eurokrisen

från dn.se – ”Stödlånen till Grekland ett brott mot Maastricht” – av Mats Persson, professor vid institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet

Få verkar bry sig om att erfarenheterna av de stödlån som getts till skuldländerna under 2010 och 2011 varit nedslående. Det värsta exemplet är naturligtvis Grekland; i praktiken har lånen inte gett någon lättnad till grekerna. I stället har pengarna gått till de banker, försäkringsbolag, hedgefonder och privatpersoner som har spekulerat i grekiska statspapper.
Om syftet med stödlånen har varit att rädda euron har detta varit helt missriktat; euron som betalningsmedel har aldrig varit hotad av bankernas och hedgefondernas kalkylerade risktagande. Om i stället syftet har varit att rädda bankerna på hemmaplan, ja då har det varit ett mycket dyrt sätt för Europas skattebetalare. Ett mycket enklare och billigare sätt hade varit att rikta insatserna mot de fåtal utländska banker som hade drabbats av en tidig grekisk statsbankrutt, exempelvis genom att respektive stat tillfälligt gått in som ägare. Det hade endast drabbat de bankägare som spekulerat sig över huvudet.
Med boken ”Den europeiska skuldkrisen” (SNS Förlag), som publiceras i dag, vill jag skapa en diskussion om de ”räddningsåtgärder” som Europas ledare vidtagit och fortsätter att vidta. Räddningslånen är i praktiken ett stöd till de spekulerande bankernas ägare. Därmed har Europas ledare signalerat till bankerna att dessa gärna kan ta stora risker: om det går bra gör bankernas ägare stora vinster – och om det går dåligt tar skattebetalarna över förlusterna.

Hoten mot den gemensamma valutan kommer inte från det faktum att vissa länder ibland råkar ut för budgetunderskott och galopperande statsskulder. Nej, hoten kommer tvärtom från de försök som görs – av missriktad välmening eller av snävt egenintresse – att lyfta bort kostnaderna för sådana underskott från dem som har ansvaret för dem. En sådan politik uppmuntrar bankerna till farligt risktagande. Och ansvarslöst risktagande inom banksektorn är det sista Europa behöver mer av.

en bra kommentar till artikeln

Att inte dessa självklara uppenbara slutsatser finns i någon ledarkolumn visar att journalister och politiker gemensamt övergett sitt ansvar för svenska och det europeiska folkets bästa! Inkometensen kopplad till den otroligt stora makt EU roffat åt sig är livsfarlig. Snöbollen är redan långt ner i backen och nu lever vi enligt logiken ju värre helveten EU skapar ju större makt gör de anspråk på. Att den natiionella suveräniteten har sitt värde har blivit tydligjort av EUs farliga inkompetens.

-

Annonser
Publicerat i ekonomi, EU. 1 Comment »

Ett svar to “eurokrisen”

  1. Sett Says:

    Bra inlägg om bankräddningarna.

    Här är länk om hur Kina ser på Irans kärnvapenprobem
    http://www.chinadaily.com.cn/opinion/2012-06/20/content_15513634.htm


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s