tecken på något nytt?

Har samlat några rubriker här som man kanske kan se som tecken på att det finns en möjlighet att kollapsen av det gamla finanssystemet och övergången till ett nytt och sunt kanske kan ske utan alltför mycket dramatik och krig och elände.
Att ekonomiprofessor Lars Jonung kommer med det här förslaget måste väl vara ett tecken på att finansoligarkerna är på defensiven – Jonung: ”En parallell valuta i Grekland det bästa” – att man är tvungna och backa och släppa fram lösningar de helst inte vill se för att läget är så kritiskt och ställt på sin spets. Man vet inte vad som händer om Grekland lämnar euron och man har uttömt sina möjligheter.
Och att en känd opinionsbildare går ut och beskriver hur pengar skapas på sin välbesökta blogg kan väl också vara ett tecken på att något håller på att ske – Bank-run

Bankerna skapar således de pengar de lånar ut. Svaret på frågan Var skapas pengar? är således mer komplicerad än de flesta nog tror. De flesta tar i ju för givet att alla pengar skapas av staten i myntverket, vilket bara till liten del är korrekt. Den stora majoriteten av alla pengar skapas av privata banker när de lånar ut pengar till hushåll och företag.

Och Ellen Brown skriver i sin senaste artikel – NEW ECONOMIC VISIONS, SUSTAINABLE BANKING: Cooperative Banking in the Aquarian Age

According to both the Mayan and Hindu calendars, 2012 (or something very close) marks the transition from an age of darkness, violence and greed to one of enlightenment, justice, and peace. It’s hard to see that change just yet in the events relayed in the major media, but a shift does seem to be happening behind the scenes; and this is particularly true in the once-boring world of banking.

Hon beskriver olika varianter av banker som tar ett samhälleligt och socialt ansvar. Och det som hon själv jobbat hårt med, Public Banking, banker som ägs och drivs av t.ex. en delstat. 18 delstater i USA har nu någon sorts förslag på gång att följa North Dakotas exempel med en delstatsägd bank. Det är den enda delstaten som har en sån bank, och det är den delstaten som klarat krisen som började 2008 bäst!

* * *

Om Libyen och den svenska insatsen. På nyhetsbanken.se – Försvarsstaben ljuger i domstol – skriver man att den grupp som sysslade med psykologisk krigföring, spridning av flygblad mm över Libyen nu inte vill lämna ut uppgifter om vad för material man producerade. Man menar att man inte behöver det för att man jobbade utomlands.

Att försvarsmakten sätter sig över lagen genom en banal lögn och att Kammarrätten låter sig nöja med detta är upprörande. Det öppnar ett hål i rättsstaten med oöverskådliga konsekvenser.

Beskrivningen på fokus.se av dessa propagandaarbetare låter precis som en beskrivning av verksamheten på Sveriges Radio Ekot eller Aftonbladet!

Sveriges hemliga propagandasoldater

Tilläggas bör att påverkan i Försvarsmakten definieras som en »medveten projicering eller förvrängning av sanningen«.
Andersson gör en jämförelse:
– Det närmaste man kan jämföra med i reklambranschen är när man gör politisk reklam inför ett val.

Teorin bygger på att människors perception av verkligheten inte nödvändigtvis behöver överrensstämma med verkligheten. Genom att påverka hur människor uppfattar verkligheten kan man också förändra deras beteende.

Köper man detta resonemang blir den kognitiva domänen plötsligt ett slagfält lika viktigt som marken, luften och vattnet. Och det är detta Försvarsmakten har gjort: de har kommit till slutsatsen att framtidens strider i hög grad kommer att utspela sig på ett slagfält mindre än en kvadratfot.
Då behövs »psykologiska stealth-bombflygplan«, som kapten David Bergman liknar psyopsförband vid, som kan sprida budskap under motståndarens radar. Som kan påverka hur människor tänker och handlar utan att de någonsin märker det.
Detta är, som Bergman säger, inget nytt i krigföring. Det är bara att man har kallat det för andra saker:
– Vilseledning, propaganda, psykologisk krigföring.

-

Publicerat i ekonomi, Libyen. 2 Comments »

2 svar to “tecken på något nytt?”

 1. Kerstin Says:

  ”– Vilseledning, propaganda, psykologisk krigföring.”
  Vem är förvånad? inte jag. Det här har vi varit utsatte för under ett årtionde nu, fast det väl i huvudsak styrts från USA. Nu har alltså svensk militär lärt sig och ska börja tillämpa samma metoder dom amerikanska militären gör, för att lura oss.

  • Stan Says:

   Han talar väl i och för sig om spridning av propaganda vid en militär konflikt till motståndarsidans befolkning.
   Men det är samma som vi utsätts för i medierna, om de sk journalisterna avlönas av militären eller ej så fungerar dom som propagandasoldater.


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: