arbetskritiskt forum

UPPDATERING

OBS! LÄS det här inlägget! – Nonsensikvadrats guide till arbetsmarknaden, Hur du behåller din värdighet

Kolla upp företagets ekonomi. Här finns exempelvis allabolag där man kan slå upp företag. Ser det ok ut? Finns några tveksamheter? Hur ser ägarförhållanden ut? Går företaget med vinst eller förlust, och åt vilket håll går trenden? Om företaget gjort stor förlust, begär att få reda på varför.

Begär alltid referenser innan du ens funderar på en intervju. Be om kontaktuppgifter till minst två nuvarande anställda, och minst två före detta anställda. Ring alltid alla, fråga hur dom har upplevt företaget, hur är det att jobba där, hur behandlas dom anställda, hur är ledningen, varför har dom slutat, etc. Här kan du få reda på om du verkligen vill jobba för det här företaget. Om du inte får referenser, var misstänksam.

Förbered frågor att ta med till intervjun. Var ser företaget sig om fem år? …

slut på uppdateringen ________________________

Lägger in länkar till videorna med föredrag från arbetskritiskt forum i Malmö i mars i år. Det känns verkligen uppfriskande att ta del av lite nyktra tankegångar som omväxling till det vanliga torftiga jobben, jobben, jobben-ältandet. Fundera t.ex. lite på det här, förra året fick Arbetsförmedlingen 67 miljarder för sin verksamhet (om uppgiften jag såg stämmer), om de ca 400 000 arbetslösa fått dela på de pengarna hade det blivit 167 000 kronor per person och år. Dessa pengar går bl.a. till en massa bidrag, som nystartsjobb, till företagen och till det fasansfulla Fas 3, där företagen får 5 000 kr/mån för att de har omaket att ta emot och sysselsätta en svensk medborgare. Eller…? Gör de det förresten? Jag vet inte om Fas 3-pengarna kommer från den potten. Lägg därtill de pengar som betalas ut i A-kassa, nog hade det varit bättre att skrota hela systemet och dela ut en medborgarlön åt alla. Och hjälpas åt med de uppgifter som måste utföras i samhället! ”Arbetslöshet” är ett konstruerat fenomen som vi borde ha vuxit ifrån för länge sen.
Jag rekommenderar i första hand Roland Paulsens bidrag. Från basinkomst.nu

Birger Schlaug ”… och vad gör vi nu?” – video 37 min
Tidigare språkrör och riksdagledamot för MP. Var med och införde friåret under sin tid i maktens korridorer. Nu flitig föreläsare, debattör och bloggare.

Nina Björk ”om konsumtion, frustration och kapitalismen i ditt vardagsrum” – video 39 min
Författare och journalist. Utkom 2012 med boken Lyckliga i alla sina dagar; en personlig uppgörelse med dagens konsumtionssamhälle och systemet vi lever i.

Roland Paulsen ”arbetet och själadöden” – video 49 min
Doktorand i sociologi och författare till boken Arbetssamhället – hur arbetet överlevde teknologin.
Kallar Sverige för arbetsfanatiskt och skärskådar lönearbetets roll genom tiderna, från antiken till dagens arbetslinje.

Lasse Ekstrand ”basinkomsten och det goda livet” – video 24 min
Författare och lektor vid högskolan i Gävle. Ivrig förespråkare för medborgarlön som skrivit flera böcker om människans möjligheter och arbetets död. I senaste boken 10 guds bud reinvented angrips den demoniska tankefigur som styr vårt samhälle och försurar våra relationer.

Diskussion och frågor – video 1 tim

Jag fick syn på en annan video med föredrag av Roland Paulsen – del 1del 2

-

Annonser

Ett svar to “arbetskritiskt forum”


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s