nu byter vi penningsystem

Andreas Cervenka har skrivit många artiklar i SvD de senaste åren som varit kritiska till den rådande bank-kramade ordningen. I hans senaste tar han ett steg framåt och avslöjar det man inte trodde fick sägas i mainstream – Den blinda fläcken

Mer än 95 procent av alla pengar skapas i och av privata banker. Pengaskapandet sker när banker beviljar lån.

En vanlig uppfattning är att banker tar kunders sparpengar och lånar ut dessa till andra kunder. Det är ett synsätt som härstammar från äldre skolboksmodeller. Så fungerar det inte i den moderna finansvärlden. En bank behöver inte vänta på att någon sätter in pengar för att kunna låna ut. Det som eventuellt bromsar lånekarusellen är andra faktorer (mer om detta strax).

Här finns mängder av teknikaliteter att gräva ned sig i. Det är inte det viktiga. Det som betyder något är principen att pengar skapas när banker lånar ut. Varför?
Därför att detta system innebär att statsmakterna i praktiken överlåtit produktionen av den kanske viktigaste råvaran som finns, pengar, till privata i högsta grad vinstdrivande, oligopolföretag.

Carl Norberg har skrivit om detta i flera år, det senaste – Allt blir inget när det blir ett

Skulden roll har aldrig haft en större betydelse för det dagliga livet, likafullt tänker bara fåtalet av oss på vad skulder egentligen har med ekonomi och pengar att göra. Skulder är våra pengar!

Pengar skapas alltså på ett helt annorlunda sätt än vad gemene man uppenbarligen förstår. Det är låntagaren som skapar värdet på pengarna genom skulderkännandet och ett “offer” i form av prestationslöftet. Banken har bara fått makten av staten att skapa pengar genom kreditutlåning.

Jag gör som Superzeke och länkar till Lincoln om detta också – ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Nästa uppgift när man beslutat om ett nytt system blir att undvika att gå i guldfällan! Bill Still förklarar.

billstill.com – fler Still-videor – www.youtube.com/user/bstill3

 

* * *

video – Cattis om varför hon stoppar krigsövning i Norrbotten

nyhetsbanken.se – Tre fredsaktivister gripna

”Under natten till onsdag greps tre fredsaktivister från det antimilitaristiska nätverket Ofog inne på militärflygplatsen F21 utanför Luleå. Aktivisterna tog sig in på flygplatsen för att överlämna rosa färg och brev med en uppmaning till personalen att måla stridsplanen rosa och på så sätt delta i kampen för fred.

Sverige är de här veckorna värd för årets näst största militära flygövning i Europa ”Nordic Air Meet”. I övningen deltar sju länder och 65 stridsflygplan från USA, Danmark, Finland, Schweiz, Storbritannien och Sverige. Nordic Air Meet är en i den långa rad av krigsförberedelser som har genomförts på det militära området NEAT (North European Aerospace Testrange) i Norrbotten de senaste tio åren.”

-

>

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s