det talas mer öppet om penningreform

Jag tog upp en oväntad rapport som givits ut i något IMF-sammanhang i ett inlägg den 23 okt nedan. Här ger en av författarna till den en presentation av detta mycket intressanta förslag om en äkta penning-reform!

Dan Jönsson pratade om detta i ett OBS-inlägg nyligen – Ett nästan osannolikt genombrott

I en ny rapport från Internationella Valutafonden har två forskare, Jaromir Benes och Michael Kumhof, testat Chicagoplanens idéer genom att uppdatera den med siffror från dagens amerikanska ekonomi. Resultaten är häpnadsväckande. På punkt efter punkt bekräftas Fishers teorier. Ett stopp för privatbankernas penningskapande och ett krav på hundra procents kapitaltäckning skulle ge mindre svängningar i konjunkturen, öka förtroendet för banksystemet, och framför allt minska både den offentliga och den privata skuldsättningen dramatiskt. Hela ekonomin skulle fungera säkrare, och mer effektivt.

Det är viktigt att påpeka att en sådan här rapport inte speglar Valutafondens officiella hållning. Men rapporten har trots allt granskats och godkänts av fondens ledning – något som i tysk press har noterats som en mindre sensation. På gott och ont, förstås: tidningen Die Zeit talar om en ”radikal nyorientering”, medan konservativa Frankfurter Allgemeines ekonomikrönikör Thomas Mayer oroar sig för det han ser som en politisk inskränkning i bankernas självständighet.

Och visst, de politiska konsekvenserna skulle bli betydande. Faktum är att ett viktigt argument för en sådan här reform, bortsett från de ekonomiska, rör just politikens handlingsutrymme. Den skulle göra en av samhällets viktigaste resurser – pengarna – till en offentlig, demokratisk angelägenhet, men den skulle också minska de krav på ekonomisk tillväxt som är en följd av den galopperande skuldsättningen. Därmed skulle man kunna lossa på den nyliberala ideologiska tvångströja som ständigt kräver fler privatiseringar och gör det så svårt att ställa om till en hållbar ekonomi. Vägen skulle plötsligt ligga öppen för en friare och bredare ekonomisk diskussion.

En höjdare från Englands finans och bank-etablissemang talar också öppet om var problemet har sin rot. Är ett verkligt genombrott på gång? Från positivemoney.org.uk – Adair Turner: The Clearest Explanation of the Cause of Financial Crisis

Adair Turner, the chairman of the UK’s Financial Services Authority, member of the BoE’s Financial Policy Committee and one of the top candidates to become the next Bank of England governor, set out the fundamental cause of the financial crisis in his speech to the South African Reserve Bank on Friday 2nd Nov 2012:

“The financial crisis of 2007/08 occurred because we failed to constrain the private financial system’s creation of private credit and money.”

This is something what we’ve been saying for over two years: that if we allow banks to create money effectively out of nothing, in the way that we’re doing at the moment, then sooner or later we’re going to end up with a financial crisis, debt crisis and the situation that we find ourselves in today.
But this, coming from a chairman of FSA, is the clearest explanation of what is going wrong with our current economic system that has ever come from one of the people who are in charge of regulating the system.

Konsekvenserna av det gamla döende systemet har vi mitt framför ögonen dagligen, från Russia Today – Chaos in Athens: Greek police use water cannons, teargas against protesters – det verkar som att sammandrabbningarna är värre än någonsin just nu – video

Andeas Cervenka – Vi lever i historiens största bluff

De skulder som tillkom under kredityrans allra galnaste år och som smygits över från banker till stater har makthavarna i Europa, många för övrigt över 55 år, insisterat på ska betalas tillbaka snabbt i form av hårda sparpaket. En metod lika effektiv som att gå ned i vikt genom att såga av ett ben. Det funkar, men har ett pris.

Detta pris är en bottenlös lågkonjunktur som slagit hårt mot den del av befolkningen som egentligen borde vara mest fylld av energi och nybörjaroptimism. Att läsa statistiken över ungdomsarbetslösheten i Europa är lika trevligt som att bläddra i ett fotoalbum från en trafikolycka.

Video från positivemoney.org.uk

* * *

nyhetsbanken.se – Alliansen provocerar med ny Nato-övning

På nytt provocerar Alliansregeringen opinionen genom att besluta att Sverige ska delta i en militär Nato-övning i ”vårt geografiska närområde”.
Natos s k krishanteringsövning CMX 12 äger rum den 12 till 16 november och är en stabsövning med samtliga 28 Natoländer deltar samt Finland och Sverige.
Att det inte deltar några trupper i övningen bör inte lura någon. Nato har just nu en full beredskap för militärt ingripande mot Syrien och övningen måste ses som krigsförberedelser.
”Det svenska deltagandet kommer att genomföras i enlighet med vår säkerhetspolitiska linje”, heter det i regeringens pressmeddelande. Men riksdagen har aldrig upphävt Sveriges traditionella linje – alliansfrihet i fred och neutralitet i krig.

-

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s