12 april

Några värdefulla artiklar, om man vill göra ett försök att hänga med i vad som sker inom det krisande privat-banksystemet.

larouche.se – Största bankrånet är igång

Om man inte slår larmklockorna och kräver LaRoucherörelsen lösning för finans- och bankkrisen, kommer historiens största bankrån gå ner i historien som ”lättare-än-att-ta-godis-från-barn-Rånet”. Det som började med att i praktiken konfiskera bankkundernas konton på Cypern, det som nu kallas ”Cypernmodellen”, är i själva verket en ”EU regel” som de senaste året av EU-kommissionen smögs ner i halsen på EU-nationerna utan att några parlamentariker märkte något. Det här har varit en del av bankstyrda EU-eliters juridiska akrobatik för att rädda det bankrutta internationella finanssystemet, som LaRoucherörelsen har bevisat sedan länge att det är bortom all räddning om inte bankdelningen enligt Glass-Steagall implementeras för att separera det giftiga spekulativa avfallet i banksystemet från den legitima bankverksamheten som samhället är beroende av för att fungera. Att megastora ihop-blandade banker och finansbolag kallas ”systemviktiga” av politiker och regeringstjänstemän och måste räddas för varje pris är förbannad lögn och rent rån av samhällets resurser och framtid.

Med villkoren för Cypernstödet från EU, ECB och IMF testkördes för första gången den krislösning som sedan flera år förberetts inom västvärlden. De stora statliga bankräddningspaketen, så kallade bail-outs, har kostat stora summor. Förlusterna har fortsatt torna upp sig i det internationella finanssystemet. Spekulationsverksamhet har accelererat inte minst genom just de billiga lån och kapital som ställts till bankernas förfogande genom detta statliga bankstöd. Lån till bankerna har pumpats ut från centralbankerna genom de massiva så kallade ”kvantitativa lättnaderna”.

Lån belastar inte statsbudgetarna till skillnad från återkapitalisering av bankerna. Men växande spekulationsförluster kräver just återkapitalisering (”socialbidrag”) för att ersätta förlusterna. Trots enorma bidrag till bankerna räcker inte det bankstödet, som dessutom blivit allt svårare att uppbåda.
Därför har det föreslagits från bankhåll att man skall ta det kapital som redan finns i bankerna i form av obligationslån och kundinsättningar. Att ta dem i anspråk kallas skuldnedskrivning (på engelska: bail-in). Det föreslogs i en artikel i The Economist (”From bail-out to bail-in”) redan den 28 januari 2010. Sedan dess har förslaget smugits in i både president Obamas stora finansreform samt i förslag från EU-kommissionen.
Först genom Dijsselbloems uttalande den 25 mars i år om Cypern som ”modell” för hela EU blev det offentligt att konfiskation av oskyddade bankkonton (bail-in) är nästa steg för att hålla igång hela det internationella spekulativa finanssystemet. Man har gått från kvantitativa lättnader till kvantitativa stölder. Med Cypernmodellen finns 3 300 miljarder dollar tillgängliga i bankerna enbart inom EU att beslagta.

larouche.se – Efter Cypermodellen: Bloggaren Ellen Brown stöder Glass-Steagall

Den kände författaren och bloggande kritikern av dagens finanssystem Ellen Brown har skrivit en artikel som analyserar betydelsen av Cypernmodellen. Artikeln har rubriken ”Vinnaren tar allt: Derivatens superprioritet.” Brown varnar för att Cypernmodellen innebär att bankkonton stjäls för att med prioritet ges till ”systemviktiga” derivatmotparter vid bankkriser. Derivat som anses vara viktiga för ”finansiell stabilitet” skall betalas med förtur vid bankrekonstruktioner enligt det EU-direktiv som nu slutförhandlas under den moderate ledamoten Gunnar Hökmarks medverkan i Europaparlamentet.

larouche.se – Economist älskar Bail-ins, men ville överraska

I City of London tidningen The Economist beklagar sig skribenterna i kolumnen ”Charlemagne” över den respons som Cypernkrisen har fått från de involverade aktörerna. De anser att kritiken undergräver möjligheten till en bankunion. Inte mycket mer än så, krävs från britternas sida för att kunna diktera politiken i Europa. ”Charlemagne” vill naturligtvis inte frångå direktiven om Bail-in’s, tvärtom, de stödjer helhjärtat alla EU:s nya projekt att förstöra Europas nationer. Däremot vill de poängtera att val av tidpunkt är avgörande i sådana situationer.

Economist vill gärna stjäla pengarna från insättarnas bankkonton [även kallat bail-in eller skuldnedskrivning], men innan man snackar om det måste bankunionens diktatur vara på plats.

Video 14 min med James Corbett och Michel Chossudovsky – Financial Cleansing: The Cyprus Bail-in Template

”The recent bail-in in Cyprus has given the world a glimpse at the future of the banking landscape. Now, as Canada gets set to hardwire the bail-in process into law, analysts like Michel Chossudovsky are warning how the big banks can use this template to further consolidate their monopoly of economic control. This is the GRTV Backgrounder on Global Research TV….”

-

Publicerat i ekonomi, EU. Leave a Comment »

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: