mycket viktig artikel!

En mycket intressant artikel i DN med utgångspunkt från en bok av någon som heter David Graeber. Lite utdrag här, men läs hela! Här har vi det som är det centrala för alla problem i världen. Från den obegripliga och oresonliga krigsivern ner till vanliga människors problem med vardagsekonomin. Att allt och alla, stater såval som privatpersoner, är skuldsatta hos privat-företag som manipulerat till sig rätten att ge ut det allmäna betalningsmedlet, och ta ut en avgift för det. Alla ”pengar” i samhället har en taxameter vidhäftad vid sig som tickar och suger ut enorma rikedomar åt ett utvalt klientel. Ett missbruk av betalningsmedlen, också kallat för ocker. David Graeber: ”Debt. The first 5.000 years”

David Graeber: ”Debt. The first 5.000 years”
Av alla rapporter från den eskalerande skuldkrisen i Grekland fastnar jag för en uppgift i The Telegraph om att IMF ska ha sluppit att betala moms för en bepansrad stadsjeep i vilken de åker runt och övervakar åtstramningarna.

Själv fastnar jag dock för att suven är bepansrad. Inte bara säger det något om det växande avståndet mellan det grekiska folket och deras egentliga makthavare från trojkan. Man ska inte inbilla sig att räddningspaketen som sjösatts det senaste året har varit utformade för att rädda greken på gatan, vars minimilön nu håller på att förhandlas ner till 5. 000 kronor i månaden. Räddningspaketen handlar om att rädda europeiska banker.

I sin bok ”Debt. The first 5 000 years” ger socialantropologen David Graeber ett historiskt perspektiv på den pågående skuldkrisen som verkligen är hisnande. Det är en spränglärd och lättillgänglig historik med så brett genomslag att till och med Financial Times hyllat boken, trots att aktivisten och universitetsläraren David Graeber som inspiratör till Occupy Wall Street-rörelsen borde befinna sig på motsatt ände av den politiska skalan.
Skuldkriser är långtifrån ett nytt fenomen, utan har kommit och gått så länge det har funnits pengar och civilisationer. Det banbrytande med David Graebers forskning är de historiska samband han blottlägger mellan skuld och våld, pengar och krig, och i förlängningen mellan stat och marknad.

Från centraleuropeiskt håll beskrivs det skuldkrisande Grekland som ett av de ruttna äggen i korgen, som i likhet med Portugal, Irland, Italien och Spanien skulle vara dåliga på att räkna, jobba och betala skatt. Det är ett bedrägligt perspektiv. Grekland må ha varit slarvigt men är egentligen bara det första landet att ta smällen för en skuldsättning som nu eskalerar överallt. Sverige har en låg statsskuld men en skenande privat skuldsättning. Om bostadsbubblan fortsätter att pysa i ytterligare några år lär det snart höjas röster för att staten ska gå in och rädda också svenska storbanker. Och då dröjer det nog inte länge förrän en och annan bepansrad stadsjeep kan ses på gatorna i Stockholm.
Vore det inte bättre med ett jubelår?

Idag dök också den här videon upp, med Adrian Salbuchi som är välbekant med det som sker i Grekland just nu eftersom han bor i Argentina. Där utspelade sig samma scenario för 10 år sen, statsbankrutt och upplopp. Och visst är det som han säger, visst måste det hela ingå i planeringen. Inte är väl bankirer så korkade att de gång på gång lånar ut för mycket pengar som inte går att betala tillbaka. Det går säkert efter det förväntade mönstret, att fånga någon, stater eller privatpersoner, i skuldfällan är ett sätt att lägga beslag på de verkliga tillgångarna och att ta makten över länder.

Om man knyter samman detta med det sista stycket i citatet ovan så får man säkert också förklaringen till t.ex. det som presenterades för ett par veckor sen, att man har ändrat lagen så att det ska bli tillåtet att använda tårgaas mot demonstranter i Sverige. Och för snart ett år sen ändrades lagen så att det numera är tillåtet för utländsk polis att verka i vårt land! Och det som kom idag! – SvD har läst regeringens nya terrorplan

Regeringen öppnar för att ge Säpo, Must och FRA utökade möjligheter att utbyta information i kampen mot terrorister. Det framgår av Sveriges nya strategi mot terrorism, som justitieminister Beatrice Ask presenterar på onsdag.

Plus alla de andra påfunden för att göra Sverige till ett kontrollsamhälle, FRA, Ipred, ACTA och allt vad det är. Som sagt det är nog noga planerat det hela.

-

Publicerat i ekonomi. 4 Comments »

4 svar to “mycket viktig artikel!”

 1. Freddy Says:

  Man kan väl också se det som att eliten inte planerar utan bara går på instinkt. De vet att de är allt mer på kollision med folkviljan och sitter i elfenbenstorn, så de bepansrar sig på alla möjliga sätt. Alltmer desperata, för de ser ingen annan möjlighet än att köra ett dödsdömt spel till slutet.
  Vänta tills den första pansarbilen välts och nån parasit hänger i en lyktstolpe, typ, då kommer vi få se fullt utblommad panik.
  När en affärsinnehavare i Aten kan stå i Aktuellt, framför sin förstörda affär, och säga att allt är EUs fel, då är vi nära såna scener.

  • Stan Says:

   Nog planerar man, jag såg i en gratistidning, Kommunbladet eller nåt, ett inslag från räddningstjänsten att man nu hade planering inför social oro! Det har man knappast kommit på själva, utan har fått direktiv uppifrån. Liksom man hade omfattande planer inför en kommande pandemi för några år sen. Och sen de här lagarna om tårgas mot demonstranter och utländsk polis t.ex., terrorist-tramset. Man är nog beredda på Greklands-scenariot, liksom IMF-riots ingick i beräkning i länder i tredje världen som råkade ut för dessa tidigare. Så nr 1 att tänka på, infria inte deras förväntningar, vi borde komma på lite mer alternativa sätt att göra motstånd mot den ekonomiska krigföringen mot folken. Vi borde starta stiftelsen staten, eftersom den riktiga staten är kidnappad av fienden, för att ta hand om utsatta och samarbeta på olika sätt för att få det livsnödvändiga att fungera. Visst hänger väl det mesta på att man kan få ett kvitto man kan lita på och ha användning av, för det arbete man utför eller varor man säljer. Det borde gå att ordna på datoriserad väg nu tycker man.

 2. Freddy Says:

  Problemet för eliten är att det krackelerar lite varstans, i accelereande takt, det är inte samma sak som att plocka tredje världen-länder ett efter ett.
  Dessutom är det inte medellösa analfabeter man har att göra med. Vi får nog se mycket uppfinningsrikedom när det gäller nålstick mot eliten.
  Intressant att se hur Stockholmspolisen nu gjort bort sig inom hockeyn. Supportrarna bojkottar nu matchen som de betalt för, läktarna gapar tomma. Lite svårt för polisen motivera att skicka dit 300 kravallrustade snutar á 920:-/tim då !
  Bara som ett exempel på en snygg kontring av övervåld från staten.

  • Stan Says:

   Ja det måste vara svårare ju längre det går och ju fler som upptäcker att vi är under attack och från vilka. Och det inte går efter överhetens planer. Det är skrämmande hur hårt kontrollerade de folkvalda är, som i Grekland, fruktansvärda kravaller, hela staden i står i brand nästan, men de politiskt valda kan inget göra. Likadant här i Sverige, nu i utrikesdebatten igår, om det nu skulle bli aktuellt med en Libyen-liknande attack mot Syrien, skulle då verkligen s och mp ställa upp igen? Kanske t.o.m. v? Skrämmande.
   Det där om hockeyn har jag inte hört talas om, låter intressant.


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s