Greider

Göran Greider på 1:a maj

”Sverige är det land med avancerad ekonomi där liberaliseringen gått snabbast i världen när det gäller avregleringar, privatiseringar och valfrihetsreformer, konstaterar tankesmedjan The Heritage Foundation.”
Den nyhetstexten kom i våras och den kom inte oväntat. Inte heller blev jag ledsen när jag såg den – utan kände mig snarare lättad och befriad. Det är ju sanningen. Så ser det ut. Och det som är befriande med klartexten är att man som demokratisk socialist inte behöver känna någon lojalitet med välfärdssystemen så som de numera ser ut eller med den ekonomiska politiken överhuvudtaget längre i detta land. Utvecklingen har påskyndats av de borgerliga regeringarna sedan 2006 men processen startade långt tidigare, med socialdemokratiska regeringar.

Vad är det för mening med försiktighet och taktiskt tassande när läget är som det är? Från och med nu bör det bli lättare att klart säga ut vad som fattas det svenska samhället (och för övrigt inte bara det svenska): Fördelningspolitik, regleringar, offentliga investeringar.

Och det går faktiskt alltid att börja om. Det är lätt att glömma det. Rikedomarna är kvar i landet. De har bara, via massiva skattesänkningar och privatiseringar, hamnat på färre händer. Jag ser att ETC har räknar ut att 157 miljarder har försvunnit från det allmännas händer till privata händer, där de inte kommer att investeras för något viktigt. 157 miljarder rätt använda innebär exempelvis utraderad massarbetslöshet. Eller ett första språng in i ett grönt samhälle. Eller kortare arbetsvecka. Eller att vi helt kan avstå från den förbannade vapenexporten. Eller – det är just min poäng: från och med nu är det tid att formulera så många alternativa idéer som möjligt om hur detta samhälle ska förändras och ingen lojalitet med systemen behöver längre hindra oss, ty systemen är inte längre våra.

Anders Borgs främsta uppgift är att hålla tillbaka all sådan fantasi. Man fruktar att också Löfven axlat den uppgiften. Bägge har blivit del av en systembevarande överhet. Men vi som nu slutgiltigt är fria från Sverige kan börja tänka friare än vad vi kunnat på mycket mycket länge. När vi tänker friare inser vi efterhand också att vi är mer avancerade än det samhälle vi lever i och exakt där börjar all förändring.

-

Annonser
Publicerat i ekonomi. 5 Comments »

5 svar to “Greider”

 1. Sydsvenskaläsaren Says:

  Känns som att lavinen så smått börjat komma i rullning…
  MSM försöker få det att låta som att det viktigaste på 1Maj var några toppsossars prat om innovationsfonder. Tal och åhörare till Greider-liknande idéer verkar dock dra mer och mer folk.

  • Stan Says:

   Hoppas du har rätt, att folk äntligen börjar vakna och reagera. Greider själv borde ryckt upp sig för många år sen, han har verkat trött och uppgiven tycker jag. Det behövs någon som han som har tillträde i medierna som ryter i ordentligt.

 2. Sett Says:

  Från Wikipedia På ämnet 1969, 1 Maj:
  ”På grund av slarv är Ågestaverket nära att drabbas av härdsmälta. Detta kommer dock inte till allmänhetens kännedom förrän 1993.”

  Va?! Har det verkligen hänt att alla kort inte läggs på bordet? Är inte Sverige det genomlysta, vänliga samhället?Kan verkligen Sveriges regering välja att inte berätta allt? (ironisk)

 3. Stan Says:

  Mer Greider – Liten katekes för de ännu vanmäktiga – http://www.aftonbladet.se/kultur/article14747213.ab

  Varför är det så svårt att förändra samhället så att det blir bättre för majoriteten?

  Svar: För att minoriteten, det vill säga överklassen, vill ha det så.

  Men bekänner sig inte alla till demokrati?

  Svar: Jo, i teorin. I praktiken – nej. Makthavarna och deras mediala hantlangare hyllar ledarskap mer än demokrati. ”Förtroendet” för Ledaren är viktigare än vad han eller hon i själva verket gör eller inte gör.

  Vad är ”förtroende”?

  Svar: Ett mått på hur lättlurade vi är. Glöm aldrig, att där den mesta makten i samhället finns – i banker och storföretag – där finns ingen demokrati. Säger inte det allt? Majoriteten förbjuds tillträde till de viktigaste besluten. Ergo: Vi har inte full demokrati.

  Varför?

  Svar: Därför att överklassen inte går med på det.

  Vilka ingår i majoriteten?

  Svar: Räknat nerifrån: alla växter, alla djur, alla människor som saknar makt över detta samhälle. Miljarder småkryp, miljarder låg- och normalinkomsttagare.

  Ska djur och växter verkligen räknas till den vanmäktiga majoriteten?

  Svar: Ja, eftersom också dessa förtrycks. Glöm inte att slaveriet av människor en gång modellerades efter förslavandet av djuren. På sumeriska var ordet för slavpojke och kastrerad oxe detsamma! Hundraåriga träd mördas för att de skymmer utsikten och sänker huspriserna.

  Men är det inte medelklassen som utgör majoriteten?

  Svar: Ordet medelklass är en av maktens främsta uppfinningar för att hålla majoriteten i schack. När makten och maktens mediala hantlangare – det vi kallar det politiska kommentariatet – säger medelklass så menar de den översta tredje-, fjärde- eller femtedelen av samhället. Det vill säga minoriteten.

  Medelklassen är vår tids Allmänna och heliga överhetskyrka: Bekänn dig till den och du har din biljett till himmelriket.


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s