viktig artikel

UPPDATERING

Videorna från seminariet Global Utmaning finns på den här sidan – globalutmaning.se – de är mycket bra, verkligen de mest kunniga i världen inom detta minst sagt viktiga område som yttrar sig. Jag har bara sett den med paneldiskussionen ännu, man tar upp viktiga frågor, som – kan ett enskilt land gå före och genomföra en penningreform? – och – om nu makten över penningskapandet ges tillbaka till staten, kan man lita på att politikerna kan sköta det på ett ansvarsfullt sätt? – och sen nämner Lietaer som hastigast det som jag tycker är mycket fascinerande, hur styrda vi är i vårt beteende beroende på vad för slags pengar som används. Om t.ex. pengar som tappar i värde efter hand används får det som följd att vi agerar med ett mer långsiktigt perspektiv. Och! säger Lietaer, det finns lösningar på alla världens problem, de genomförs inte därför att det under rådande system inte anses ekonomiskt rättfärdigat.

En annan av de verkliga auktoriteterna inom penningreform ger sin syn på förslaget att amerikanska staten skulle ge ut ett eller flera en-miljardsmynt, Stephen Zarlenga – What Would a Trillion-dollar Coin Mean?

Ett på svenska – Gästinlägg: Brev till riksdagens ledamöter om vårt penningsystem

slut på uppdateringen _____________________

LÄS HÄR >> Cervenka – Det stora mysteriet: pengar – många intressanta kommentarer också.

Bloggen har nyligen träffat Michael Kumhof, ekonom på Internationella Valutafonden IMF, i samband med att han talade på ett seminarium på tankesmedjan Global Utmaning. Han kom förra året med den ganska uppmärksammade rapporten Chicago Plan Revisited, som föreslår en radikal förändring i hur hela banksystemet fungerar. Här delar av samtalet:

Hur stor är kunskapen om hur pengar görs hos politiker och beslutsfattare?
– Jag tror att den är väldigt grund och i vissa fall icke-existerande. Det är rätt intressant att se. …

Hur skulle du beskriva processen?
– Säg att jag går till en bank och vill låna en miljon dollar. Den felaktiga versionen låter så här: Igår satte några kunder in 1,2 miljoner dollar, alltså har banken 1 miljon dollar som den kan låna ut till mig. Så funkar det inte. Det som händer, och jag vet det eftersom jag själv jobbade på bank i fem år, är att banken först bedömer mig som kund och det avgör om de beviljar lånet. Lånet skapas sedan som en tillgång i bankens balansräkning, och i precis samma ögonblick som en skuld i balansräkningen i form av pengar på mitt konto. Ur tomma intet. Det är bara tryckningar på tangenter. Men dessa helt nya pengar på kontot motsvarar köpkraft. Jag kan använda dem för att köpa saker.
– Jag har haft diskussioner om detta med ekonomer. Många påpekar att de pengar banken skapat kan tas ut och att pengarna då hamnar i en annan bank. Det är en fälla att tänka så. För även om pengarna flyttas från bank A, som då lånar motsvarande belopp på interbankmarknaden, och istället sätts in hos bank B, så stannar dessa nya pengar kvar i banksystemet så länge det ursprungliga lånet är utestående.

Vad innebär det här?
– Det betyder att nästan alla pengar i samhället skapas av banker som skulder. Ekonomin kan inte fungera utan pengar och pengar kan bara göras av banker när någon tar lån. Alltså måste vi skuldsätta oss. Om alla betalade tillbaka sina skulder skulle det inte finnas något blod i ekonomin. Vi måste alltså ha skulder och i enorma mängder….

Vad är problemet med att pengar är skulder?
– Det är samma sak som att fråga: vad är problemet med höga skulder? Det är bara att titta sig omkring, många länder har problem med väldigt höga skulder. Det beror på att de gett upp rätten att skapa pengar själva. De måste ut på marknaden och låna själva till ränta. …

Videor från seminariet som nämns i Cervenkas artikel – – ”Financial reform for a sustainable economy”: Part 2: Michael Kumhof”Financial reform for a sustainable economy”: Part 3 Bernard Lietaer”Financial reform for a sustainable economy”: Part 5 Panel discussion

Mira-TshirBt

”The way money is created can be changed. We can have a stable monetary and banking system, much lower levels of personal and national debt, and a thriving economy”

positivemoney.org – Modernising Moneywww.godbanketik.se

-

Annonser
Publicerat i ekonomi. 2 Comments »

2 svar to “viktig artikel”

    • Stan Says:

      Mycket intressant och viktigt ämne det här. Det system vi lider under har brist och skuld inbyggt i sig. Hur mycket materiellt överflöd vi än har så är det alltid ont om ”pengar”. Det är ganska otroligt och fascinerande hur man, finansöverheten, har lyckats hypnotisera i stort sett oss alla att ställa upp på upplägget. Fast många känner väl intuitivt att det är något som inte stämmer.
      Och på sista tiden ju mycket hänt vad gäller spridningen av kunskapen om bedrägeriet bakom penningskapandet. Nu är det dags att verkligen ta en närmare titt på hur lösningen ska se ut. ”Ruttnande pengar”, en ovan tanke, men det kanske är rätt väg….


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


»