råndramat på Cypern

UPPDATERING, 20 mars
Läget nu enligt Ekot

Osäkerheten på Cypern fortsätter. Efter att parlamentet sagt nej till villkoren om att bankkonton ska tvångsbeskattas för att landet ska få ett räddningspaket diskuterar nu en grupp experter en plan B.

Cyperns inrikesminister Socratis Hasikos sa i dag till en av de statliga tv-kanalerna att landets två största banker kanske aldrig öppnar igen, eftersom de kommer att gå i konkurs.

Parallellt med förhandlingarna med euroländer och diskussionerna på hemmaplan befinner sig Cyperns finansminister i Ryssland för att förhandla där också.
– Det är Rysslands förtjänst att Cypern inte redan gått i konkurs, de ryckte in för ett halvår sedan med ett nödlån på 2,5 miljarder euro som Cypern levt på när de inte fick loss några pengar från eurozonen

Låt staten ta över de konkursade bankerna! Sen kan dessa garantera insättarnas pengar på ett trovärdigt sätt. Hur det ligger till med bilden i övrigt vet jag inte, ett stort berg av euro-skulder som måste skrivas ner, antar jag. Vilket skulle medföra att kanske hela västs privata banksystem skulle gå omkull. Men om bara (!) staterna tillåts agera fritt och i medborgarnas intresse, så går väl det att ordna genom att staterna tar över det som egentligen är deras självklara plikt och rätt att sköta, kontrollen över landets penningutgivning.

Kan man sen hoppas att Ryssland kunde utnyttja läget och ställa som krav för att man hjälper till, att länder som Frankrike och Storbritannien tar sig i kragen och börjar uppträda civiliserat och anständigt, och slutar pumpa in vapen till de väpnade gängen i Syrien. Man är redan skyldiga, tillsammans med sina medbrottslingar, till att ha orsakat (ännu) en fruktansvärd tragedi och humanitär katastrof i Syrien.

slut på uppdateringen __________________

Så här låter det på Ekot nu, Cyperns parlament röstade nej till det förslag som låg, att konfiskera en del av insättarnas pengar.

Krisen för Cypern och eurozonen är nu akut. Så länge det inte finns något färdigt beslut om vad som ska hända, så kan de stängda cypriotiska bankerna inte öppna igen. Det skulle sannolikt innebära att folk rusade till bankerna för att ta ut alla sina pengar och rädda det som räddas kan. Då skulle banksystemet rasa ihop.
Det är akut nödvändigt för det ekonomiskt förlamade Cypern att hitta en lösning. Och lösningen kan bli ökat inflytande för Ryssland. Just nu är en Cypriotisk delegation i Moskva för att förhandla om hjälp. En möjlig lösning är att Cypern säljer andelar i sina nyupptäckta gasfält till Ryssarna.

Hur det än går så är skadan redan skedd. Bankirerna har visat vad de går för, och hur illa ställt det är med deras system. Att ha pengarna på banken har varit ett uttryck för säkerhet och trygghet. Det gäller inte längre. Bankers grundläggande funktion har väl varit att förvara pengar på ett säkert sätt så att man inte riskerar att rånas. Nu har det visat sig att rånrisken är minst lika stor med pengarna på banken!

forbes.com, 17 mars – The Botching of the Cyprus Bailout: Worse Than Lehman Brothers

Although they had years to consider their options (Cyprus’s problems are closely related to those of Greece and have long been almost as obvious), they have opted for a “solution” that amounts to probably the single most inexplicably irresponsible decision in banking supervision in the advanced world since the 1930s.
As my colleague Tim Worstall pointed out in a well argued contribution yesterday, they have weakened – perhaps catastrophically – the principal pillar supporting modern banking. This pillar is deposit insurance.

Lincoln – ”Räddningen” av Cyperns banker kommer sänka dem

… när ska vi sluta låtsas att bankerna har några pengar på kontona? Borde det inte vara uppenbart för alla att bankerna är vår tids ”Kejsarens nya kläder” fast i globalt omfång.

Carl Norberg – Skrattar bäst som skrattar sist och Åsa Nisse skrattar inte alls

Detta är ett när, det är inte ett om. Så Stefan Ingves på Brunkebergsåsen kan för sin egen skull säkert med fördel gömma sig i kökssoffan.
Finansmarknaderna är bara inte säkra på om det blir i morgon, om en vecka eller någon månad (det kommer i alla fall inte att vara längre än så). Med tanke på att ECB – BIS – IMF nu har spelat det ”sista kortet”, det används för att tvinga ett räddningspaket på Cypern – som hotas av en konkurs för landets banksektor – så förmodligen kommer vi nu få se antingen en annan ytterligare reviderad Cypriotisk hjälpinsats eller en konkurs, inom några få dygn.

Claes-Mikael Jonsson jurist LO – Politiskt undantagstillstånd härskar i Europa

Alltsedan den ekonomiska krisens början råder politiskt undantagstillstånd inom EU. Även om krisåtgärderna i allt väsentligt utformats inom den formella demokratins ramar har viktiga demokratiska principer åsidosatts. Möjligheterna till debatt kring olika politiska alternativ och verkligt ansvarsutkrävande har varit obefintliga. Ultimatum och tvång har blivit vardag inom det europeiska samarbetet.
Undantagstillståndet inom EU utlystes i praktiken av den tyska förbundskanslern Angela Merkel, när hon deklarerade att ”om euron faller, faller även Europa”. Långtgående reformer kunde framställas som ovillkorligen nödvändiga. Opposition har likställts med ansvarslöshet. Bakom förändringarna, maskerade som tekniska lösningar, fanns dock på vanligt sätt politiska värderingar och ren ideologi.
Den tyske rättsteoretikern Carl Schmitt hävdade att ett politiskt undantagstillstånd visar vem som besitter den egentliga makten. Eurokrisen har dock visat att det inte finns någon egentlig suverän i Europa. Den tyska förbundskanslern, diffusa marknadsaktörer, kreditvärderingsinstitut, banker, eurozonens finansministrar och ECB har i omgångar utgjort mer eller mindre tunga makthavare under eurokrisen.

positivemoney.org producerar värdefullt material hela tiden, om det sunda system vi måste gå över till, videon nedan kommer därifrån – The Cypriot banking shambles would not have occurred under banking regime advocated by Positive Money

Jag har inte orkat lyssna på hela videon nedan, men hans tonläge är verkligen relevant!
The Great Cyprus Bank Robbery by Financial Terrorists

-

Publicerat i ekonomi, EU. Leave a Comment »

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: