Fönsterputsaktion i Malmö

Från besokenbank.wordpress.comÄR DIN BANK REN? FÖNSTERPUTSAKTION 2 NOVEMBER

Pressrelease 2012-10-29, Malmö

Är din bank ren?
Fönsterputsaktion för insyn i Oslo och Malmö 2 november.
Besök en bank, Attac Sverige och Attac Norge kräver gemensamt att bankerna ska ha fokus på samhällsansvar och hållbar utveckling. Vi menar att många av bankerna har långt ifrån rena händer, och uppmanar människor att tänka igenom var de placerar sina sparpengar – vet du vad din bank gör?
2 november putsas bankfönster i Oslo och Malmö för att öka insynen.
”Vi menar att bankerna måste ta sin del av ansvaret för krisen”, säger Benedikte P. Hansen, ordförande för Attac Norge. ”Nordiska bankkunder ska inte ligga hemma och kallsvettas om natten, med ångest för vad deras pengar gör. Därför tvättar vi bankerna, för att öka insynen”, säger August Nilsson från Besök en bank och Attac Sverige.

Är din bank aktiv i skatteparadis?
Genom att använda sig av kontor i skatteparadis bidrar storbankerna till att upprätthålla strukturer som vi vet är mycket skadliga, både för oss och för utvecklingsländer. Skatteparadisen spelar en viktig roll för att möjliggöra skatteflykt, och gör det lätt att gömma svarta pengar från handel med narkotika, vapen, människohandel och pengar från korruption. Även om banken finns på en gata nära dig har moderkoncernen kanske kontor på Cayman Islands eller i andra skatteparadis. En aktuell rapport från Tax Justice Network visar att en superrik elit har smusslat undan hisnande 140 000 miljarder kronor till världens skatteparadis, den globala ekonomins svarta hål.

Investerar din bank i råvaror?
FN och FAO är några av de organisationer som har kopplat ökade investeringar i livsmedel till de stora hopp i livsmedelspriser som vi har sett sedan 2007. Det handlas mellan 20 och 30 gånger mer finansiella produkter baserade på livsmedel, än vad värdet på själva handeln med livsmedel utgör. Bevisen för att detta har en effekt är bekräftade. Många banker fortsätter ändå att erbjuda investeringar i livsmedel till privatpersoner.

Ger din bank god rådgivning?
Efter finanskrisen 2008 kom det fram att många småsparare hade blivit rekommenderade komplexa finansiella produkter och lurade ut på aktiemarknaden av bankernas säljare. Enligt norska Forbrukerrådets undersökning sommaren 2012 pågår detta fortsatt. Rekommenderar din bank investeringar i komplexa produkter, och vem tjänar i så fall på det?

Vilket värde får du för pengarna?
Många banker är dyra för oss som kunder, andra är billigare och har samtidigt en mer hållbar verksamhet. De fyra svenska storbankerna har de senaste fem åren kammat hem vinster på över 400 miljarder kronor, till stor del tack vare svenska folkets bolån.
Välj en bank där du vet vad pengarna jobbar för, och gör slut med smutsiga banker!

Datum och tid – Fönsterputsaktion i Malmö
2 november 12.00 – start vid Nordea, Södra Förstadsgatan 78

Evenemanget kan följas live här! – http://bambuser.com/v/3109012

-

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: