BRICS och dollarn

The BRICS summit has wrapped up in India. Creating an alternative global lender and stepping away from the dollar as a reserve currency were among their main objectives.
Att de här stora länderna har planer på att använda något annat än dollarn i handeln länderna emellan måste ses som något verkligt stort kan vara på väg att hända. Kan det trots allt bli så att det gamla systemet tynar bort och ersätts av ett sundare och mer rättvist utan att en stor katastrof inträffar?

Mycket bra artikel – När kapitalet fick makten – om den finansiella statskuppen i slutet av 80-talet och om:
NAIRU, Denna doktrin säger att ett land måste ha en viss nivå av arbetslöshet för att hålla nere löner och inflation. (December 2011 var den 6,5 procent i Sverige enligt Konjunkturinstitutet.) Det här innebär rent krasst att alla regeringar sedan Novemberrevolutionen har kämpat för att inte arbetslösheten ska sjunka för lågt, och att snacket om full sysselsättning bara är kosmetisk rappakalja.”

En annan artikel som bra beskriver läget med den icke-fungerande ekonomin och demokratin – Demokratins förfall

”Demokrati skulle innebära att politiken genom skatter, lagar och kontroll grep in i de bestående ekonomiska strukturerna och tvingade aktörerna på marknaderna, framför allt på finansmarknaderna, in på en väg som är förenlig med det allmänna intresset. Det handlar om de enkla frågorna: ”Vem har nytta av det? Vem tjänar på det? Är det bra för det gemensamma? Till sist skulle frågan lyda: Vilket samhälle vill vi ha? Det är vad jag menar med demokrati.

Jag stannar här även om jag gärna skulle berätta om annat. Om en professor som sa att han återigen ser världen så som han såg den som femtonåring; om en studie från en högskola i Zürich som har undersökt sammanflätningen mellan koncerner och kommit fram till talet 147, 147 koncerner som delat upp världen mellan sig, de femtio mäktigaste av dem är banker och försäkringsbolag (enda undantaget ett oljebolag) ..”

-

Annonser

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s