systemviktiga banker

Från larouche.se – Anders Borg är problemet

Den amerikanska LaRoucherörelsens nyhetsmagasin EIR:s Danmarkskorrespondent Michelle Rasmussen ställde en fråga om Glass-Steagall till finansminister Anders Borg i Köpenhamn den 29 mars 2012 i samband med EU:s Ekofin-möte. De pratade engelska och Ny Solidaritet har översatt det.

EIR frågade Anders Borg: Två riksdagsledamoter har föreslagit att en utredning tillsätts för att undersöka [verkningarna av] en Glass-Steagall-brandvägg, för att skilja affärsbanker (”commercial banks”) från finansbolag (”investment banks”), så att regeringen inte behöver täcka förlusterna vid spekulativa investeringar. Vad tror du om att ta upp detta?

Borg: Vi har fyra storbanker i Sverige och det är ganska tydligt att alla dessa är systemviktiga, så det går inte att förbättra läget med en sådan separation. De skulle hur som helst vara en del av statens affärer, så att säga.

Det är väl egentligen självklart att är en bank så systemviktig att staten hela tiden måste stå beredd med räddningsaktioner för att rädda den, så ska den inte vara privatägd. Och ska en bank vara privatägd så får den inte vara systemviktig!
Har vi en ekonomi och ett samhälle som är till för medborgarna, eller är medborgarna till för ekonomin?

-

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s