fattigstugorna främst av uppfostringskaraktär: Dels handlade det om att inte vänja någon vid att gå ”herrelös” under alltför lång tid, dels var tanken att skapa en så hög toleranströskel som möjligt för arbete i övrigt.
Liksom Calvin och Luther utgick man nämligen från att fattigdom och arbetslöshet bottnade i brist på individuellt initiativ …”

– Roland Paulsen, ur boken Arbetssamhället

Varför jobba? – adlibris.com – Arbetssamhället – Hur arbetet överlevde teknologin av Roland Paulsen

slut på uppdateringen ___________________

detta rekord i relativ misär – en relativ misär, eftersom skillnaden mellan det som är och det som kunde ha varit aldrig har varit större
Tänkvärda ord!

”Arbetssamhället är det system som stjäl tid av människor; tid som skulle kunna ägnas åt familjen, vänner eller valfri aktivitet. Arbetssamhället är det system som skulle kräva ytterligare två jordklot om det i sin mest utvecklade form (den västerländska) spred sig till resten av världen.

Arbetssamhället är det system som låter fler människor än under förintelsen dö av undernäring varje år, samtidigt som hälften av all mat som skördas hamnar på soptippen.
Denna vardagsmisär, denna normaliserade levnadssmärta av idag, bottnar varken i konsumtionshysteri, globalisering av världshandel, massmedial indoktrinering eller i identitetspolitiska vågor av individualism. Det är den tvångsmässiga arbetshetsen, frikopplingen av produktion från behov och oförmågan att ta till vara på teknologins frihetspotential som pressat fram detta rekord i relativ misär – en relativ misär, eftersom skillnaden mellan det som är och det som kunde ha varit aldrig har varit större.”
– Roland Paulsen, ur Arbetssamhället – Hur arbetet överlevde teknologin.

paulsen9909357 n

-

>

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s